Bu kupayı Portekiz alacakRonaldo’ya rağmen BrezilyaFavori kesinlikle Arjantin

Güncelleme Tarihi:

Bu kupayı Portekiz alacakRonaldo’ya rağmen BrezilyaFavori kesinlikle Arjantin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2010 00:00

Bu yıl 32 takımın katıldığı 2010 Dünya Kupası Haziran’da Güney Afrika’da başlıyor. Kupayla ilgili her gün yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Bu hafta Nike Londra’da taraftarları yakından ilgilendiren çalışmalarını açıkladı. Neler mi? Öncelikle kupaya katılacak Brezilya dahil dokuz takımın geri dönüşümlü formaları tanıtıldı. Onlarla beraber Türk Milli Takımı’nın forması da görücüye çıktı. Cristiano Ronaldo maçlarda giyeceği parlak mor kramponu gösterdi. Takımların iddialı futbolcuları bir araya geldi. Portezli futbolcu Nani, Avustralyalı Vince Grella ve Brezilyalı Pato, kupa ve Türkiye hakkındaki görüşlerini açıkladı.

RONALDO MOR AYAKKABI İSTEDİ, AKILLI KRAMPON ÜRETİLDİ

Dünya Kupası’na yönelik en ilginç açıklamalardan biri de Cristiano Ronaldo’nun giyeceği 236 gramlık dünyanın en hafif ve hızlı futbol kramponu. İsmi, Mercurial Vapor Superfly II. Ayakkabı değişebilen çekiş yapısına sahip tabanıyla dikkat çekiyor. Peki nedir değişebilen taban? Futbolcular sert zeminde çivisiz krampon giyerken yağmurlu havada ve yumuşak zeminde çivili krampon tercih ediyor. İşte yeni geliştirilen teknoloji sayesinde her iki çözüm de tek bir kramponda. Kramponun tabanında yer alan akıllı çıkıntılar sahanın sertliğine göre boyut değiştiriyor.

Kramponun oluşturulması için 2006 Dünya Şampiyonası finallerindeki maçlar incelendi, 63 maçta sporcuların 845 kere kayarak düştükleri görüldü. Cristiano Ronaldo, Didier Drogba, Zlatan Ibrahimovic ve Alexandre Pato gibi sporcularla kramponun hızı artırması ve çekişi kuvvetlendirmesi konusunda çalışıldı. Pato ile bütün bir gece boyunca kramponun performansa etkisi konuşuldu.

Kramponun renkleri, parlak mor ve turuncu. Tasarımcı Rudy Manival, bu renklerin sporun maskülen havasını bozmadığı görüşünde: “Amaç saha üzerinde görünürlüğü artırmak. Zaten renklerin belirlenmesinde futbolcuların etkisi büyük. Örneğin bu rengi Ronaldo tercih etti. Drogba da bir önceki modelin turuncu olmasının oyuna pozitif yansıdığını söylüyor. Oyun sırasında arkadaşları onun hareketlerini kramponun rengi sayesinde takip ediyormuş. Çünkü renkler sporcuların sahadaki tavrını daha iyi ortaya koyuyor.”

ALTIN KRAMPONLAR KUPAYI YORUMLUYOR
Tugay milli takıma hoca olur
VINCE GRELLA (AVUSTRALYA)


Avustralya Milli Takımı’ndaki Vince Grella kupa elemelerinin çok zorlu olacağını söylüyor: “Ama menajerimiz bize çok cesaret verdi. Dört sene sonra yeniden kupaya katılmak hayal edemeyeceğim bir şey. Yine de kupanın favorisi bence Arjantin. Öncelikle Messi çok iyi bir oyuncu. Takımın önemli bir geçmişi var. Futbolu çok seviyorlar. O yüzden ben de onları seyretmeyi seviyorum.” Grella, Galatasaray’a yeni transfer olan Lucas Neill ile çok iyi arkadaş olduklarını ekliyor: “Üç hafta önce konuştuk. Türkiye’deki futbolun farklı ama çok zevkli olduğunu söyledi. Türk oyunculardan Tugay Kerimoğlu’nu çok beğeniyorum. Her yönüyle örnek biri. Kendisiyle idman yapıyorum. Türk Milli takımına hoca bile olabilir.”

Portekiz bizi zorlar
ALEXANDRE PATO (BREZİLYA)


Ülkesi Brezilya milli takımında olan Pato kupada başarılı olacaklarına yürekten inandıklarını söylüyor. “Ronaldo Portekiz milli takımında. Onun iyi bir sporcu olduğunu bütün dünya biliyor. Bizim için Portekiz zorlu bir rakip olacak. Ama bütün maçların zorlu geçeceğine inanıyorum.” Eylül 1989’da Brezilya Pato Branco’da (Beyaz Ördek) doğan Pato’nun tam adı Alexandre Rodrigues da Silva. Fakat doğduğu şehirden dolayı lakabı Ördek (Pato). 2001’den beri Internacional takımında olan genç golcü 2006’da Internacional’ın Kıtalararası Kupa’yı kazandığı kadroda yer aldı. Bu şampiyonanın yarı final maçında topu omzunda sektirerek sürmesi hala hafızalarda. Futbol kariyerine AC Milan’da devam ediyor.

Brezilya’nın şansı büyük
NANI (PORTEKİZ)


“Brezilya’nın şansı büyük ama Portekiz’in kazanacağını ümit ediyorum. Çok iyi maçlar olacak. Japonların işi gerçekten zor. Onlara şimdiden iyi şanslar diliyorum” diyen Nani, tahtına aday gösterildiği Ronaldo ile stillerinin farklı olduğunu söylüyor: “Ronaldo çok iyi bir oyuncu. Futbolda başarmak istediklerimiz birbirine çok benziyor ama stillerimiz farklı. Milli takımda beraberiz. Takım olarak farklı durumlarda nasıl hareket etmemiz gerektiği üzerine kafa yoruyoruz. Çok iyi arkadaşız”. Nani kupa için dizayn edilen yeni formaları da çok beğenmiş: “İçinde kendimi iyi hissediyorum. Takımdaki arkadaşlarım da denedi ve memnun kaldılar.” Tam ismi Luis Carlos Almeida de Cunha. 11 yaşında Sporting Lizbon’a geldi. 2007/08 sezonu başında Cristiano Ronaldo ile birlikte İngiliz Manchester United takımına transfer oldu. Portekiz teknik direktörü Rui Cacador, kendisini geliştirmeye devam ederse Avrupa’da sayılı büyük oyunculardan olabilir, Ronaldo ile aynı yolda ilerleyebilir.”

İŞTE MİLLİ TAKIMIN YENİ FORMASI
/images/100/0x0/55ea2f66f018fbb8f8703db2

Türkiye Milli Futbol Takımı dış saha formasını ilk defa 3 Mart’ta Honduras ile yapacağı dostluk maçında giyecek. Formada hakim olan renk beyaz, göğsünde kırmızı bir bant ve ay yıldız bulunuyor. Teknolojik detaylar diğer bütün takım formalarıyla aynı. Dış saha formaları 25 Şubat’tan, saha içi formalarıysa 1 Mayıs’tan itibaren satışa çıkacak.

ALTLARI KURU KEYİFLERİ YERİNDE

Önceki Dünya Kupası formalarından yüzde 15 daha hafif tasarlanan formalar sayesinde futbolcuların performanslarının artacağı düşünülüyor. Formalar buharlaşan teri dışarıda tutacak şekilde tasarlandı. Her iki yanda uzanan havalandırma bölgeleri içeriye giren havayı artırarak futbolcuların daha serin hissetmelerine yardımcı oluyor. Bu formalar sayesinde oyuncular daha kuru, serin ve rahat mücadele edecek, eskisinden çok daha fazla enerjiye sahip olacak.

ÇEVRE DOSTU

Bu formalar atıkları azaltmak için ilk kez özel bir teknolojiyle üretildi. 13 milyon plastik şişe eritilerek iplik haline getirildi ve bu iplikler formalarda kullanılan kumaşlara dönüştü. Formalar için toplanan plastik şişeler uç uca eklendiğinde toplam uzunluk 3 bin kilometre. Bu işlem sayesinde 254 bin kilogram polyester tasarrufunda bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!