Bu kış gökkuşağı açacak

Türkiye’nin ilk kuir festivali Pembe Hayat KuirFest, ikinci kez Ankara’da. 17 Ocak’ta başlayacak festival, yılın en iyi LGBT filmlerini Ankaralılarla buluşturmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İki sene önce Ankara’nın kültür-sanat ortamına yepyeni bir soluk getiren ve diğer festivallerde görmeye pek alışık olmadığımız filmleri sinemaseverlerle buluşturan KuirFest, ayrımcılıkla mücadelede de önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor. Eşcinsel ve transların hikayelerini cesurca perdeye taşıyan filmlerden oluşan programıyla Türkiye’de bir ilk olan festival, sevmekten korkmayan seyircilerini bekliyor.
KuirFest programından özellikle iki filmin biletlerini önceden almanızı öneririm. Amerikalı bağımsız sinemacı Ira Sachs’ın Berlin’de Teddy Ödülü’nü kazanan ve uzun süreli ilişkilerdeki gelgitleri başarıyla perdeye taşıyan filmi “Keep the Lights On/Işık Açık Kalsın” ile 40 yıllık sanat yaşamı boyunca bedeninin sınırlarını keşfetmek için kendini parçalara ayırmış, kırbaçlamış, yangınlara atmış sanatçı Marina Abramoviç’in belgeseli “Marina Abramoviç: The Artist Is Present/Marina Abramoviç: Sanatçı Aramızda” KuirFest’in “sakın, sakın kaçırılmayacaklar”ı! Geçen yılın en iyi filmleri listelerinde sıkça karşımıza çıkan bu iki film, izleyenlerin akıllarını uzunca bir süre meşgul edecek.
Festival biletleri bugün satışa çıkıyor. Gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Goethe Institut Ankara’da, partiler de Deppo Performance Park ve Club Kuir’de. Ayrıntılı bilgi için: festival.kuirfest.org.

Haberin Devamı

Unutulmayacak bir  ‘Düşler Diyarı’

30’dan fazla ödülüyle hem eleştirmenlerin hem de seyircilerin kalbini kazanan “Düşler Diyarı” haftanın en iyisi. Animasyon sevenlere “Efsane Beşli”, western ve Nick Cave tutkunlarına “Kanunsuzlar”, gerilim ve suç hikayesini bir arada arayanlara “Entrika” haftanın diğer seçenekleri…

Büyüleyici bir masal

Düşler Diyarı
Beasts Of The Southern Wild
Yönetmen: Benh Zeitlin
2012/ABD/93’

Cannes, Sundance başta olmak üzere pek çok festivalden ödüllerle dönen, yılın en iyi filmlerinden biri olan “Düşler Diyarı”, büyüleyici ve hüzünlü bir masal anlatıyor. Cimcime, altı yaşında korkusuz küçük bir kızdır. Dünyanın geri kalanıyla bağlantısı kesilmiş, bir su bendinin arkasında kalan Leğen isimli bir kasabada delibozuk babası Wink ile birlikte yaşar. Zamanın başka türlü aktığı, modern şehir hayatından bambaşka kurallara sahip bir kasabadır burası. Cimcime’yi kıyamet gününe hazırlayan babası bir gün ölümcül bir hastalığa yakalandığında doğa çığırından çıkar. Hava ısınır, buzullar erir ve tarih öncesi yaban domuzlarından oluşan bir ordu donmuş mezarlarından kalkar. Şimdi Cimcime’nin hasta babasını, sular altında batmakta olan evlerini kurtarması ve evreni tamir etmesi gerekmektedir. Özellikle Cimcime rolündeki Quvenzhané Wallis’in hayran bırakan oyunculuğuyla hafızalara yerleşecek “Düşler Diyarı”nı sakın kaçırmayın.

Haberin Devamı

Entrika
Arbitrage
Yönetmen: Nicholas Jarecki
2012/ABD/107’

New York’un önemli yatırım bankacılarından biri olan Robert Miller yaptığı yolsuzlukların ortaya çıkmasını engellemek için son derece riskli bir oyun oynamaya kalkışır. Tam başaracakken, beklenmedik bir olay ona engel olur. Birdenbire suçlu bir adama dönüşen Robert, gerçeklerin ortaya çıkmaması için elinden geleni yapacaktır. Ana karakteri üzerinden ahlak ve vicdan sorgulamasına girişen “Entrika”, Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth gibi isimleri bir araya getiriyor.

Efsane Beşli
Rise of the Guardians
Yönetmen: Peter Ramsey
2012/ABD/97’

Yılın en çok konuşulan çizgi filmlerinden “Efsane Beşli”, ‘Kara’ olarak bilinen kötü ruhun, çocukların düşlerine korku ve karanlık salmaya kalkışması karşısında güçlerini birleştiren Noel Baba, Diş Perisi, Uyku Perisi, Paskalya Tavşanı ve cesur Jack’in maceralarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Kanunsuzlar
Lawless
Yönetmen: John Hillcoat
2012/ABD/116’

John Hillcoat 8 yıl önce “Proposition/Kanlı Teklif”te de birlikte çalıştığı Nick Cave’in senaryosundan yola çıkarak 1930’lar Amerikasının ünlü gangster çetesi Bondurant kardeşlerin gerçek hikâyesini anlatıyor. Kadroda Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska gibi ünlü isimler dikkat çekiyor. Müziklerde elbette Cave’in imzası var.

Yazarın Tüm Yazıları