Bu baraj su tutmaz...

BAŞBAKAN Erdoğan ne kadar çabalarsa çabalasın... Bu baraj artık su tutmaz. Bir başka deyişle "mal bildirimi" rejimindeki "gizliliği" korumaya gücü yetmez, "siyasete girenin mal varlığını gizli tutmasını" da sağlayamaz.

Bir adım daha var:

Kamu görevi yapanların mal varlığının herkese açık hale gelmesini de önleyemez. Ama onun için belki biraz daha direnir.

Lakin... Dirense de sonuç değişmez.

Artık Türkiye bu konularda saydamlığa ulaşacak olgunluğa geldi...

Sanmayınız ki yarın öbür gün bu dediklerimiz olur. Öyle bir iddiamız yok. Ama tren yola girdi. Artık onu, son istasyona ulaşmaktan kimse alıkoyamaz.

Bakın... Başbakan'ın önceki gün Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Meclis Grubu'nda çok sert ifadeler kullanmasına, kendi mal varlığını açıklamaya hiç niyeti olmadığı izlenimini bırakmasına... Ve "yasa bu bilgilerin gizli kalmasını istiyor, ben ne yapayım?" türü bahanelere sığınmasına rağmen; partisinin Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez ile Hatay Milletvekili Fuat Geçen TBMM'de ortak bir basın toplantısı yaparak kendi mal varlıklarını kamuoyuna açıkladılar.

Onları AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın hem kendi mal bildirimini kamuoyuna duyuran açıklaması hem de "bugün tartıştığımız konunun aslında hiç de yeni olmadığını" anımsatan basın duyurusu izledi.

Bekleyin... Çaresiz kalıp Tayyip Erdoğan da onları izlerse şaşırmayın...

Gerçekten siyasetçilerimizin temel meseleleri çözmemekte direnmeleri yüzünden gereksiz kavgalarla vakit tükettiğimiz için Ertuğrul Yalçınbayır'ın 24 Aralık 2003 tarihinde, yani AKP iktidarının birinci yılının sonunda verdiği yasa önerisini anımsayamadık:

Yalçınbayır şimdi tartışılan ve "gizlilik" ilkesini getiren yasa hükmünün değiştirilmesini ve gizlilik yerine açıklık ilkesinin getirilmesini taa o zaman istemiş. Hatta "kamu görevlilerinin yaptıkları mal bildiriminin Resmi Gazete'de veya buna ilişkin özel web sitelerinde yayınlanmasını" da önerisine eklemiş. Ama "yolsuzluklara damardan girdiğini" söyleyen, "açıklıktan, dürüstlükten" dem vuran AKP iktidarı bu öneriye hiç de sıcak bakmamış. O yüzden uzun süre bekleyen Yalçınbayır, en sonunda Genel Kurul kürsüsüne çıkarak "Önerimi komisyonda görüşmüyorlar. Ama usul gereğince doğruca Genel Kurul gündemine alınabilir. Lütfen bunu yapın" anlamında konuşmuş. Onu CHP'li Algan Hacaloğlu desteklemiş. Ve öneri gündeme alınmış.

Alınmış ama öneri, görüşülecek maddelerin 204'üncü sırasına konmuş.

Görüyorsunuz, istemeyince ayak sürümenin ve doğru bir öneriyi engellemenin bin yolu var. Biri olmazsa ötekiyle önünüzü kesiyorlar.

Yine de ısrar ediyoruz:

Bu baraj artık su tutmaz... Hem mal bildiriminde açıklık ilkesi gelir hem de tüm bu patırtının başlamasına yol açan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gider.

Aslında AKP'nin başındakiler biraz olgun, biraz hazımlı ve hoşgörülü olsalar, bu dediklerimizi muhalefete fırsat vermeden yapar, üstelik puan da toplarlar... Ama işte orada politikacıdan çok devlet adamına ihtiyaç vardır.
Yazarın Tüm Yazıları