Bu konserler kaçmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu konserler kaçmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2014 15:24

İKSV tarafından bu yıl 42.’si düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali, bugün başlıyor. Bu yıl 800’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı 27 Haziran’a dek İstanbul’da ağırlayacak festivalin programının en cazip yönü pek çok konserin meraklı müzikseverleri heyecanlandıracak sürprizler barındırması. Eminim ki bu konserlerden bazıları yıllar sonra bile sohbetlere konu olacak...

Haberin Devamı

* Bu yılki festival geçen yıllara oranla çok daha fazla gençlik ve enerji içeriyor. Venezuelalı yoksul gençlerden uluslararası bir mucize yaratan Simon Bolivar Orkestrası ilk kez 2011’de İstanbul’a gelmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Bu kez Simon Bolivar Vakfı’nın yetiştirdiği en iyi genç müzikçilerden oluşan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası geliyor. 10 Haziran’daki konseri kaçırmayın. Eminim ki onlardan dinleyeceğiniz Rimski Korsakov’un Şehrazat’ı, Stravinski’nin Ateş Kuşu uzun süre kulaklarınızda yankılanacak.

Bu konserler kaçmaz


* Söz gençlerden açılmışken... Bu akşamki festivalin açılış konserinde 23 yaşındaki solist Dorukhan Doruk, çello repertuvarının en zor eserlerinden birini seslendirecek: Çaykovski’nin Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeleri... Ayrıca, festival ilk kez bu yıl sahnesini 11 yaşında bir piyaniste, Kaan Baysal’a teslim ediyor. Baysal, 7 Haziran akşamı İş Sanat’ta Hakan Şensoy yönetiminde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde Haydn’ın Re Majör konçertosunu yorumlayacak. Ve belki yeni bir Hüseyin Sermet’in, Özgür Aydın’ın, Fazıl Say’ın doğuşuna tanık olacağız...

Bu konserler kaçmaz


* Fazıl Say besteci ve yorumcu olarak bu yıl da yenilikçi bir projeyle festivale katılıyor. ‘Ölümünün 60’ıncı Yılında Sait Faik’i Hatırlamak’ başlıklı projede yer alan solistlerden her biri için bu konsere gitmeye değer: san Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, kemençeci Derya Türkan, piyanist Fazıl Say... Yazarın Stelyanos Hrisopulos Gemisi adlı öyküsünü Özen Yula sahneye uyarladı. Dört anlatıcı öyküyü aktarırken Fazıl Say, eseri ses dünyasına taşıyacak.

* Her yıl festival programından öncelikle oda müziği konserlerini bir kenara not alırım. Bu yılın heyecan verici tarihleri 6 ve 20 Haziran’daki Yıldızlarla Oda Müziği, 12 ve 24 Haziran’daki Festival Buluşmaları. 24 Haziran’da ünlü çellist Gautier Capuçon’u piyanist Yuja Wang, kemancı Kirill Troussov’la dinleyeceğiz. 12 Haziran’da genç kuşağın parlayan isimleri kemancı Pelin Halkacı, piyanist İris Şentürker, çellist Nil Kocamangil’e keman ve viyolasıyla oda müziğinin yıldızlarından Isabelle Van Keulen katılıyor. 6 Haziran’da piyanist Eric La Sage’ı kemancı Daishin Kashimoto, viyolacı Lise Berthaud, çellist François Salque’yle Brahms akşamında dinleyeceğiz. 20 Haziran’da Beethoven ve Brahms akşamı için kemancı Tedi Papavrami, piyanist François Frederic Guy, çellist Xavier Phillips bir araya geliyor.

* Festivalin en iddialı konserlerinden biri 13 Haziran’da Aya İrini’de. Varşova Filarmoni Korosu ve Sinfonia Varsovia, Alexander Raskatov’un festivalin siparişi üzerine bestelediği ‘Yabanda Çığlık’ eserini yorumlamak için buluşuyor. Eserin dünya prömiyerini bestecinin viyola ve orkestra için konçertosu izleyecek. Solist Yuri Bashmet. Konserden bir saat önce besteciyle söyleşi yapılacak.

* Uzun yıllar sonra nihayet festival konser salonlarından, kapalı kapıların ardından çıkıp sanatçılarıyla birlikte şehir hayatına karışıyor. Bu yıl pazar günleri üç açıkhava konseri düzenlenecek: 8 Haziran’da Anadolu Üniversitesi Konservatuvarı Oda Müziği Topluluğu Maçka Cumhuriyet Parkı’nda, 15 Haziran’da çellist Dilbağ Tokay ile piyanist Emine Serdaroğlu Sabancı Atlı Köşk bahçesinde, 22 Haziran’da Concilium Musicum Wien üçlüsü Avusturya Kültür Ofisi bahçesinde konser verecek. Umarım gelecek yıllarda şehrin meydanları, sokakları festival konserlerinden daha çok pay alır.

Bu konserler kaçmaz

Haberin Devamı

DOĞAN HIZLAN SEÇTİ

Müzik festivalinden notlar

Haberin Devamı

* Festivalin açılış konseri Borusan İstanbul Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirilecek. Şef Gürer Aykal. Solist çellist Dorukhan Doruk. İyi bir solisti kaçırmayın.

* İşte bir çellist daha; Steven Isserlis. Hem iyi bir müzisyen hem de iyi bir yazar.İronik bir dille yazdıklarını çok sevdim. Ona Hakan Şensoy yönetimindeki orkestra eşlik edecek.

* Yıldızlarla Oda Müziği’nde keman, viyola, viyolonsel ve piyano var. Brahms’ın piyano dörtlülerini mutlaka dinlemeli. Aydın Gün’ü anarak yazmalıyım; ona göre müzikten anlayanlar oda müziği dinlerler. Le Sage, Kashimoto, Berthaud, Salque adları yeterince bir tavsiye notu niteliği taşıyor.

* Festival Genç Solistini Sunar’a gelelim. Genç kuşaktan değerleri bulup çıkarmak, onları desteklemek, yapılması gereken bir görev.

* Genç orkestraların tınısında ben her zaman fark bulurum. Venezuela Teresa Carreno Gençlik Orkestrası dinlenmeli. Daha önce Simon Bolivar Orkestrası’nı dinleyenler özellikle bunu kaçırmamalı. Üstelik mukayese imkanı veriyor.

* Turquerie (Türköri) Pera Ensemble, kültürler bileşimi İstanbul’un sadasını verecek çeşitli bestecilerin bestelerinden. Monteverdi de var, Ali Ufki de, Kantemir de. Direktörlüğünü Mehmet C. Yeşilçay üstleniyor.

Bu konserler kaçmaz


* Festivallerin iyi bir yanı da şu. Değerli solistlerimizi tek başlarına ya da bir arada dinleyebiliyoruz. Bazı adlar verelim: Pelin Halkacı Akın, Isabelle van Keulen, Nil Kocamangil, İris Şentürker, Dilbağ Tokay, Emine Serdaroğlu.

* Festivalde Türkiye prömiyeri yapılacak parçalar uluslararası ilgiyi de buraya çekiyor. Krysztof Penderecki’nin 2 Numaralı Senfonisi’nin dünya prömiyeri İstanbul’da yapılacak. Konserde Julian Rachlin (keman) de yer alacak.

* İstanbul için önemli bir kutlama: ‘Pepe Romero 70. Yaşını Kutluyor’. Ünlü gitarcı hakkında pek fazla şey söylemeye gerek yok. Bir ustayı dinleyeceksiniz.

* Fazıl Say ve Arkadaşları, Fazıl Say’ın yeni bestesini seslendirecekler. ‘Ölümünün 60. Yılında Sait Faik’i Hatırlamak’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!