Bu aralar yaşayan bir efsaneysen ölmeyeceksin kardeşim

Bugünlerde Cem Karaca’nın ruhu, isminin bulaştığı çirkin ve manasız laf kalabalıklarından dolayı, birilerini utandırmak istercesine müzik kanallarında dolanıyor sanki.

Mahsun Kırmızıgül ile Cem Karaca’nın, Karaca’nın vefatından kısa bir süre önce stüdyoya girerek kaydettikleri Hayat Çok Garip bir yandan, Akademi Türkiye yarışmasının birincisi Barış Akarsu’nun ilk albümüne de ismini veren Cem Karaca klásiği Islak Islak bir yandan...

İnsan, Karaca’nın yukarılarda bir yerde, bir yandan volta attığını, bir yandan da o davudi sesiyle söylendiğini düşünmeden edemiyor:

‘Hani ben feleğin şu çarkına çomak sokardım ya! Hay tekerine çomak soktuğumun feleği! Hayat çok garip!’

Geçtiğimiz 8 Şubat, Cem Karaca’nın birinci ölüm yıldönümüydü.

Üçüncü ve son eşi İlkim Karaca, káh Mahsun Kırmızıgül, káh Barış Akarsu ile birlikte gün boyu çeşitli programları dolaşıp aynı şeyleri söyledi:

Biz Cem Karaca dergahında yetiştik. Böyle polemiklerle işimiz olmaz. Maksat Cem Karaca’nın misyonu yaşasın; müziği báki olsun, hayat bayram olsun, vs...

Gelin görün ki olmuyor, olamıyor maalesef... Yani oluyor da öyle, pirüpak olamıyor.

Yine haftalardır, mezarlıkta toplanan ‘sevenlerinin’ birbirlerine attıkları laflar, Cem Karaca kısır mıydı değil miydi tonundan fena ötesi tartışmalar, ‘Karaca’nın bundan iki yıl önce oğlu Emrah’ı evinden çıksın diye mahkemeye verdiği ortaya çıktı’ türünden çıktı haberi, nam-ı diğer zıpçıktılar...

Vah ki ne vah...

Barış Manço’nun haciz davaları, rahmetli ölmeden önce Viagra almış mıydı’ları...

Kemal Sunal’ın ailesine dair sahtecilik iddiaları...

Bu aralar, yaşayan bir efsaneysen, ölmeyeceksin kardeşim.

Bizim topraklarda ne hikmetse, yaşarken hiçbir icraatı ölmeyen bakarkörler, şaşılar, ölünce badem göz efsanesi oluyorlar.

Yaşayan efsanelerse ölmeyegörsün, geride kalanlar cesedine ve hatırasına piranhalar gibi saldırıyorlar.

CEM KARACA’YI ÇOK ANDIRIYOR

Barış Akarsu’nunki de Mahsun Kırmızıgül’ünki de birer performans klibi...

En sevilen Cem Karaca şarkılarından biri olan Islak Islak’a albümde yer verebilmek için Akarsu, İlkin Karaca’dan izin almış.

İlkin Hanım, Akarsu’ya, sadece izin değil, aynı zamanda Cem Karaca’nın iki adet de şapkasını vermiş. Zira Cem Karaca da Barış Akarsu’nun son derece yetenekli olduğunu düşünüyormuş. (Televizyonda dönen muhabbetin yalancısıyız.)

Barış Akarsu, Islak Islak’ı hakikaten iyi yorumluyor. Akademi Türkiye’de devamlı cahil-safdil muamelesi çekilen biri olması bir yana, gözlerinin içi gülen bir genç adam. Sesi de Anadolu-rock tabir edilen tarza gayet iyi gidiyor ve bana öyle geliyor olabilir ama Cem Karaca’yı çok ama çok andırıyor.

Bir, karşısındaki hayali kişinin suratını haşin haşin avuçlama hareketi vardır hani (Salak bir laf ama nasıl tarif edeyim bilemedim!), hani kameraya karşı parmakları açıp avcunla daireler çizersin, daha doğrusu, rocker sanatçımız çizer; işte ona biraz fazla takmış kardeşimiz.

Dışarıdan içeriye daire, içeriden dışarıya daire... Çamaşır makinesinin devirlerini izler gibi oluyorsunuz bir noktadan sonra. Ya da benim hakikaten nemrutluğum üzerimde. Ki olabilir, málûm, sigara..

Neyse işte...

Ayna karşısında kendisine bir-iki hareket, duruş filan daha bulsa fena olmaz ama tabii yine de kendisi bilir.

Haricinde, şu meş’um yarışma furyasının ardından kalıcı olarak hayatımızda yer edecek birkaç kişiden biri olacağını tahmin ediyoruz. Hayatta başarılar diliyoruz...

ZİNDANLARIN ÖNÜNDE YASLI KIRMIZIGÜL

Mahsun Kırmızıgül’ün herhangi bir temenniye ihtiyacı olduğunu zannetmiyoruz.

Kendileri bin yılın Mahsun Kırmızıgül’ü işte...

Cem Karaca’nın hayattaki son kaydını onun bir bestesiyle yapması büyük bir onur olsa gerek ama çok da şahane bir duygu yaratmamıştır herhalde.

Düşünün, Mahsun Kırmızıgül, Hayat Çok Garip’i gazeteci Ali Öztürk’ün hastalığının son döneminde, onun için yazmış.

Kayıt bitmeden Ali Öztürk hayatını kaybetmiş. Kayıtlardan birkaç gün sonra da Cem Karaca...

Mahsun Kırmızıgül’ün klibinde Ömer Faruk Sorak’ın imzası var.

Yedikule Zindanları önünden siyah-beyaz, yaslı Mahsun Kırmızıgül kareleri, stüdyoda kaydedilmiş Cem Karaca’yla birlikte hálleri, bunun yanında Cem Karaca’nın nispeten daha eski, ‘daha renkli’ arşiv görüntüleri...

Cem Karaca, şarkının kendine düşen bölümünde diyor ki:

‘Yalan olur bir gün yalan / Yaşadığın aşkın sevdan / Yaradandır báki kalan / Hayat ne garip ooofff / Hayat çok garip!’
Yazarın Tüm Yazıları