“Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşım”

Güncelleme Tarihi:

“Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşım”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 01:31

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın “müjde” olarak açıkladığı ve Cennetçeşme’de bir aileyi ziyaret ederek “yerinde dönüşüm” mesajları verdiği planları onaylanan 108 dönümlük arazide hiçbir yapılaşmanın olmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Cennetçeşme’ye kuş uçuşu 10 dakika mesafede bulunan boş araziye giderek burada açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Adayı Murat Bakan, “Sayın Delican, onaylanan planların nereye ait olduğunu bilmiyor. İsterse elinden tutup kendisine bu alanı gösterebiliriz” dedi.


FITRATINA UYGUN DEĞİL
Kentsel dönüşüm projesi olarak açıklanan plan onayının seçime sayılı günler kala “müjde” olarak yansıtılmasının manidar olduğunu belirten Bakan, şunları söyledi: “Bir kaç gün önce AKP İl Başkanı elinde birtakım fotoğraflarla kentsel dönüşüme ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Fotoğrafları görünce ‘hakikaten bir kentsel dönüşüm müjdesi mi’ dedik, heyecanlandık. Arkasından bir de kentsel dönüşüm bölgesine bir ziyaret de bulundu. Biz, ‘bu iş AKP’nin fıtratına uygun değil’ derken, işin kokusu çıktı ve yaptığımız araştırmada planları onaylanan alanda hiç bir yapı ve yaşam olmadığını belirledik. Bir de buradaki arsalar sözde dönüşüm için kamulaştırılmış. Bunun adı kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşımdır.”

Haberin Devamı

“Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşım”


TİCARİ RANT
Bakan şöyle devam etti: “Sayın Delican, eline tutuşturulan fotoğrafın nereye ait olduğuna bakmadan kameraların karşısına geçmiş ve demiş ki Karabağlar Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 108 hektarlık ilk etabının imar planları onaylandı. Kendileri bu arazinin yerine bakmayı akıl edemediklerinden olsa gerek dağ, taş, bayır olan bu gördüğünüz araziyi Cennetçeşme’de oturan kardeşlerine müjde olarak vermiş. İmara açtıkları alan öncelikle büyük kısmı ticari rantı artırmak için birleştirilerek tevhid edilen bir alandır. Diğer taraftan İmar’a açtıkları tepelerde ise konut bulunmamaktadır. Basında, söz konusu Riskli Alanın ilk etabına ilişkin imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığı belirtilmiştir. İmar planı onayına konu alan, Riskli Alanın yalnızca 101,4 hektarını, yani yaklaşık yüzde 19'luk kısmını kapsamaktadır.“

Haberin Devamı


RİSKLİ ALAN

Planları onaylanan alanla ilgili 2013 yılına ait yapı yasaklı alan jeolojik-jeoteknik etüd raporu bulunduğunu belirten Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Askıya çıkarılan imar planlarında; 2013 yılında onaylanan jeolojik-jeoteknik etüt raporuna göre Yapı Yasaklı Alan olarak belirlenen ve planlama alanının %12'sini kapsayan alanın ‘Rekreasyon Alanı’ olarak belirlendiği, geri kalan kısmının ise ‘Konut’, ‘Ticaret’ ve ‘Sosyal Altyapı’ Alanı olarak planlandığı görülmüştür. Ayrıca, bu alan, söz konusu Riskli Alan içinde yer alan batıdaki ve kuzeydeki sağlıksız yapılaşmaları kapsamadığı gibi alanın yapılaşma olmayan kısmını içermektedir. Dolayısıyla, Riskli Alanın küçük bir kısmına ilişkin onaylanan imar planlarının, bölgedeki sorunları çözmekten çok arttıracağı aşikardır. Sayın Delican, planladıkları bölge yerine Cennnetçeşme’ye giderek insanlara yerinde kentsel dönüşümden bahsetmektedir. Kendisi planladıkları alanın adresini bilmediği anlaşılıyor. Biz kendisini elinden tutarak söz konusu alana götürmeye hazırız. Böylelikle büyük bir yanlıştan da dönmüş olurlar.”

Haberin Devamı


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ ROL MODELDİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde rol model olduğunu belirten Bakan, şöyle devam etti: “Sayın Delican’ın aklının ermediği kentsel dönüşümün 6306 sayılı Deli Dumrul yasası ile yapılmasının halkın sorunlarına çözüm üretmediğidir. Kentsel dönüşüm bizim için sadece eski binaların ve sağlıksız yapıların yıkılıp yerine yenisinin yapılması değildir. Bu yapılırken hak hukuk gözetmek, vatandaşla uzlaşmak ve Sayın Delican’ın yaptığı gibi kuş uçuşu 10 dakika mesafede değil gerçekten yerinde dönüştürmek ve dönüşen alanlarda insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını sağlayacak altyapı olanaklarını yaratmaktır. Planladıkları alan boş tepelerdir. Doğru Kentsel Dönüşüm Uzundere İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yukarıdaki kriterleri taşıyan dönüşümdür. İzmir’de Kentsel Dönüşümü ranta kurban etmeyeceğiz ve yeni Sulukule’ler yaratılmasına izin vermeyeceğiz.”

Haberin Devamı


BU BİNALARI KİM YAPACAK? KİME YAPACAK?

Bakan, boş alanda yapılacak 4 bin konutu kimin yapacağını ve kime yapılacağını da merak ettiğini belirterek, “Açıklanan planlar konut olmayan bölge olduğuna göre bu binaları kim yapacak? Kime yapacak? Planladıkları bölgede yaratılan Ticaret alanları kime ait? İzmir kamuoyu bunları da merak etmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!