Bu kapılar S.U.A.T’a açılıyor

Suat Türkmen, 52 yaşında bir down sendromlu. Tekstil firması Türkmen Grup’un sahipleri altı erkek kardeşin en küçüğü ve gözbebeği. Kendisinden 3 yaş büyük fotoğrafçı abisi Nejat Türkmen’in, ressam Ertuğrul Ateş ile açtığı serginin de ilham kaynağı.

Bu kapılar S.U.A.T’a açılıyor

Haberin Devamı

Suat, Türkmen kardeşler için büyümeyen, hep çocuk kalan kardeşleri. Dünyaya geldiğinden beri ilgi, şefkat ve sevgilerini esirgemeyen abiler kardeşlerini ne gizledi ne de ondan utandı. Tam tersine olabildiğince sosyal hayatın içinde tuttular. Suat’a daha iyi bakabilmek için kardeşlerden Kubilay Türkmen son üç yıldır kendini ona adadı, şirket işlerini evinden yürütüyor.
Nejat Türkmen anlatıyor: “Suat bizim en küçüğümüz ve ona hep çok iyi bakıldı. Sadece sağlığıyla değil, neşesi, eğlencesiyle de ilgili olduk. Bizim için hâlâ çocuk. Aslına bakarsanız bizim de bir tarafımız onunla çocuk kaldı.”
Türkmen, yaklaşık üç yıldır Down Sendromu Derneği’ne projeleriyle destek veriyor: “Projemize ilham veren Suat sadece kardeşim değil, çocukluğumun oyun arkadaşı. Suat bizlerden bir fazla kromozomla dünyaya gelen diğer down sendromlu arkadaşlarla tanışmamızı da sağladı. Down sendromlular tipiktir, hepsi birbirine çok benzer. Bu yüzden ben onlara evrenin işaretli çocukları demeyi seviyorum” diyor.
Yakın dostu olan çağdaş Türk resminin bilinen isimlerinden Ertuğrul Ateş ile birlikte sergi açan Türkmen, “Serginin adı ‘S.U.A.T ve Kapılar’. Yani Sevgi, Umut, Aşk ve Temas ve Kapılar” diyor. Sergide Türkmen’in fotoğrafını çektiği 14 kapıyla Ateş’in bunları tuval üzerinde yeniden yorumladığı tablolar yer alıyor. Kapılar, dayanışma, kardeşlik ve mücadeleyi sembolize ediyor. Sergi 3 Ekim-26 Ekim tarihlerinde Nişantaşı Işık Galerisi’nde açık olacak. Eserlerin satışından elde edilen gelir, Down Sendromu Derneği’ne bağışlanacak. Türkmen S.U.A.T sergisini geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bir fazla kromozomları var

Down sendromu bir kromozom anomalisi. En basit anlatımıyla sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken bu hastalarda bu sayı 47.
Down sendromu tedavi edilebilen bir hastalık değil, genetik bir farklılık. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21’inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla meydana geliyor.
Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşı. 35 yaş üstü hamileliklerde risk artıyor. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların yüzde 75-80’i genç annelerin bebekleri.
Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşıyor. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yok. Ortalama her 800 doğumda bir görülüyor.

Haberin Devamı

Hayata +1 değer

Yarın Down Sendromu Derneği, bu çocuklara dikkati çekmek için bir dizi etkinlik düzenliyor. Cevahir AVM önündeki Down Sendromu Dostluk Buluşması 14.30’da başlayacak. Down sendromluların da yer aldığı gruplar müzik dinletileri ve gösteriler yapacak. Down sendromlular, “dünya farklılıklarla güzel, gerçek dostlar kromozom saymaz, hayata +1 değer katıyoruz” diyecekler.

Bu kapılar S.U.A.T’a açılıyor

Yazarın Tüm Yazıları