Bu fiyata asfalt değil kırmızı halı döşenir

Güncelleme Tarihi:

Bu fiyata asfalt değil kırmızı halı döşenir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 00:00

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tokbaş, belediyelerin asfalt maliyet hesaplamalarının fahiş olduğunu savunarak, “Bu maliyetlerle, yollar kırmızı halı ile döşenir” iddiasında bulundu.

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, “Belediyelerin asfalt maliyeti olarak gösterdiği fiyatlarla, yollar kırmızı halı ile döşenir” dedi. Bu konuda örnek veren Tokbaş, Kocaeli Belediyesi’nin stabilize yolu metre kare fiyatı 15 TL’den hesapladığını belirtirken, Ankara Belediyesi’nin ise aynı yolu 45 TL üzerinden hesapladığını öne sürdü.

Tokbaş, yazılı açıklamasında, Belediye Gelirleri Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre, asfalt olmayan yollara asfalt döşenmesi sonucu, ilgili yoldan yararlanan gayrimenkul sahiplerine asfalt maliyetinin 3’te 1’inin katılım payı olarak tahakkuk ettirildiğini belirtti.

Kocaeli Ankara karşılaştırması

Ancak, neredeyse bütün belediyelerin, maliyetin tamamını tüketiciye yansıttığını, maliyet hesaplamalarının da bir hayli fahiş olduğunu savunan Tokbaş, hatta kanuna aykırı olarak, mevcut olan asfalt yolların onarımının faturasının da yeni asfalt parası maliyeti üzerinden tüketiciye yansıtıldığını ileri sürdü. Tokbaş, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılı için stabilize yolun metre kare fiyatını 15 TL ve cadde asfaltının metre kare fiyatını 60 TL olarak belirlemiş iken, Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılı için, stabilize yolun metre kare fiyatını 45 TL, cadde asfaltının metre kare fiyatını 110 TL olarak belirlemiştir. Yani, bir belediye şose bir yolun asfalta dönüşmesini metre karesi 75 TL üzerinden yaparken, diğer belediye aynı şeyi 155 TL üzerinden gerçekleştirmektedir” dedi.

Fahiş kar üzerine kurulu

TOKBAŞ elimize geçen diğer bir belgede de Yenimahalle Belediyesi’nce, Ragıp Tüzün caddesinin asfalt onarımı için, cadde üzerindeki gayrimenkul sahiplerine 1.654 TL borç tahakkuk ettirdiği görülmüştür. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin maliyet rakamları fahiş kar üzerine kurulu olmaktadır” dedi.

Daha ucuza mal olur

Bugünün piyasasında, kaliteli bir mermer döşetmenin fiyatının metre karede 80, fayans döşetmede 40, parke döşetmede 60 lira olduğunu ifade eden BaşkanTokbaş, “Bütün bunlardan daha ucuz olması gereken belediye asfaltları, hepsinden daha fazla maliyete sahip gösterilmektedir. Yollara, belediyelerin asfalt döşemeleri yerine, bir tacirin kırmızı halı döşemesi, tüketicilere daha ucuza mal olacaktır. Ya bu asfalt yolsuzluğunun acilen sona erdirilmesi yahut tüketicilerin yollarına da kırmızı halılar döşenmesi gerekir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!