Bu film tartışma yaratır

Güncelleme Tarihi:

Bu film tartışma yaratır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 00:00

Büyü, Dabbe gibi ilgi gören dini temalı korku filmlerine Araf adlı yeni bir yapım daha eklendi. Eylül ayında vizyona girecek Araf, bir kadının kürtaj yoluyla aldırdığı bebeğinin intikam almak için geri dönmesini anlatıyor. Film, Araf Suresi 41. Ayet’e yer vererek, kürtaj sorununu İslam dini açısından tartışmaya açıyor.

Türk Sineması’nda son dönemde dini temalı korku filmleri büyük ilgi görüyor. Geçtiğimiz sezon, eleştirmenlerden kötü not alan, amatörce çekilmiş Dabbe filminin bile 500 bin barajını aşması bunun en canlı örneği. Eylül ayında vizyona girecek olan Araf da dini temalara ağırlık veren bir korku filmi. Ancak bu kez yapımcılar, yaklaşık 100 efekte yer verecek kadar işini ciddiye alıyor.

GERÇEKTE YAŞANMIŞ BİR ÖYKÜ

Kısa filmleri; Antalya Altın Portakal, San- Fansisco, Ziff 2001 gibi önemli festivallerde ödül alan, reklam dünyasının tanınmış yönetmeni Biray Dalkıran’ın imzasını taşıyan Araf, gerçekte yaşanmış bir olaydan yola çıkarak ele alıyor. Biray Dalkıran, yaşadığı yasak bir aşk sonucu dört aylık çocuğunu kürtajla aldıran sevgilisinin yaşadıklarından yola çıkarak filmini çektiğini açıklıyor.

Fırtına dizisinde rol alan genç oyuncu Murat Yıldırım ile başarılı oyuncu Akasya Asıltürkmen’in başrollerini paylaştıkları filmin konusu kısaca şöyle: Akademide okuyan dans öğrencisi Eda, evli ve bir çocuk babası Cihan’dan hamile kalır ve bunu fark ettiğinde gebeliğinin 16«ıncı haftasında olduğunu öğrenir. Kürtaj yaptırmak zorunda kalan Eda, aradan üç yıl geçtikten sonra okul arkadaşı Cenk ile evlenir. İki aylık hamile olan Eda’yı geçmişteki acı tecrübenin ortaya çıkardığı büyük bir kabus beklemektedir.

KÜRTAJI DİNİ AÇIDAN ELE ALIYOR

Biray Dalkıran, senaryosunu Hakan Bilir ile birlikte yazdığı film, Araf Suresi 41. Ayet’in "Onlar için cehennemden yataklar ve üstlerine örtüler vardır. Biz zulme sapanları işte böyle cezalandırırız" sözlerine yer veriyor. Araf, insanların öldükten sonra cennet veya cehenneme gitmeden önce ’Ahiret Günü’nü bekledikleri yer anlamına geliyor.

Çarpıcı öyküsüyle dikkatleri çeken Araf, bir korku filmi olmasına rağmen satır aralarında ABD’de çok tartışılan kürtaj sorununu İslam dini açısından tartışma masasına yatırmayı hedefliyor. D.F.G.S’nin yapımcılığını üstlendiği Birfilm tarafından dağıtımının yapılacağı Araf filmi, eylül ayında 100 gibi iddialı bir kopya sayısıyla vizyona girecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!