Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2015 09:42

TV ekranlarında yeni sezonla birlikte onlarca dizi de boy göstermeye başladı. Bu dizilerden bazıları izlenme rekorları kıracak bazıları da reyting canavarının kurbanı olup tarihin tozlu sayfaları arasında yerini alacak.

Haberin Devamı

Biz de geriye doğru bir yolculuğa çıkıp ekrana damga vuran ve yıllarca yayınlanan dizileri bir kez daha hatırlayalım istedik. Türkiye'de en uzun süre ekranda kalan dizi hangisi... Peki ya 1952 yılında yayınlanmaya başlanan ve 2009'da final bölümü ekrana gelen diziyi biliyor musunuz.

İşte reyting rekorları kıran dizilerin tarihine bir bakış.

ESKİ BÖLÜMLERİ BİLE İLGİYLE İZLENİYOR

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Takvimler 2002 yılının Ocak ayını gösteriyordu. TGRT ekranlarında 'Made In Turkey' ibaresiyle yepyeni bir dizi başladı: Çocuklar Duymasın. Orta- üst gelir grubundan, iki çocuklu tipik bir Türk ailesinin öyküsü üzerine kuruluydu dizi. Önceleri çok fazla kimsenin dikkatini çekmedi. Fakat bölümler ilerledikçe kendine sadık bir izleyici kitlesi oluşturdu.

Haberin Devamı

İlk 13 bölümünün yayını bittiğinde ise artık milyonları ekran karşısına çeken bir fenomene dönüştü dizi. Herkes birbirine "Akşam Çocuklar Duymasın'ı izledin mi" diye sormaya başladı. Dizinin tekrar bölümleri bile izlenme rekorları kırıyordu.

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Bu ilk 13 bölümün ardından dizi kanal değiştirdi. Bu kez ATV'de izleyicisiyle buluşmaya başladı.Eski bir Türkiye güzeli, manken ve sunucu olan Pınar Altuğ da Çocuklar Duymasın'daki performansıyla kendini oyunculuk konusunda da kanıtladı. Hatta o sıralar henüz çocuğu olmayan Altuğ, bir çok kuruluş tarafından defalarca yılın annesi seçildi.

Dizinin yaratıcısı Birol Güven, aslında yola çıkarken bu kadar ilgiyi beklemiyordu belki de. Güven ""Diziyi ilk yıllarda TGRT'ye bedava verdik. Hiç para istemedik" diye anlatmıştı o süreci.

Çocuklar Duymasın'ın 2002'de başlayan ekran serüveni 2014'te sona erdi. Bir başka deyişle dizi tam 12 yıl ekranda kaldı. Ama eski bölümleri hala tekrarlanıyor.

DİLE KOLAY, 13 YIL

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Haberin Devamı

Türkiye'de ekranların en uzun süre yayında kalan dizilerinden biri Bizimkiler... Dizi ilk kez 1989 yılında TRT ekranlarında seyirciyle buluştu. İlk kadroda dizinin ana kahramanları olan aileyi Erdal Özyağcılar, Ayşe Kökçü, Bensu Orhunöz ve Atılal Uluışık oynuyordu. Cihat Tamer de Özyağcılar'ın canlandırdığı karakterin ağabeyi rolündeydi. Ancak ilerleyen bölümlerde Tamer ayrıldı yerine Engin Şenkan geldi.

Dizi unutulmaz karakterleriyle 1989- 1994 arasında TRT'de ekrana geldi. Daha sonra Star, Show TV ve ATV'de yayınlandı.

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı


Dizinin esin kaynağı Umur Bugay'ın 1976'da kaleme aldığı Kapıcılar Kralı adlı filmdi bu unutulmaz dizinin. Bugüy, senaryodaki karakterler ve olayları biraz daha genişleterek Türk TV tarihinin efsane dizilerinden birini yaratmış oldu. Bizimkiler çeşitli aralarla 2002 yılına kadar yayınlandı.

Nazan, Şükrü, Ali ve Bilge renkli komşularıyla birlikte bu apartmanda oturuyordu. Oyuncuların bazıları çokan aramızdan ayrıldı ama Bizimkiler hala milyonlarca seyircinin hafızasındaki yerini koruyor.

337 BÖLÜM

Haberin Devamı

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

90'larda moda olan mahalle dizilerinden biri de Mahallenin Muhtarları'ydı. Dizinin ana karakteryerini ilk zamanlarda ana karakterleri Erkan Can ile Aydan Burhan canlandırdı. Daha sonra Burhan ayrılınca yerine Esra Akkaya geldi.

Dizi 1992'de başladı 2002'ye kadar sürdü.Tam 337 bölüm süresince seyirci orta halli insanların yaşadığı bir mahallede olup bitenleri kimi zaman gülerek kimi zaman hüzünlererek izledi. Dizi her bölüme özel şarkı sözleriyle de hafızalara kazındı.

RIZA BABA VE EKİBİ

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Ekran ömrü uzun süren ve hala devam eden dizilerden biri de Arka Sokaklar. Dizi 2006 yılında yayın hayatına başladı. Zaman zaman değişiklikler olsa da ana kadrodan bazı isimler hep dizide kaldı. Bu yazın başlarında dizinin sona erdiği yolunda iddialar ortaya atıldı.Ancak yönetmeni bunu yalanladı. Dizinin önümüzdeki aylarda yeni bölümleriyle ekrana gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

MACERA BİTMEDİ

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

2003 yılında "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla ekran serüvenine başladı Kurtlar Vadisi. Usta oyuncuların canlandırdığı karakterlerin her biri fenomen oldu. Bir ara kanal değiştiren Kurtlar Vadisi seyircinin ilgisini canlı tutarak ekrandaki yolculuğunu sürdürdü. Dizi, üç sinema filmine de ilham kaynağı oldu. Hatta bir ara Sharon Stone ve Andy Garcia gibi Hollywood'un dev yıldızlarını da konuk etti. Kurtlar Vadisi yeni bölümleriyle hala ekran serüvenini sürdürüyor.

GUINNES REKORLAR KİTABI'NA GİRDİ

Bu diziler yıllarca ekranda kaldı

Dünyanın en uzun süre ekranda kalan dizisi olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren The Guiding Light'ın serüveni biraz farklı. Irna Phillips'in yarattığı seri, 1937'de NBC'de radyo tiyatrosu olarak yayınlanmaya başladı. 1947 yılında da bir başka radyo kanalına; CBS'e transfer oldu. 1952 yılında da TV dizisi olarak yine CBS'te seyirciyle buluşmaya başladı. The Guiding Light'ın ekran serüveni 2009 yılına kadar sürdü. Dizi, 18 Eylül 2009'da final yaptı. Sebebi de izlenme oranlarının giderek düşmesiydi.

BAKMADAN GEÇME!