‘Bu millet sivri biberden çok çekti’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu millet sivri biberden  çok çekti’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2017 22:50

Ekonomi Bakanı Zeybekci, enflasyonda gıdanın önemli bir etken olduğunu belirterek, gıda fiyatlarındaki oynaklıkta Türkiye’nin dünyada bir numara olduğunu söyledi. Zeybekci, “Bu millet sivri biberden çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, iki haneye çıkan enflasyonla ilgili olarak, “Bu millet sivri biberden çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi” dedi. Enflasyon konusunda kabinede iki ayrı görüş olduğunu ve iki görüşün de güçlü olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye’de faaliyetleri durdurulan booking.com ile bağlantıya geçilmesi gerektiğini söyledi.

GIDANIN AĞIRLIĞI DÜŞTÜ

Bir grup gazeteci ile Denizli’de sohbet eden Zeybekci, enflasyonda gıdanın önemli bir etken olduğunu söyledi. Gıda fiyatlarındaki oynaklıkta Türkiye’nin tüm dünyada bir numara olduğunu belirten Zeybekci, bunun yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi Türkiye’ye yakın ülkelerde gıdanın enflasyon sepetindeki payının yüzde 16-17 olduğunu belirtti. Bu nedenle gıdanın payını yüksek bulduğunu söyleyen Zeybekci, “Lütfettiler de gıdanın ağırlığını yüzde 21’e getirdiler” dedi. Her durumda enflasyonun yeniden tanımlanması gerektiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Enflasyonu talep fazlalığı olarak görürsek, doğru teşhis koymamış oluruz. Ne yazık ki öyle oluyor. Talebi karşılayacak arz eksikliği. Daha çok üretememek yani. Faizleri artırdığınızda ise üretim yapılamıyor, dolayısıyla arz artmıyor. Kabinede, enflasyonla mücadele konusunda iki ayrı görüş var. İkisi de güçlü. Bir ‘talep azlığıdır’ deniyor. Ben de diyorum ki, arz azlığıdır. Birisi için faizleri artırmak, diğeri için de faizleri düşürmek gerekiyor.”

YASAKLARI GÖRÜŞECEĞİZ

Rusya’yla gıda ürünleri ticaretinde yaşanan sıkıntılar hakkında da konuşan Zeybekci, Türk iş dünyasının talepleri doğrultusunda bazı kararlar aldıklarını söyledi. Kendilerinin yasak koymadığını belirten Zeybekci, “Bizim bir yasağımız yok. Anahtar kelime bu. Ama onların yasak diye bir kelimeleri var” dedi. Rus yetkilileri sorunları görüşmek için davet ettiklerini vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi:

“Biz hep makul tarafta olduk. Ama bu sanırım yanlış anlaşıldı. Bize ‘Ruslar görüşmelerde ne diyorlar’ diye soruyorsunuz. Bu bölüm sıkıntılı biraz. Orada siyasi irade aşağıya tam yansımamış demek ki...Komik komik şeyler yapılıyor. Her şeyi görüşeceğiz. Tüm yasakları görüşeceğiz.”

Haberin Devamı

 BOOKİNG.COM’U İKNA EDEBİLİRİZ

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, booking.com’a getirilen yasak ile ilgili soru üzerine, kararın teknik anlamda doğru olduğunu savundu. Zeybekci, “Ama her doğru iyi midir, o da ayrı bir mesele” dedi. Türkiye’nin menfaati ve sektörün iyiliği için firmayla doğrudan bağlantıya geçilmesi gerektiğini kaydeden Zeybekci, “Bizim şartlarımızla o firmayı kazanmak gerekiyor” görüşünü savundu.  Booking.com’un ofis açması ve vergi vermesi gerektiğini kaydeden Zeybekci, “Biz de, onların endişelerini giderelim. İkna edebiliriz diye düşünüyoruz. Başka operasyonlarını bile buraya taşıtabiliriz” dedi.

ÇENGELLİ İĞNE ÜRETMELİ MİYİZ

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde dile getirilen “Çengelli iğneyi bile ithal eder hale geldik” eleştirilerine de yanıt vardi. Zeybekci, “Bu nereden baktığına bağlı. Çengelli iğneyi üretmemiz gerekiyor mu? Çengelli iğne üretmek stratejik bir şey mi” dedi. Buna karşılık ithalat konusunun sürekli gündemlerinde olduğunu söyleyen Zeybekci, “Türkiye’deki üretimi korumak lazım ve Türkiye’de üretimi olanı ithal etmenin bir anlamı da yok” dedi. Zeybekci, Türkiye’nin oyun sektörüne destekler vermeye hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Antalya toptancı halindeki aylar içinde biber fiyatlarındaki değişim (TL)

11 MAYIS 2016

0.50

25 HAZİRAN 2016

1.50

21 EYLÜL 2016

1.70

20 ARALIK 2016

2.60

23 OCAK 2017

4.80

28 MART 2017

5.50

7 NİSAN 2017

5.00

BAKMADAN GEÇME!