Bu köpek eğitmeni kurtlarla 3.5 ay yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Bu köpek eğitmeni kurtlarla 3.5 ay yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00

Şile’deki Türkuaz Köpek Çiftliği’nin işletmecisi Gündüz Alapınar, ‘Kurtadam’ lakabını almasına neden olan Bavyera’da, ormanda kurt sürülerinin ortasında yaşadığı 3.5 ayı anlattı. Gündüz Alapınar, iyi bir köpek eğitmeni olmasını ormandaki deneyimlerine bağlıyor.

Gündüz Alapınar, 16 yaşındayken boxer cinsi ilk köpeğini aldığında annesi şiddetle karşı çıkmış. Köpeğinden ayrılamayan Alapınar, köpeğini de alarak evi terk etmiş. Köpeğinin ölümünden sonra evine dönen Alapınar, bir süre sonra yeni bir köpek, ardından bir karınca akvaryumu, iki tavşan, bir maymun ve bir de annesinden gizli olarak yılan alıp beslemeye başlamış. Bir sabah odaya giren annesi yılanı görünce kıyameti koparmış.

1964 yılında gittiği Almanya’da köpek eğitmeni olmayı kafasına koyan Alapınar, bir köpek kulübüne girmiş. Üç yıllık çalışmanın ardından da bir eğitmenlik kursuna yollamışlar. Kulüpteki eğitmen ayrılınca yerine geçmiş.

Bu dönemde köpek eğitmenliği yarışmalarında bir kez şehir, üç kez de eyalet şampiyonluğu kazanan Gündüz Alapınar’ın bir sonraki durağı Almanya’daki NATO Eğitim Merkezi olmuş. Burada göçük altında kalanları bulma görevini üstlenen ‘kurtarma köpekleri’nin nasıl eğitildiğini öğrenmiş.

KURTLARLA DANS

Gündüz Alapınar, araştırmaları sonunda Bavyera’da üç kurt sürüsünün içinde 17 yıl yaşayan ve üniversitelerin veterinerlik fakültelerine belgeseller hazırlayan ordudan emekli veteriner Wolfgang Verna Schneider’e ulaşmış. Schneider, 2.5 yıllık bir uğraşı sonunda bir kış döneminde yanında kalmasına izin vermiş Alapınar’ın.

‘Kış mevsiminde yanına kimseyi almadığı için bana zaman ayırabilmişti. Ben orada, 105 gün sürünün bir ferdi olarak kurtlarla birlikte yaşadım’ diyen Alapınar, ‘Orada yaşadığım süre zarfında köpeklerle kurtların davranış biçimlerinin yüzde 80 aynı olduğunu gördüm. Şimdi o günlerde öğrendiğim taktikleri kullanıyorum’ diyor.

Köpek sahiplerinin, tuvalet eğitimi verirken köpekleri dövmek yerine ensesinden tutup silkeleyerek cezalandırmasının en etkili yöntem olduğunu belirten Alapınar bunu da kurtlarla yaşarken gözlemlemiş. Gündüz Alapınar’ın gözlemleri şöyle: ‘Anne kurt, mağaranın önüne idrarıyla bir sınır çizer. Yavrulardan biri bu sınırı geçerse ensesinden yakalayıp silkeler. Yavru öğreninceye kadar bunu tekrarlar.’

EĞİTİM 400 EURO’DAN BAŞLIYOR

Eğitimlerin; köpeğin cinsi, kabiliyeti ve zekasına göre iki hafta ile 10 hafta arasında değiştiğini belirten Alapınar, ‘Ücret değişken bir yapıya sahip. 400 ile bin Euro arasında değişiyor. Eğitim bittikten sonra sahibiyle sahaya çıkıp bunu test ediyoruz. Aslında en iyi eğitim, sahibinin de katıldığı eğitim ama burada böyle bir imkanımız yok’ dedi.

7 çeşit havlama uyarısı

Kurtlar ve köpeklerin yedi çeşit havlaması olduğunu ve bu ses tonlarından her birinin bir eylem içerdiğini ifade eden Gündüz Alapınar çıkarılan ses tonu ve havlamaları şöyle açıkladı:

1- İnce ince kısık çıkan havlama: Yardım et.

2- Sert tonlu havlama: Bana bir şey yapma.

3- Hırlayarak havlama: Saldıracağım.

4- Uluyarak havlama: Buluşalım, yanıma gel.

5- İnce ses tonlu kısa kısa havlama: Oyun oynamak istiyorum.

6- İnleyerek havlama: Karnım aç, bana yemek ver.

7- Fıss sesi çıkararak havlama: Haddini bil. İleri gidiyorsun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!