Bu kadarı da fazla! Bu robotun yaptıklarına inanamayacaksınız

Güncelleme Tarihi:

Bu kadarı da fazla Bu robotun yaptıklarına inanamayacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 14:44

JAPON otomotiv devi Toyota’nın geliştirdiği T-HR3 isimli üçüncü nesil insansı robot büyük dikkat çekti. Kafasında yer alan kamerayla sanal gerçeklik başlığı takan operatöre anlık görüntü aktarabilen bu yeni nesil robot bu sayede çok kolay şekilde yönetilebiliyor.

Haberin Devamı


Bu kadarı da fazla Bu robotun yaptıklarına inanamayacaksınız
Operatörüyle eş zamanlanabilen robot, operatörü tarafından yapılan hareketleri tekrarlayabiliyor. Operatör ve robot arasındaki bağlantı veri eldivenleri ve HTC Vive VR başlığı sayesinde kuruluyor. Toyota T-HR3, Honda’nın Asimo isimli robotu gibi yıllardır geliştirme aşamasında bulunuyor.

Şimdi üçüncü jenerasyonuyla karşımıza çıkan robot artık neredeyse insan gibi hassas hareket edebiliyor. 1.54 metre uzunluğundaki T-HR3’ün ağırlığı ise 75 kilogram.

Bu kadarı da fazla Bu robotun yaptıklarına inanamayacaksınız

Toyota’dan yapılan açıklamaya göre; robotun insanlara evlerinde, sağlık tesislerinde, inşaatlarda, felaket bölgelerinde ve hatta uzayda yardım etmesi amaçlanıyor. Operatör robotun tüm vücudunu Master Manevra Sistemi (MMS) adını taşıyan bir teknolojiyle kontrol edebiliyor.

Haberin Devamı

Operatörün sandalyesinde 16 torkluk bir servo motoru bulunuyor. Sandalyenin ayak kısmında ise hareket ve güç sensörleri yer alıyor. Robotun eklem noktalarında ise 29 torkluk servo motorlar bulunuyor.

29 KASIM’DA SAHNEDE

Bir balonu patlatmadan elinde tutabilecek kadar hassasiyet sunan robot, üçüncü jenerasyonuyla oldukça gelişmiş hale getirilmiş durumda. 75 kg ağırlığı bulunan insansı robot, gerçekten büyük potansiyeller ortaya koyuyor. Yaşlı bakımında dahi kullanılabilen robot, kendi dengesini kurabiliyor olmasıyla da dikkat çekiyor. 

Bu kadarı da fazla Bu robotun yaptıklarına inanamayacaksınız

Master Maneuvering System isimli kontrol ünitesi şu an biraz kaba olan sistem, ilerleyen süreçte daha mobil hale getirilmesi için çalışma aşamasında bulunuyor.

Operatör hareket ettiğinde MMS robotun üzerindeki 29 vücut parçasına sinyal yolluyor. Operatör yana doğru hareket ederek veya yerinde yürüyormuş gibi yaparak robotun ileriye doğru yürümesini sağlıyor. 

Haberin Devamı

T-HR3 denge kontrolü sayesinde bir şeye çarpsa bile dengesini muhafaza ederek ayakta kalabiliyor. Robotun gücü de kontrol edilebiliyor. Toyota T-HR3’ü yeteneklerini ilk olarak 29 Kasım ve 2 Aralık tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirilecek Uluslararası Robot Fuarı’nda gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!