Bu kez iade kararı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu kez iade kararı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 00:18

Yunanistan’da Temyiz Hâkimler Kurulu dün 8 firari asker arasındaki 3 yüzbaşının Türkiye’ye iadesini kararlaştırdı. Önceki gün aynı kurulun farklı hâkimlerle 2 binbaşı ve 1 başçavuş için verdiği iade edilmeme kararına da başsavcılık itiraz etti. Kalan iki asker ise yarın yargılanacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin iadelerini istediği Yunanistan’daki 8 firari asker ile ilgili olarak dün iki gelişme yaşandı. Önce, Temyiz Hakimleri Kurulu firari 3 yüzbaşının Türkiye’ye iadesini kararlaştırdı. Ardından da Temyiz Mahkemeleri Başsavcısı, firari 2 binbaşı ve 1 başçavuşun Türkiye’ye iade edilmemelerine ilişkin aynı mahkemenin geçtiğimiz pazartesi günü verdiği karara itiraz etti. Firari 6 asker hakkında adli açıdan son sözü Yargıtay seviyesindeki Yüksek Mahkeme (Arios Pagos) söyleyecek.

HâKİMLER FARKLIYDI

Pazartesi günü Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Büyük ve Başçavuş Bilal Karagül’ün Türkiye’ye iade edilmemelerin kararlaştıran Temyiz Hâkimleri Kurulu, dün aynı savcı ancak farklı hâkimlerle toplanarak Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı ve Yüzbaşı Feridun Çoban’ın Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceğini görüştü.

Haberin Devamı

Savcı Efstathia Kapayianni, 3 yüzbaşının Türkiye’ye gönderilmeleri halinde hayatlarının tehlikede olacağını, işkence göreceklerini iddia itti. Ayrıca, Türkiye’nin iade talebi dosyalarında belirsizlikler bulunduğunu ileri sürdü ve askerlerin iade edilmemelerini istedi. Hakimler, 3 yüzbaşının, Türkiye’nin iade talepleri dosyalarında yer alan 4 suçlamadan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı cinayete teşebbüs suçlaması hariç, 3 suçlama için (yasal düzeni yıkmaya teşebbüs, parlamenter düzeni yıkmaya teşebbüs ve şiddet yolu ile helikopter çalmak) yargılanmak üzere Türkiye’ye iadelerini kararlaştırdı.

KARARA ŞAŞIRDILAR

Binbaşı Güzel, binbaşı Büyük ve başçavuş Kurugül’ün avukatlarından Stavrula Tomara Hürriyet’e yaptığı açıklamada,  hukukta “non  reformatio in peius” (Latince-hüküm sadece sanık leyhine temyiz edilir ve bozulabilir. Verilecek yeni hüküm eskisinden daha ağır olamaz)  kuralının bulunduğunu, dolayısıyla Yüksek Mahkeme’nin 3 firari askerin Türkiye’ye iade edilmeleri yolunda bir karar vermemesi gerektiğini de ileri sürdü.

Yüksek Mahkeme sürecinin 1-1.5 ay sürmesi bekleniyor. Aynı mahkemenin 24 saat içinde birbirinden tamamen farklı kararlar vermesi, adli çevrelere göre, hâkimlerin farklı kişiler olmalarından kaynaklandı. Temyiz Mahkemeleri Başsavcısı Andonis Logios, Temyiz Hakimleri Kurulu’nun Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Büyük ve Başçavuş  Bilal Kurugül’ün Türkiye’ye iade edilmemeleri kararına 24 saat geçmeden itiraz etti. Başsavcı Logios itirazını “devlet ve kamu çıkarının gözetilmesi”ne dayandırdı. Yüksek Mahkeme 8 gün içinde sözkonusu 3 asker için kesin kararını verecek. Kalan 2 asker ise (Yüzbaşı Uğur Uçan ve Başçavuş Mesut Fırat)  yarın yargılanacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!