Bu küresel kriz dünyaya 20 trilyon dolara mal olacak

Güncelleme Tarihi:

Bu küresel kriz dünyaya 20 trilyon dolara mal olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 00:00

Antalya’daki panelin konuşmacılarından biri olan Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Gazi Erçel, krize ilikin değerlendirmeler yaparken, yapılan tahminlere ilişkin de bilgi verdi.

Krizin ABD’de konut sektöründe başladığını hatırlatan Erçel, bu ülkedeki iyimser senaryolara göre yeni Barack Obama’nın görevi devralmasının ardından olaya süratle eğilmesi halinde, reel ekonomide 2009’un ortalarına doğru iyileşme sinyali alınabileceğini ifade etti. Erçel, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Fikirlerine güvendiğim, hesapları iyi yapan kimselerin de görüşü şu: Bu kriz bittikten sonra dünyaya 20 trilyon dolara mal olacak. 20 trilyon şöyle hesaplanıyor: Milli gelirinizde ne kadar düşme var? Hisse senetleri piyasanızda ne kadar düşme var? Ne kadar iflaslar oldu? Ne kadar şirket değer kaybetti? Türkiye için örnek verelim. Bizim milli gelirimiz 700 milyar dolar diyelim. Büyüme hızımız da yüzde 4’lerden yüzde 1’lere geriledi. 3 puan kaybettik 2008 için. Nedir bunun maliyeti çarptığınız zaman 20 milyar dolar. 2009’da da aynı şey olduğu zaman 40 koyuyorsunuz. Hisse senetleri piyasası, İMKB’ye gidiyorsunuz. Topladığınız zaman bizim payımıza da 70-100 milyar dolar civarında bir şey düşecek."

IMF parası bize lazım

2009 yılı için Türkiye’nin 85.9 milyar döviz gereksinimi olacağının hesaplandığını kaydeden Erçel, Türkiye’de krizin etkileri açısından kritik aşamanın dış kaynaklı fonların kesilmesi olacağını söyledi. Erçel, şu uyarı da bulundu: " IMF’den 20-25 milyar dolar geleceğini düşünüyorum. IMF’nin önemi açık seçik ortada. IMF’in 25 milyar doları gelmezse yine ciddi sıkıntı içinde olacağız. Bu sefer IMF’nin bize parası lazım. Eskiden parasını istemiyorduk. Paraya ihtiyacımız var. O yüzden özel önem vermek lazım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!