Bu kez tamamlanacağını umuyorum

İKSV’nin (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) girişimiyle temeli atılan ve bazı binaları yapılan, çeşitli iktidarların bir türlü tamamlayamadığı Maslak’taki Kongre ve Kültür Merkezi’nin kısa süre sonra kullanıma açılacağı konusunda bir umut belirdi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 5 Aralık günü yeni adıyla Ayazağa Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı yaptı. Umutlarımızı, beklentilerimizi yeşertti.

Önce inşaatın durumu konusunda rakamlarla verilen bilgiyi aktaralım:

“İKSV tarafından 2550 metrekare toplam inşaat alanı olan tescilli yapıların onarımları % 88 oranında tamamlanmıştır. 65.870 metrekare inşaat alanına sahip kültür merkezi kaba inşaatının ise yüzde 85’i bitirilmiştir.”

* * *

ŞİMDİ bundan sonraki gelişmelere değinelim.

Yeni imar planı onaylandı.

Türkmall Market’e 2009 yılında 49 yıllığına kesin tahsiste bulunuldu.

22.07.2009 tarihinden itibaren inşaatın tamamlanması için 2.5 yıl süre verildi.

Peki bu komplekste neler olacak?

Haberin Devamı

Çok amaçlı salonlar, toplantı salonları, sanat galerileri, sergi salonları, sanat galerileri, sergi salonları, seramik atölyesi, sinema salonu, dans atölyesi ve stüdyosu, kültür ve sanata yönelik üniteler, büfe, satış üniteleri, lokantalar, kafeteryalar.

Ben bunun içinde bir kitapçının, bir müzik mağazasının da bulunmasını öneriyorum. Çünkü burada açılacak sergilerin katalogları, sanat kitapları satılmalı.

Ayrıca konsere gelenler, o orkestranın, sanatçının CD’lerini alabilmeli. Sinema salonu açılacaksa DVD’ler de sergilenmeli.

Eğer bu bina kompleks olarak tanımlanacaksa, ki böyle olması gerekir, bütün bu dediklerimin de olması gerekir.

Çok amaçlı salon sözünden ben daima ürkerim, kişiliksiz mekânlar genellikle böyle adlandırılırlar. Her şeyin yapılabildiği bir salonda gerçekte hiçbir şey yapılmaz.

Bu yapıda elbet kafeteryalar, lokantalar, büfeler olacak, yalnızca bunlar için de gelecekler olabilir.

Ancak aslında ben bu yapının kültür ekseni çevresinde bir kimlik taşımasını düşünüyorum. Öbür türlü bir çeşitliliğin burayı alışveriş merkezine dönüştürmesinden korkarım.

Buranın işletme masraflarının miktarını da aşağı yukarı tahmin edebiliyorum, onun için ek gelirler de şart.

* * *

İSTANBUL’un böyle bir komplekse ihtiyacı var ama dediğim kimliği taşırsa.

Haberin Devamı

Verilen söz, anlatılanlar bu konuda güven duymamızı sağlıyor ama bina tamamlanmadan bir şey söylemek mümkün değil.

Yazarın Tüm Yazıları