Bu kırmızı çok kızgın

Güncelleme Tarihi:

Bu kırmızı çok kızgın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2016 22:03

Figen Cebe’nin yeni sergisi ‘Je Vois Rouge (Kırmızı görüyorum) Akaretler Caddesi’ndeki C.A.M Galeri’de açıldı. Sanatçı, 28 Şubat’a kadar devam edecek sergisindeki eserleri ‘kızgın bir ruh hali’yle yaptığını söylüyor.

Haberin Devamı

RESSAM Figen Cebe’nin saat parçaları ve zamanla ilgili resimleri zamanla çark imgesine evrilerek önce sembolik yönü güçlü bir seriye ve şimdi yeni bir sergiye dönüştü. CAM Galeri’de başlayan ve 28 Şubat’a devam edecek yeni sergisinin ismi ‘Je vois Rouge’ (Kırmızı görüyorum). Kırmızı, siyah ve beyaz renklerin hâkim olduğu sergide ana figür çarklar olsa da kadın, ağaç ve kargalar da dikkat çekiyor. 

Cebe, sergisinin ilham kaynağının yaklaşık bir buçuk yıl önce gördüğü bir kırmızı gül fotoğrafı olduğunu anlatıyor: “Oradan bütün sergi kırmızı olsun diye yola çıktım. Ancak ben sürekli romantik resim yapamıyorum. Türkiye’yle beraber dünyayı takip ediyorum ve muhakkak etkileniyorum. Sergideki çarklar o yüzden var. Başlangıçta sabit öğeler ışık ve zamandan yola çıkarak saat parçaları yapmıştım. Bir sonraki sergide sadece çarklara odaklandım. Bu sergideyse çarklar dönüyor. Dünyada da çarklar dönüyor. Buna engel olamıyoruz. Tüm eserleri kıpkırmızı yapıyordum ama ‘Başka renkler de kullanalım’ dedim.” Keza, serginin başlığı Fransızca ‘Je Vois Rouge’ yani ‘Kırmızı görüyorum’ olmasına rağmen bu deyim sergideki kırmızı renklerin hâkimiyetini değil başka bir şeyi vurguluyor: “Önce serginin ismini koyup sonra yola çıkmadım. ‘Je Vois Rouge’ Fransızcada ‘kızgınım’ anlamına da geliyor. Bu sözün tam hissiyatıma uygun olduğunu düşündüm.”

Haberin Devamı

'HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMİYOR'
Neye kızgın olduğu sorusunu şöyle yanıtlıyor sanatçı: “En başta dünya düzenine! Türkiye’de ve dünyada baskılar artıyor. Her yerde aynı insanlar seçiliyor; aynı düzeni devam ettirmek için el birliğiyle çalışıyorlar. Bir daha olmaz dediklerimizi yeniden yaşamaya başladık. Zaman geçiyor ve hiçbir şey değişmiyor. İyimser biriyim ama sıkıntı içindeyim ve çoğunlukla da ümitsizim. Sanatsal yönden değil ama mesaj yönünden yapılan işlerde büyük cesaret görmüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!