Bu Beşiktaş'ın soyulmasıdır çünkü...

Güncelleme Tarihi:

Bu Beşiktaşın soyulmasıdır çünkü...
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2013 01:05

Beşiktaş 2011’de, adı sanı duyulmamış Portekizli’yi daha İspanyol kulübüne attığı imza kurumadan renklerine bağladı. Üstelik bu transfer sırasında Alves’in değeri birden 6.2 milyon Euro’ya çıktı.

Haberin Devamı

VARAN 1: MENDES FUTBOLCUSU ALVES’İ 300 BİN EURO’YA ATLETICO’YA VERDİ

VARAN 2: ALVES BURADA 1 GÜN KALIP 3.1 MİLYON EURO’YA KARTAL OLDU

VARAN 3: TÜRKİYE’YE GELMEDEN KARİYERİ BOYUNCA 11 RESMİ MAÇA ÇIKTI


BEŞİKTAŞ, gelecek sezon Avrupa kupalarına katılmak için büyük uğraş verirken, bu süreçte başını en çok sürpriz bir isim ağrıttı. Julio Regufe Alves... Genç Portekizli 2011 yazında geldiği siyah beyazlı kulüpten bu sezon başında gönderildi. Ancak arkasında kolay kolay yanıtlanamayacak bir soru bıraktı. Beşiktaş’ta sadece 6 resmi maç oynayıp toplam 43 dakika süre alan bir futbolcudan nasıl 3.1 milyon Euro’luk borç doğar? Gelin bu garip transferin öyküsüne bakalım..

Mendes’ten Alves’e asist

Portekizli oyuncu, ülkesinin Süper Ligi’ndeki ilk sezonu olan 2010-11’de Rio Ave takımı ile sadece 3’ü ilk 11 olmak üzere 9 maçta oynar. Ancak yaz ayları ile birlikte Alves hakkında transfer haberleri çıkmaya başlar. Genç futbolcunun menajerinin Jorge Mendes oluşu, adının Atletico Madrid ile anılmasını sağlar. Ve 26 Temmuz 2011’de Alves, Mendes’in yakın ilişkisi olduğu İspanyol kulübü tarafından 2 milyon Euro’ya transfer edildiği açıklanır. Fakat küçük bir detayla...

Haberin Devamı

Asıl fiyatı 300 bin Euro mu?

İşin içindeki kaynaklar, kimsenin tanımadığı bu genç yeteneğin asıl maliyetinin 300-350 bin Euro olduğunu söylerler. Atletico Madrid’in bu futbolcuyu alır almaz B takımında oynatacağını açıklaması da bunu doğrular niteliktedir.

Asıl bomba ise çok geçmeden patlar... A.Madrid’de hiç forma giymeyen Alves 38 gün sonra Mendes’in yakın olduğu bir diğer kulüp olan Beşiktaş’a satılır. Hem de bonservinin sadece yüzde 50’sine karşılık 3.1 milyon Euro’ya! Eğer siyah beyazlılar bu transferi daha önce yapsa, şüphesiz bu fahiş bedelle karşılaşmayacaktı. Ancak oyuncu İspanyol kulübünden alınınca, Atletico Madrid’in belirlediği fiyat da sorgulanamadı.

Alves kimdir?

Bruno Alves’in kardeşi

BEŞİKTAŞ’ın tartışmalı transferi Julio Alves, Portekiz Milli Takımı’nın ünlü sağ beki Bruno Alves’in kardeşi. Abisi 47 kez A Milli olup halen Rusya’nın Zenit takımında forma giyerken, o ise sadece Portekiz U20 Milli Takımı’nda oynayabildi. İkilinin diğer kardeşleri Geraldo Alves de futbolcu ve o da Steaua Bükreş takımında forma giyiyor.

Haberin Devamı

Beşiktaş’tan gitti değeri 6 kat düştü!

BEŞİKTAŞ’a transfer olurken bonservis bedelini 3 kat artırarak 6.2 milyon Euro’ya yükselten Alves, hemen ardından dibe vurdu! Şu anki tahmini bonservis bedeli ‘transfermarkt’ rakamlarına göre 1 milyon Euro.

UĞUR MELEKE YAZMIŞTI

Madrid’e hiç ayak basmadı

BEŞİKTAŞ’ın bir yöneticisi, kulüp olarak iyi ilişkiler geliştirdikleri uluslararası bir menajerden bir telefon aldı. Telefondaki menajer, Beşiktaş yöneticisine Portekizli milli stoper Bruno Regufe Alves’in kardeşi Julio’yu önerdi. Beşiktaş Yönetimi, profesyonel kariyeri 239 dakikadan  ibaret Julio’yu (bonservisinin
yalnızca yarısına) “bir Alex maaşı” ödeyerek transfer etti.

Haberin Devamı

Gazetelerin yazdığına göre Julio Beşiktaş’a, Atletico Madrid’den gelmişti, ama aslında genç Alves, İspanya’da bir dakika bile futbol oynamamıştı! El Pais’e göre Portekizli oyuncu Madrid’e hiç ayak basmamış; Atletico onu transfer ettiğini (ve 4 saat sonra da sattığını) duyurduğunda 20 yaşındaki esrarengiz adam zaten
İstanbul’daydı!

BÜLENT TİMURLENK YAZMIŞTI

Atletico’nun sportif direktörü bile tanımıyor

BEŞİKTAŞ’ın yeni transferi Julio Alves, İspanya’da günün konusu. Ama futbolculuğuyla değil, transferiyle... El Pais, “Atletico’nun gizli transferi İstanbul’a gönderildi” başlığıyla verdiği haberde, Atletico Madrid’in sportif direktörü Jose Luiz Perez Caminero’nun Temmuz başında futbolcuyla ilgili, “O kim? Hiçbir teklifimiz yok” dediği hatırlatıldı. Gazete, “Caminero’nun bu sözlerinin üzerinden iki ay geçmeden Atletico futbolcunun alınıp Beşiktaş’a gönderildiğini açıkladı. Kulübe yakın kaynaklar Beşiktaş’tan yıllık 350 bin Euro alınacağını belirtiyor. Atletico’nun Rio Ave’ye ödeyeceği bedeli bu kaynaklar 500 bin Euro, Rio Ave Başkanı Paulo Carvalho 2.5 milyon Euro olarak söylüyor” yazdı.

Haberin Devamı

Sporting Lizbon’da da oynayamıyor

ALVES, Beşiktaş’taki kariyerine Türkiye A2 Ligi’nin en pahalı futbolcusu olarak devam ediyordu. Ancak sezon başında Sporting Lizbon’a gönderilen genç yetenek, siyah beyazlı kulübün sırtına ise ödenmesi gereken 3.1 milyon Euro’luk ağır bir fatura bıraktı. Hemen belirtelim Alves, şu ana kadar Sporting A Takım formasını da giyemedi. Portekiz ekibinin B kadrosunda görünüyor.

Siyah beyazlılar da borcun ödenmesini isteyen FIFA ve UEFA’ya, 6.2 milyon Euro’luk bonservis değerine sahip bir futbolcunun nasıl 300 bin Euro’ya oynadığını sordu.

BUNUNLA da bitmedi... İddialara göre, Portekizli futbolcu Atletico Madrid’de yalnızca 1 gün geçirmişti. Bu nedenle İspanyol kulübünde bile kendisini tanıyana rastlanmıyordu. Hala yanıt bulunamayan en önemli soru ise, 300 bin Euro’luk bir futbolcunun, hiç oynamadan nasıl 6.2 milyon Euro’luk bir yıldız haline geldiğiydi!
İşte Beşiktaş’ın tüm bu transfer komedisini detaylı bir savunmayla anlatması, müthiş bir vurgunu ortaya çıkardı. Beşiktaş böylece, nasıl soyulduğunu da itiraf etmiş oldu. Avrupa bileti için Alves’den doğan borcu önüne çıkarılan siyah beyazlılar, transfer ettikleri dönem 6.2 milyon Euro değer biçilen bir oyuncunun kendilerinde yıllık nasıl 300 bin Euro’ya oynadığını da sordu. Ve sonunda 1.4 milyon Euro karşılığında dosya kapatıldı.    

Haberin Devamı

650 milyon Euro’yu yöneten adam

Alves transferinin arkasındaki isim olan menajer Mendes, inanılmaz bir yıldız portföyünü elinde tutuyor.

BEŞİKTAŞ’ı UEFA kapısında ölüp ölüp dirilten transferlerin çoğunda bir menajerin ismi var; Jorge Mendes. Alves’in alınmasında da başrolü oynayan Portekizli, 1996 yılında bar işletmeciliğinden futbol dünyasına adım attı. Özellikle 2000’li yıllarla birlikte öylesine büyüdü ki, vatandaşları Cristiano Ronaldo’dan Jose Mourinho’ya kadar birçok dünya starının da temsilcisi oldu. Dört dil bilen menajerin, 650 milyon Euro’nun üzerinde bir futbolcu portföyünü elinde tuttuğu belirtiliyor.

Beşiktaş’a 7 oyuncu aldırdı

Türkiye’de daha çok Beşiktaş’a getirdiği oyuncularla tanınan Jorge Mendes, 2010-11 sezonunda dünya transfer piyasasındaki en yüksek işlem hacmini yakalayan menajer oldu. Şirketi Gestifute’nin 2010-11 sezonunda aracılık ettiği transferlerde takımlar toplam 370 milyon Euro harcadı. Mendes, Beşiktaş’a ise, Ricardo Quaresma, Manuel Fernandes, Hugo Almeida, Simao, Bebe, Sidnei ve Julio Alves gibi futbolcuları transfer ettirdi.

Fonu böyle masaya oturttular

BEŞİKTAŞ, o dönem yaygın olarak kullandığı fon transferlerini Alves’te de uygulamıştı. Siyah beyazlılar Almeida’nın transferinde olduğu gibi Quality Football Ireland Limited Fonu ile ortaklaşa Alves transferini sonlandırmıştı. Başkan Fikret Orman, işte bu fon ile yurt dışında bir görüşme gerçekleştirdi. Elinde alacağa ilişkin 3 ayrı sözleşme bulunan fon mutabakata yanaşmadı. Bu noktada devreye Avukat Emin Özkurt’u sokan Orman, güçlü bir savunma hazırlanması talimatını verdi. Özkurt da savunmasıyla dengeleri değiştirdi. Böylece elini güçlendiren Beşiktaş, A.Madrid’in ve fonun masaya oturmasını sağladı.

İSPANYOLLARIN İDDİASI

Tatlı komisyonu cebe indirdi

EL Economista “Alves’i Atletico’ya Mendes transfer ettirdi. Atletico operasyonu gizleyen bir kapaktı. Çünkü burada hiç oynamadı. Mendes ve diğer temsilcilerin tatlı bir komisyon alabilmeleri için ara duraktı” yazdı.

İNGİLİZLERİN İDDİASI

Bebe’den büyük vurgun yaptı

MENDES, Beşiktaş’a da getirdiği Bebe’yi 9 milyon Euro’ya M.United’a transfer ettirdi.  Ancak bu paranın yalnız 5.5 milyonunu Bebe’nin kulübü Guimares alırken, 3.5 milyon Euro Mendes’e gitti.

Ferrari’nin parası 2 yılda ödenecek

UEFA lisansı alabilmek için bir yandan Alves dosyası ile uğraşan Beşiktaş Kulübü, diğer yandan da Matteo Ferrari konusunda anlaşma sağladı. Buna göre İtalyan oyuncunun, daha önce peşin olarak ödenmesi istenen 7.9 milyon Euro’luk tazminatı 2 yıla yayıldı. Ferrari’nin temsilcileri ile görüşen siyah beyazlı kulübün yetkilileri, ödemeyi zamana yayarak yönetime de rahat nefes aldırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!