'Bu başarı bizi umutlandırıyor ama tatmin etmiyor'

Güncelleme Tarihi:

Bu başarı bizi umutlandırıyor ama tatmin etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 16:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015'te yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 13, 2016'nın ilk 3 ayında ise yüzde 23 oranında arttığını belirterek, "Diğer ülkelerin yüzde 1, 2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü bir ortamda, Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor ama asla tatmin etmiyor. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız." dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsünce JW Marriot Otel'de düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri Töreni'ne katıldı.
Ödüle layık görülen firma ve kurumların temsilcilerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, "Ülkemiz ve milletimiz için yeni fikirler ortaya koyan, sorunlara çözümler üreten herkesi şahsım, milletim adına şükranla anıyorum. Ödüllerini takdim edeceğimiz kurumlarımızı, mühendislerimizi ve tasarımcılarımızı özellikle tebrik ediyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunan, fikri ürün havuzunu zenginleştiren herkesin, bu ülkeye ve millete en büyük hizmeti verdiğine inandığını dile getiren Erdoğan, "Bildiğiniz gibi bugüne kadar 4 ödül töreninin hepsine de bizzat katıldım. Çünkü patent meselesi, özel önem verdiğim bir konudur. Arkasında çok büyük emeğin, alın terinin, birikimin, marifetin olduğu bu çalışmaların başarıyla ödüllendirilmesini çok çok isabetli buluyorum. Zira bizim kültürümüz, marifetin mutlak surette iltifat ile taçlandırılmasını tavsiye eder. Türk patent ödülleri töreni bizlere bu imkanı sağlarken, konunun ülkenin gündeme gelmesine de katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle adeta hayatlarını patent, marka ve tasarım çalışmalarına adayan Ar-Ge merkezlerindeki mühendisleri, kendi elleriyle kurdukları KOBİ'lerinde yeniliklerin peşinde koşan girişimcileri, üniversitelerde buluş yapmak için laboratuvarlarına kapanan akademisyenleri, ofislerinde özgün tasarımlar üreten tasarımcıları ve bu konuda çaba gösteren tüm isimsiz kahramanları gönülden selamladığını ifade etti.

"Yenilik üretme arzusu olmasaydı, yeni Türkiye'nin inşasına dair umutlarımız bu kadar güçlü olamazdı" diyen Erdoğan, "Burada takdim edeceğimiz her bir ödülün arka planında ortak çalışma kültürünün, disiplinin, takım ruhunun ve motivasyonun olduğunu biliyorum. Bu başarının diğer firma ve kuruluşlara da örnek olmasını diliyorum." dedi.

'KÜRESEL YARIŞA GEÇ BAŞLADIK'

Türkiye'nin sınai mülkiyet alanında son 13 yılda büyük mesafe katettiğine dikkati çeken Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Geride bıraktığımız 2015 yılında Türkiye, 5 bin 500'ü aşkın başvuruyla yerli patent başvuru sayısını bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında arttırdı. 2016 yılının ocak, şubat ve mart aylarında yerli patent başvuru sayımız bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi. Uluslararası verilere baktığımızda 2014 yılında ülke olarak 853 uluslararası patent başvurusu yaptık. 2015 yılında ise bu sayı yüzde 18 artışla bin barajını aştı. Diğer ülkelerin yüzde 1, 2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü bir ortamda, Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor, ama asla tatmin etmiyor. Zira biz ülke olarak pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız. Hamdolsun son 13 yılda iyi bir atakla pek çok ülkeyi geride bıraktık. Bu dönemde patent başvuru sayımızın 13 katına, patent tescil sayımızın 23 katına çıkması, aldığımız mesafenin büyüklüğünü gösteriyor. 2015 yılında 40 bini aşkın tasarım başvurusuyla Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor."

'ONUN İDRAKINDAN ŞÜPHE EDERİM'

Haberin Devamı

Geçen yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı başarının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Haberin Devamı

"Bu veriler Türk insanının kendi markasını oluşturma arzusunu ve girişimci ruhunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Yeter ki önünü açalım ve desteklerimizi verelim. Sadece sınai mülkiyet verilerine bakarak dahi kabını sığmayan bir Türkiye'yi görebilirsiniz. Büyüyen, gelişen ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Açıkçası özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Bunun altını özellikle çiziyorum, eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında işte bu sıçrama var. Her kim ki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişiminin, son terör eylemlerinin hatta bölgemizdeki gelişmelerin bu durumla hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Ama şu gerçeğin de görülmesi lazım, Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Allah'ın izniyle 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelede kendilerine destek veren herkesin, milletin gönlünde hak ettiği yeri alacağını belirtti. Türkiye'nin bugün geldiği yer itibarıyla küçük başarılarla yetinmesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeden, o günleri görmeden kendimizi gerçek başarıya ulaşmış saymayacağız. Ülkemizin ihracatını 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Kendi uçağını, otomobilini, savunma sanayi ürünlerini, yüksek teknolojiye dayalı bir üretimi ortaya koymayan, kendi yazılımlarının sahibi olmayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz."

Sınai mülkiyet meselesinin de yeni Türkiye hedefiyle yakından ilişkili bir konu olduğunun altını çizen Erdoğan, bu konuda herkese çok büyük görevler, çok büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

Ödül alan firma ve kurumlar başta olmak üzere bu alanda çalışanlara seslenen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İlk çeyrek itibarıyla çok olumlu sinyaller aldığımız 2016 yılında sınai mülkiyet hakları konusunda çok daha büyük bir sıçramayı hep birlikte gerçekleştirelim. Sizlerin de çok iyi bir şekilde müşahede edeceği üzere ihtiyaç duyduğunuz tüm destek mekanizmaları birer birer uygulamaya geçiriliyor. Yapısal reformlar hayata geçiriliyor, geçirilmeye de devam edecek. Sınai mülkiyet sistemini bugünün değil, yarının Türkiye'sine ve geleceğin rekabet ortamına göre hazırlıyoruz. Türk Patent Enstitüsü 2000'li yılların başında kendisine gelen patent başvurularını araştırıp, inceleyemediği için yabancı ülkelerin patent kurumlarına göndermek zorunda kalıyordu. Bakın, şimdi nereden nereye geliyoruz. Bugün aynı kurumumuz uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olarak kabul edilme seviyesine geldi. Nitekim Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatına yapılan uluslararası otorite başvurusuna ilişkin süreç olumlu bir şekilde işliyor. İnşallah bu yılın sonunda Türk Patent Enstitüsü, uluslararası düzeyde hizmet veren bir kurum haline gelmiş olacak. Sadece Türk Patent Enstitüsünün 14 yıllık serencamına bakarak, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görebiliriz."

Kurumsal düzeyde sağlanan ilerlemenin sınai mülkiyet hakları konusunda bölgenin yeni açılımlar ortaya koyma imkanını da beraberinde getirdiğini belirten Erdoğan, "Özellikle güçlü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz ülkelerin sınai mülkiyet alanındaki ihtiyaçlarını tespit ederek, onlara gereken katkıyı ve desteği de sağlamamız gerekiyor. Bu doğrultuda yapılacak çalışmaları özellikle destekleyeceğimi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

7 BÖLGE 7 COĞRAFİ İŞARETLE TANITILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin sınai mülkiyet sistemi açısından kritik önem arz eden konularından birinin de özellikle hukuki altyapı olduğunu, bu konuda önemli bir adım olan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı'nın geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sevk edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu vurguladı. Erdoğan, ilgili tüm kesimlerin katkısıyla hazırlanan bu tasarının kısa sürede yasalaşacağına inandığını söyledi. Yeni kanunun sınai mülkiyet başvurularında kaydedilen artışların değere dönüşmesine katkı sağlayacak önemli düzenlemeleri de beraberinde getireceğine işaret eden Erdoğan, "Borsa İstanbul bünyesinde yürütülen patent borsası çalışmalarının da en kısa sürede tamamlanarak uygulamaya geçmesini bekliyorum. Sınai Mülkiyet Kanunu'nda özel yer verilen coğrafi işaretler, bize, ecdadımızın emaneti olan ülkemizin tarihine, kültürüne ve coğrafyasına dair ürünlere daha iyi sahip çıkmamızı sağlayacaktır. Nitekim bugüne kadar yürütülmekte olan çalışmalar sayesinde pek çok ilimiz, ilçemiz ve yöremiz artık daha fazla tanınıyor, daha fazla ziyaret ediliyor. Bu çerçevede özellikle ildeki valilerimize, belediye başkanlarımıza, ticaret ve sanayi odalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza büyük sorumluluk düşüyor." dedi.

Erdoğan, coğrafi işaret ve markalaşma konusundaki başarıları dolayısıyla Aydın ve Antalya'ya ödüllerini takdim edeceklerini belirterek, salonun dışındaki sergi alanını gezdiğini, onların başarılarını ve ürünlerini gördüğünü aktardı. Ülkenin 7 bölgesinden 7 coğrafi işaretin tanıtımının yapıldığını aktaran Erdoğan, coğrafi işaret farkındalığına katkı sağlayan bir firmaya da ödül vereceklerini, bunların hepsinin önemli ve sevindirici gelişmeler olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki dönemde bir yandan halen 189 olan tescilli coğrafi işaret sayısının arttırılması diğer yandan da tüm coğrafi işaretlerin dünya çapında tanınmasını sağlayacak çalışmaların yürütülmesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye'nin sahip olduğu değerleri hem içeride hem dışarıda daha güçlü şekilde korumanın zamanı gelmiştir. Geçmişte yiyecekten motiflere kadar bizim sahip çıkmadığımız pek çok değerimizin başkaları tarafından uluslararası patentler yoluyla nasıl sahiplenildiğini çok iyi hatırlıyoruz. Artık bu ayıpları ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Artık şehirlerimiz ve firmalarımız kendi değerlerine, ülkemiz de bunların tamamına sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tescilli hale getirmelidir." diye konuştu.
Erdoğan, ödüle layık görülen ve Türkiye'nin gücüne güç katan firmaları, kurumları ve temsilcilerini tebrik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!