Bu meyve çok yararlı

Bugünlerde en çok hangi meyveyi tüketiyorsunuz?

Sizi bilmem, ama ben ve ailem bol bol karpuz yiyoruz. Bunaltıcı sıcakların gelmesiyle birlikte vücudumuzdaki su kaybı artıyor ve bu da karpuz gibi "sulu" meyveleri daha çok tüketmemize neden oluyor. Bu lezzetli meyve yüzde 95 oranında su içeriyor. "Başka neler var karpuzun içinde"; karbonhidrat, protein, yağ ve potasyum. Özellikle potasyum böbreklerin çalışmasını ve vücutta bulunan fazla sodyumun atılmasını sağlıyor. Ve sodyumun atılması da kan basıncını ayarlıyor. Dolayısıyla kalp krizi riski azalıyor. Karpuzun içerdiği bir başka değerli madde de likopen. Bu maddenin kanseri önlemedeki rolünü bu köşede daha önce de yazmıştım. Likopen doku ve organlara bağlanarak onları zararlı maddelere karşı koruduğundan, kanseri önlemedeki rolü de büyüktür. Karpuz sevenlere bir iyi haber daha: Karpuz, nikotini ve diğer zehirli maddeleri de temizliyor. Ancak tabii ki sigaranın vücuda verdiği zarar öyle karpuz yiyerek telafi edilecek boyutta değil.

Sebzeli kuzu şiş kebabı

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

12 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr. kuzu kuşbaşı et

á 6 adet yeşil can eriği

á 6 adet kuru kayısı

á 2-3 adet yeşil sivri biber

á 2 adet orta boy domates

Sos için;

á 2 adet orta boy soğan

á 2 yemek kaşığı sirke

á 1 yemek kaşığı salça

á 2 çay kaşığı tatlı hardal

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

YAPILIŞI

Rendelediğiniz soğanları geniş bir cam ya da porselen kaseye koyun. Üzerine üzüm sirkesi ve domates salçasını ekleyip tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırparken hardal ve zeytinyağını ilave edin. Tuz, karabiber, kekik ve naneyi serpip malzemeleri iyice karıştırın. Kuşbaşı eti bu sosun içine aktarın. Birkaç kez karıştırıp etin sosa iyice bulanmasını sağlayın. Kabın üzerini streç film ya da alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabına koyun. Eti buzdolabında en az 2-3 saat ya da 1 gece bekletin. Çöp şişleri hazırlayın. Kuru kayısıları 2 su bardağı suda 30 dakika bekletip süzün. Sivri biberleri 2-3 santim boyunda, domatesleri iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Şişlerden birine sırasıyla et, erik, et ve kayısı dizin. Diğer şişe de sırasıyla et, domates ve biber dizin. Şişteki malzemeleri kömür ızgarasında ya da elektrikli ızgarada çevirerek kızartın. Etler iyice yumuşayınca servise sunun. Yanında bol sumaklı beyaz soğan salatası çok uyum sağlayacaktır.

Dondurmalı elmalı pay

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

á 3 su bardağı un

á 5 yemek kaşığı soğuk su

á 200 gram margarin (soğuk olmasına özen gösterin)

İçi için;

á 6 adet orta boy elma

á 6 yemek kaşığı tozşeker

á 6 yemek kaşığı sarı kuru üzüm (çekirdeksiz)

á 1 yemek kaşığı un

á 30 gram tereyağı

á 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

á 2 tatlı kaşığı toz tarçın

YAPILIŞI

Hamuru hazırlamak için; un, margarin, tuz ve soğuk suyu derin bir kaba aktarıp ele yapışmayan ve kulak memesinden daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika buzdalabında dinlendirin. Elmaları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Tozşekerle karıştırıp bir tencereye aktarıp kısık ateşte, karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp tarçın, ceviz içi ve üzümü ekledikten sonra karıştırarak bir kenarda bekletin. Soğuyunca üzerine un serpiştirip karıştırın ve yine bekletin. Dinlenen hamuru ikiye bölün. Orta boy dikdörtgen bir fırın kabını yumuşak margarinle yağlayın. Hamurun bir parçasını kalıba kenarlarını yükselterek düzgün bir şekilde yerleştirin (hamurları fırın kabına düzgün yerleştirmek için merdane yardımıyla kalıp büyüklüğünde açın). Hazırladığınız elmalı harcı hamurun üzerine yayıp diğer hamur parçasını harcın üstüne kapatın (hamuru düzgün bir şekilde yaymaya özen gösterin). Hamurun sarkan kısımlarını kesin. Üzerine elinizle hafifçe bastırın. Hamurun üzerini kürdan yardımıyla eşit aralıklarla delin. Payı 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin ve ılık haldeyken vanilyalı dondurmayla birlikte servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları