Bu hafta sınır tanımayan Türk bilim insanlarını ağırlayacağız

Dünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları, 21 ve 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek "Yurt dışı farkındalık zirvesi"ne katılarak öğrencilerle tecrübelerini paylaşacak.

Haberin Devamı

Bugün köşemi bilim insanlarımıza ayırıyorum...

Geçen hafta, Nobel Bilim Ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar Türkiye'ye geldi. Sancar'ın geçen haftaki programını, katıldığı toplantıları ve ziyaretleri yazmıyorum.

Türkiye'nin bu hafta Sancar'ın yanı sıra başka konukları da olacak.

Dünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları, 21 ve 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek "Yurt dışı farkındalık zirvesi"ne katılarak öğrencilerle tecrübelerini paylaşacak.

Haberin Devamı

Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçipli çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dikkati çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları, öğrencilerle sohbet ederek tecrübelerini paylaşacak.

Zirveyi, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün desteğiyle öğrenciler tarafından kurulan TAF Network, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının başarılarını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma amacıyla düzenliyor.

KİMLER KATILACAK

Kanserin erken teşhisi için ürettiği cihaz ile, Kanada'daki Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur,

Erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan çalışmasıyla ABD'de dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı arasında gösterilen Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci,

Haberin Devamı

Fransa'nın Devlet Üstün Başarı Madalyası'na layık görülen Fransa Rouen Üniversitesi Eski Rektörü Ord. Prof. Dr. Cafer Özkul,

Kanserin erken teşhisi için ucuz, hızlı ve cep telefonuyla uyumlu geliştirdiği test çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve dünyanın saygın bilim dergilerinden MIT Technology Review dergisi tarafından 2015'te "35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi'ne tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçilen Stanford Üniversitesi'nden Dr. Naşide Gözde Durmuş,

İngiltere'de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre" ödülünü kazanan Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu,

Japonya'da kurduğu Ayonix firması dünyada yüz tanıma alanında en iyi ikinci firma seçilen Osaka Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadi Vural'ın da

Haberin Devamı

aralarında bulunduğu, dünya çapında başarı göstermiş çok sayıda bilim insanı zirvede gençlerle buluşacak.

21 Mayıs’ta İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde öğrencilerle bir araya gelecek olan akademisyenler, 22 Mayıs'ta da Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde öğrencileri birebir mülakata alarak onların yurt dışından kabul almalarına yardım edecek.

TAF Network, bilim insanlarının çalışmalarına, akademik hayatın farklı ülkelerde nasıl olduğuna ve farklı ülkelerdeki üniversitelerin eğitim sistemlerine yer verecek.

Akademisyenler ufuk açan başarı öykülerini gençlere aktaracak.

SANCAR DA İSTANBUL'DA

Haberin Devamı

Prof. Dr. Sancar, İstanbul'da 22 Mayıs Pazar günü Tüm Üstün Zekalılar Derneği'nce (TÜZDER), "Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü" dolayısıyla düzenlenecek "Dahiler dahildir" sempozyumunda çocuklar ile bir araya gelecek.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi'nde düzenlenecek sempozyuma onur konuğu ve konuşmacı olarak katılacak Sancar, "Üstün zekalılarda motivasyon" konulu sunum yapacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 22 Mayıs'ta aynı gün iki ayrı önemli toplantıya ev sahipliği yapacak olması sevindirici.

Bilgisayar oyunu oynayan

Kadircan,

Çorlu’dan Silikon Vadisi'ne eğitime gidiyor

Çorlu Ticaret Borsası Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Kadircan Kırkoyun, internetten kendi kendine öğrendiği kodlama ile Silikon Vadisi'nde 1 hafta eğitim almaya hak kazanmış.

Haberin Devamı

Kırkoyun, Trakya Kalkınma Ajansı'nın yeni fikirleri olan, teknoloji üreten girişimcileri cesaretlendirmek için açtığı "Let's Up Programı" kapsamındaki Silikon Vadisi ödüllü yarışmaya başvurmuş.

Finallere kalan 9 kişinin arasına giren Kırkoyun, "Scode-Kod Dünyası" projesiyle jüriyi etkilemiş ve Silikon Vadisi'nde eğitim hakkı kazanmış.

Kırkoyun, 15 Ağustos'ta San Francisco'ya gidecekmiş.

Kırkoyun, Anadolu Ajansı muhabiri Emrah Gökmen'e şunları söylemiş:

"Bilgisayar oyunlarına meraklı olduğum için oyunlarda seviyeleri geçebilmek için sıklıkla internette araştırmalar yapıyordum.Bu araştırmalarım yazılıma merak salmamda etken oldu. Bir süre sonra yazılımda kendimi geliştirdim. Farklı bir şeyler istiyordum, yani; sıra dışı, sıradan olmayan şeyler istiyordum.

Bu nedenle 'acaba kendi oyunumu nasıl yapabilirim?' diye araştırmaya başladım. Burada gerçekten benim en büyük kaynağım internet oldu. İnternetteki kaynaklar çok fazla ve gerçekten işe yarar.

Bu sayede yazılımı öğrendim ve kendi oyunumu yapabildim, kendi hayallerim, kendi istediğim gibi oyunu ortaya çıkarabildim. Kazanabildiğime hâlâ tam inanamıyorum diyebilirim.

Yazılım, orada ayrı bir dünya halinde yer alıyor. Ben de projemi daha globale çevirmek ve daha büyük hedef kitlelere yaymak için Silikon Vadisi'ni kullanabileceğime inanıyorum.

Silikon Vadisi'nde şimdiden kimlerle görüşebileceğim üzerine planlar yapmaya başladım. Google, Facebook ile iletişime geçtim. Orada daha çok çevre kazanmaya çalışacağım."

Kadircan'a çok oyun oynuyor diye kızanlar olmuştur.

Sanırım şimdi şaşırıyorlardır.

Kadircan bizi şaşırtmaya devam et lütfen...

Başarılar diliyorum sana...

Öğrencilerin

üç boyutlu yazıcıyla

yaptıkları protez el başarıyla çalışıyor

Aksaray Bilim ve Sanat Merkezi'nde öğrencileri, mısır nişastası, tutkal ve misinadan üç boyutlu yazıcı ile mekanik protez el yapmış. Ve bu protez doğuştan sol eli bilek üstünden olmayan 39 yaşındaki Serpil Adıgüzel tarafından kullanılmaya başlanmış.

Merkezdeki Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Tasarım Atölyesi'nde öğrenim gören öğrenciler, Bilsem Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Celal Öngün koordinasyonunda hayal güçlerini kullanarak üç boyutlu çalışmaları hayata geçiriyormuş.

Bilgisayar ortamında çizilen tasarımlar, merkezdeki üç boyutlu yazıcıdan çıkartılıyormuş.

Öğretmen Celal Öngün, AA muhabiri Özkan Beyer'e şu bilgileri vermiş:

"İki aylık çalışma sonucunda daha sağlam, ergonomik ve kişiselleştirilmiş bir protez çıkarmayı başardık. Yaptığımız protezin en önemli özelliği kullanıcısının protez ile adaptasyon sürecidir.

Bu protez Serpil Adıgüzel için hazırlandı. Eksiklerini bize bildirdi. Biz de bu eksikleri giderdik. Şu anda aktif olarak kullanabiliyor.

Doğuştan sol eli bilek üstünden olmayan Serpil Hanım, bardak tutma, kapı açma, su içme, yazı yazma, çanta tutma, elbise asma gibi eylemleri başarı ile gerçekleştiriyor.

Protez eliyle bardak tutabilen, kapı açabilen, saçlarını tarayabilen, çantasını ve elbiselerini asabilen Adıgüzel'in en büyük hayali bisiklet kullanabilmekmiş.

Yaptığımız mekanik protez, elektronik proteze göre çok daha esnek ve hafif. Kendi gücüyle çalışıyor.

Elektronik olanlarına göre daha kolay ve hızlı yapılıyor.

Protezin bize maliyeti 600-700 lira oldu. Elektronik olanın maliyeti çok daha fazladır.

Bu tür projeler öğrencilerin zihinsel gelişimlerine çok önemli katkı sağlıyor. Artık üç boyutlu düşünebiliyor, daha hızlı problem çözebiliyorlar. Bu sayede öğrenciler, daha çok mühendisliğe yöneliyor."

* * *

Serpil Hanım, "Hayatımda en çok sol elimle sağ elimi tutmak isterdim. Bunu gerçekleştirdiğimde sanki bir başkası elimi tutuyormuş gibi hissettim" diyor.

Ona bu mutluluğu yaşatan öğrenci kardeşlerimi, sayın öğretmenimi kutluyorum.

İyi ki varsınız.

Türkiye, bilimin ışığında ilerleyecek.

***

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları