Bu meslek sahipleri intihar da risk grubunda

Güncelleme Tarihi:

Bu meslek sahipleri intihar da risk grubunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 17:46

Bu meslek sahipleri intihar da risk grubunda

Haberin Devamı

MANİSA'nın Yunusemre ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli psikolog Esra Altıner, diğer meslek gruplarına göre cerrah, veteriner, eczacı, kimyager ve çiftçilerin intihar risk grubunda yer aldığını söyledi. Ailesinde intihar eden kişi bulunanların da risk grubu içinde yer aldığını belirten Altıner, artan intihar olaylarına da dikkat çekti.
Manisa'da, Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi'nde merkez sorumlusu Dr. Ümit Atman ve Psikolog Esra Altıner, intihar olaylarının önlenmesiyle ilgili bilgilendirme yaptı. Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ümit Atman, dünya genelinde intiharın 15-19 yaş arasındaki ölümlerde ilk iki sırada yer aldığını söyledi. Türkiye'de 2015 yılında intihar nedeniyle ölümlerde yüzde 1.3 arttış olduğuna dikkati çeken Atman, intihar eden kadınlarda en yüksek oran yüzde 18 ile 15-19 yaş grubunda bulunurken, erkeklerde ise bu oranın en yüksek yüzde 12,8 ile 20-24 yaş grubunda olduğunu söyledi.
"ÖZDEŞİM KURMA İNTİHARLARDA ETKİLİ OLUYOR"
Yunusemre Toplum Merkezi Psikologu Esra Altıner, intihar vakalarının trafik kazalarından daha fazla olmaya başladığını söyledi. İntihar eden insanların ailelerinde geçmişte bir intihar olayının tespit edildiğine dikkati çeken Altıner, bundan dolayı insanların görerek intihara kalkıştığını ve bu durumun 6 kuşağa kadar etkisini gösterdiğini kaydetti. İntihar olaylarında cerrah, veteriner, eczacı, kimyacı ve çiftçilik mesleğiyle uğraşanların risk altında olduğunu vurgulayan Altıner, "Bunlar daha çok intihar davranışı gösteriyorlar. Çünkü cerrah kesici aletleri sürekli görüyor. Çiftçi zirai aletleri ve ilaçları görüyor. Bu kişilerde intihar etme oranı fazla çıkıyor" dedi. Model olarak alınan insanlar hayatını kaybettiği zaman, onları model alan kişilerin de intihar ederek hayatına son vermeye çalıştığını vurgulayan Altıner, bu durumun kişinin onunla özdeşim kurmasından kaynaklandığını söyledi.
Depresyonla intihar arasında da ilişkinin olduğunu söyleyen Altıner, insanların intihar edeceği ay öncesinde yüzde 40 ila 60'ının hekime göründüğünü belirtti. Altıner, "Kişi bir anlamda yardım istiyor. Burada önemli olan kişinin yanında olmaktır. Doğru hareket edersek kişi o anda intihardan vazgeçebilir. İntihar önlenebilir bir durumdur. Sosyal destek her zaman önemlidir" diye konuştu. İntiharın önlenmesi konusunda başta medya olmak üzere topluma çok önemli görevler düştüğünü kaydeden Altıner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İntihar karmaşık bir süreçtir bunu bazen tek bir olguyla açıklamak mümkün olmayabilir. Bireyin intihar davranışının açıklanabilmesi için hem biyolojik ve psikolojik özelliklerinin hem de olumsuz yaşam olayları ile toplumsal ve kültürel durumlarının dikkate alınması gerekmektedir. İntihardan koruyucu faktörler olarak aile ilişkilerinin iyiliği, sosyal ilişkilerin yolunda gitmesi, destekleyici bir çevrenin oluşu ve kişinin kendini ifade edebilmesi ki bu gerektiğinden yardım istemesi için çok önemli faktörlerdir. Kişi kendini çok yalnız hissettiğinde, değer görmediğini düşündüğünde ya da çaresiz hissettiğinde intihar girişiminde bulunabilmektedir. Bütün insanlar toplumda birbirlerine bağlı ve ihtiyaç duyarak yaşamaktadırlar. Bu sebeple hepimize sorumluluklar düşmektedir."
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Manisa'da 2015 yılında 68 kişi intihar etmişti.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOGRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!