'Bu basit bir ticari ilişki değildir'

Güncelleme Tarihi:

Bu basit bir ticari ilişki değildir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2017 01:10

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının para trafiği iddialarına ilişkin dekont ve belgeleri kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan’ın “Beş isim o şirkete para göndermiş değil, şirketlerini satmaları nedeniyle onlara para geldi. Oraya para gitmedi. Ticareti bilenler için bu işlemlerde hiçbir sorun yoktur” dediği belgeler için Tezcan, “Bu basit bir ticari işlem değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

TBMM’de dün basın toplantısı düzenleyen ve belgeleri basına da dağıtan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, özetle şu açıklamaları yaptı:

“Salı günü Sayın Kemal Kılıçdaroğlu belgeleriyle açıkladı, gösterdi. Man Adası diye adını bile o anda duyduğumuz bir adada kurulmuş naylon şirket. Şirketin sermayesi, 1 sterlin, yani 5 TL. Dolmuş parası. Bu şirketin yaptığı para transferinin öbür tarafında, bugün Cumhurbaşkanlığı makamında oturan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen, kardeşi Mustafa Erdoğan, dünürü Osman Ketenci, eski özel kalem Müdürü Mustafa Gündoğan ve oğlu Ahmet Burak Erdoğan.

Sıdkı Ayan, şirketi 2 Ağustos’ta kurdurmuş, bu hissesini 2.5 ay üzerinde tutmuş, 15 Kasım 2011’de Kasım Öztaş diye birisine 1 sterline devretmiş. 15 Aralık 2011’den itibaren de para trafiği başlamış. 20 gün içinde 15 milyon dolarlık para trafiği var. Uluslararası para trafiğindeki swift mesajlarının evrakları da burada. Tamamı orijinal belgeler. Savcılığa da vereceğiz.

HANGİ ŞİRKETİ SATTILAR
Dediler ki ‘şirket satışı için verildi.’ Biz para gitti mi diye konuşurken ‘para geldi’ diyor. Daha vahimmiş ya. O zaman şu sorunun cevabını vermek zorundasınız, hangi şirketi sattılar? Bu şirketin ortakları kim? Sattıkları şirketin sermayesi ne kadar? Bu şirketin bilançosu ne, varlıkları ne? Bunları kamuoyunun bilmeye hakkı var. Devir senetleri nerede? Kim varmış bu ticaretin içerisinde, ne vermiş? Ne zaman kurulmuş bu şirket, ne kadar faaliyet yürütmüş, ne kadar kazanmış. Ne kadar bir vergi ödemiş, ne vergisi ödemiş? Bu değere nasıl ulaşmış? Şirket satışı olduğunu Erdoğan’dan öğrendik, biz bilmiyorduk. Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyoruz, bu soruları sorma fırsatı verdi.”

Bu basit bir ticari ilişki değildir

DOSYADAN NELER ÇIKTI: 
BÜLENT Tezcan’ın dağıttığı dosyada, Erdoğan’ın yakınlarının para trafiğine ilişkin olduğu öne sürülen banka dekontları, swift belgeleri, Bellway şirketinin kuruluş belgesi, sicil belgesi, şirketin Sıdkı Ayan tarafından Kasım Öztaş’a devrine ilişkin hisse devir formu, şirket yönetim kurulu tutanağı yer aldı.


HEM ÇIKAN HEM GELEN PARA VAR

”Kasım Öztaş kimdir? 20 gün içerisinde 15 milyon dolar ödeme gücüne nasıl ulaştı? Transferden sonra Bellway’ın ortakları başka ne iş yapmışlar? Kasım Öztaş ne kadar vergi ödemiş, ne kadar kazanç elde etmiş, geliri ne? O dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı’nın yakın akrabalarına ödemiş. Çocuk oyuncağı değil bu. Dünyanın her ciddi ülkesinde bu işin üzerine resmi kurumlar gider. O yüzden bu bir basit ticari ilişki değildir.

AKLA İKİ ŞEY GELİR
Burada mide bulandıran bir şey var. Her şey meydanda. İnsanın ilk aklına iki şey gelir. Birincisi kara para aklama gelir. Ya da vergiden kaçınma, vergi ödememe gelir. Kara para aklamayı Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun sayfasına girin, ‘Gayri yasal gelirleri, kılıfına uydurup yasal hale getirme yöntemi’ diyor. Saydığı yöntemlerden birisi de bu. Diyor ki, paravan bir şirket kurarsınız, bu şirketler de off - shore cenneti sayılan adalarda kurulur, bu adalarda bu şirketler üzerinden saklayarak sistemin içine sokarsınız. Bu para hareketlerini gördüğü zaman devlet harekete geçer.’ Bugüne kadar geçmemiş, bundan sonra nasıl geçecek?

Dünyanın demokratik, kurumları oturmuş, aklı başında hiçbir ülkesinde bu ilişkiler bedavaya geçiştirilmez. Kutuyu açtık, daha yeni kutular gelir, daha yeni kutular açılır.

(Türkiye’ye gelen para mı var, çıkan para mı?) Hem çıkan var hem gelen var. Bir para trafiği var.”

VİCDANI OLANLARA SORUYORUM
Gelelim ticaret meselesine. Vicdanı olan bütün vatandaşlara soruyorum. Bellway Ltd, 1 sterlinlik bir şirket. Türk parası ile 5 lirası olan bir şirket; 15 milyon dolar ödüyor. Ne kadar zamanda? Kuruluşundan 4.5 ay sonra. Yuvarlak hesap 60 milyon lira. 5 lirası olan bir şirket, 60 milyon liralık bir şirketi alıyor. Varsa öyle bir şirket. 60 milyonluk değeri olan bu şirket de cebinde 5 lirası olan şirkete güvenip, onunla ticaret yapıyor. Böyle ticaret olur mu?

SWIFT NASIL YAPILIR?
- Döviz transferi yani Swift, döviz cinsinden istenen herhangi bir döviz hesabına para transfer işlemidir.

- Swift yapabilmek için öncelikle bir bankada döviz hesabına sahip olmak gerekiyor.

- Müşteri bankasına Swift ödeme talimatı verir, banka kendi muhabirine (çoğunlukla dolarsa bir ABD bankası, Euro ise Avrupa bankası) paranın gideceği kişinin hesap numarasını ve paranın gideceği bankanın muhabir bankasının adını verir.

- Böylelikle muhabir banka karşı müşterinin muhabir bankasına parayı, müşterinin hesabına geçer.


Bu basit bir ticari ilişki değildir

Bu basit bir ticari ilişki değildir

Bu basit bir ticari ilişki değildir

Bu basit bir ticari ilişki değildir

Bu basit bir ticari ilişki değildir

Bu basit bir ticari ilişki değildir








Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!