Bu karar ahlaki değil

Güncelleme Tarihi:

Bu karar ahlaki değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 00:00

Yunus Akgül, “WADA tarafından akredite olmuş laboratuvarımıza güvensizlik laflarını kabul edilemez. Bizim laboratuarımız dururken, numuneleri başka yerlere göndermeyi ahlaki bulmam mümkün değildir” dedi.

Haberin Devamı

F.Bahçe’den Harakova ve Taylor’un numuneleri Köln’e gönderildi

FENERBAHÇE Kadın Basketbol Takımı’nda Diana Taurasi’nin dopingli çıkmasının ardından oynanan Beşiktaş Cola Turka maçı sonrasında, Penny Taylor ve Hana Horakova’nın, “Türkiye’de yapılan doping testine güvenmiyoruz, bizden alınan numuneler Köln’de incelensin” diye itiraz etmesini değerlendiren Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, numunelerin Köln’e gönderilmesini kararlaştırdı. Federasyon bununla da yetinmeyerek, bundan böyle kulüplerin Ankara, Köln ve Lizbon’daki doping kontrol merkezlerinden birini tercih edebileceklerini açıkladı.
Ankara Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan Türkiye Doping Kontrol Merkezi’ni by-pass anlamına gelen bu karar, büyük yankı yaratırken, en sert tepki, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’den geldi.
Ve federasyon yaptığı toplantı sonrası Fenerbahçeli oyuncuların numunelerin Köln’e gönderilmesine karar verdi. Basketbol Federasyonu’nun Ankara Hacattepe’deki doping laboratuvarını by-pas etmesine Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül isyan etti. Akgün şunları söyledi:
Farklı bişey çıkmaz
“WADA tarafından akredite olmuş laboratuarımıza güvensizlik laflarını kabul etmem mümkün değildir. Bizim laboratuvarımıza güvenmeyecek kimse varsa o da WADA’dır ve böyle bir durumda ise akreditasyonumuzu iptal eder. Biz ülke olarak bu laboratuarın kurulması için milyonlarca lira yatırım yaptık.
Doping örneklerini nereye gönderirlerse göndersinler farklı bir şey çıkmaz. Bizim laboratuarımız dururken, federasyonlarımızın başka ülkelere gidip laboratuar aramaları kesinlikle kabul edilemez. Bizim laboratuarımız dururken, numuneleri başka yerlere göndermeyi ahlaki bulmam mümkün değildir.
Takımların önü açıldı
Ülkemizde Üniversiad ve Dünya Basketbol Şampiyonası gibi üst düzeyde organizasyonlar yapılıyor ve doping kontrollerinde numuneler bizim Hacettepe laboratuarına gönderiliyor. Bundan sonra ülkemizde düzenlenecek büyük uluslararası yarışmaların doping kontrolleri de yine Hacettepe laboratuarında yapılacaktır.”
Federasyonun, yaptığı toplantıda kulüplerin istemesi halinde doping numunelerini Hacettepe’nin yanı sıra Köln ve Lizbon’a gönderme kararı da aldı.

Haberin Devamı

Uğur ERDENER: (Hacettepe Üniversitesi Rektörü): Verilen karar çok yanlış

Haberin Devamı

GÜVENİRLİLİĞİ tartışılan laboratuar mı?, doping işlemi mi? Türkiye’nin gözbebeği olan bir laboratuara yapılan güvenirlilik tartışması bana göre çok yanlıştır. Basketbol Federasyonunun, Fenerbahçe Kulübü’nün isteği üzerine numuneleri Hacettepe’nin dışında yurt dışında Köln veya başka bir laboratuara gönderme kararının çok yanlış olduğunu Başkan Turgay Demirel’e ilettim.

Prof. Dr. Rüştü GÜNER (WADA Bağımsız Gözlemciler Gurubu üyesi): Dünya’da ilk 5’i içinde

Dünyada 33-35 tane laboratuar var. Hacettepe Laboratuarı, yetkili, etkili ve sonuçları güvenilir, hem cihaz, hem de bilgi birikimi açısından dünyada ilk beşe girebilecek bir laboratuardır. Bu laboratuarı korumamız gerekirken, böyle söylentiler çıkararak kafalarda soru işaretleri oluşturulmamalıdır. Bu laboratuara neden güvenilmediğinin de açıklanması gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!