Bu afacanlar çarşı-pazar tezgahtarı değil, facebook 6’lısı

Barak Obama’nın 2012 Kasım seçimlerini kazanması için Amerikan halkına Usame bin Laden, Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi’nin akıbetlerini, ‘Arap Baharı’nı uzun uzadıya anlatmasına gerek yok. Amerikalılar, Kuzey Afrika’dan Orta Doğu’ya milyonlarca insanın kaderini değiştiren bu olayları değil ülkede yüzde 9.5 oranındaki işsizliğe hangi parti adayının çare bulacağını öğrenmek istiyor.

Haberin Devamı

Ardından haciz konulan yüzlerce bin ev, sağlık sigortaları, öğrencilerin eğitim bursları sorunları geliyor. Bunların mesulu Obama değil, global ekonomik kriz. Ama gel de seçmene anlat. Gelecek yıl ortasına kadar temel meselelere nasıl çözüm getireceğine halkı ikna edemezse ikinci dönem başkanlığa seçilmesine imkan yok.

Her nedense içinde yaşayanlar ekonomik krizi pek fark edemiyor. Yaşamlarını kredi kartı borçlarıyla sürdürüyorlar. Bir dergi sayfalarını karıştırıyorum, 6 gencin montaj resmi. Yaka-bağır açık, afacan tipli çocuklar gülerek poz vermişler. Çarşı-pazar tezgahtarlarına benzetiyorum ama yanılgım büyük. Altısı da milyarder. Facebook’un patronu Mark Zuckerberg 13.5 milyar dolar servetiyle tepede.

New York’lu zenginleri araştırıyorum, yaşadığım şehirde 58 milyarder var. Geçen yıl kentin en zengini olan Belediye Başkanı Michael Bloomberg 18.1 milyar dolarla liste başını kaybetmiş, petrol baronu denilen Charles ve David Koch kardeşler 22’şer milyar dolarla zirveye çıkmışlar. Peki daha az zenginlerin sayısı? New York’lu milyonerlerin sayısı da görkemli, popüler şehirde 677 bin 200 milyoner yaşıyor.

Haberin Devamı

Süper zenginler kulübünde en ilginç grup, açgözlü yabancı kökenliler. Bu kesimde Hintliler başta. Finans danışmanı Rajat Gupta dev Procter and Gamble ile Goldman Sachs yönetim kurulunun eski direktörü. En zenginler listesi tepesinde yer alan Warren Buffett, krizden kurtulmasına yardım için Goldman Sachs’a beş milyar dolar nakit yardımda bulunuyor. Gupta, yakın arkadaşı ve kendisi gibi Hintli Raj Rajanatram’a tüyo veriyor. Borsanın kapanmasına iki dakika kala Raj, 217 bin Goldman hissesi satın alıyor, akabinde satıyor. Kazancı 570 bin dolar. Rajat yıllardır milyarderler grubuna girmek için yasadışı eylemlerle kamyon yükü para yapıyor. Direktörü olduğu şirketi de dolandırma karşılığında kullanıyor. Rajat’la 24 milyon dolar yasadışı işlerden 25 milyon dolar kazanıp kırışmışlar.

Gupta tevkif edildi, 10 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı. Nisan’da hakim karşısına çıkacak. New York Savcılığı 105 yıl hapis cezası istiyor. Suç ortağı Rajaratnam ise 11 yıl hapse, 58.3 milyon dolar para cezasına mahkûm oldu. Raj’ın yakın arkadaşları arasında Başkan Obama ve George W. Bush var. İki başkanın Raj’ı hapisten kurtarmaya güçleri yetmeyeceğe benziyor. Hintli milyoner Gupta ile bir başka memleketlisi, finans danışmanı Anil Kumar dahil sözde dostları hakkında “Yakınlarımın, Hintlilerin ihanetine uğradım” diye yakınıyor. Borsacılar Raj’ın, milyarderlik tutkusunun kurbanı olduğunu, kendi kuyusunu kazdığını söylüyor.

Haberin Devamı

Şöhret ile servet bağlantısı bir kez daha çağrışım yapıyor zihnimde. Şöhretlerin vefatlarını takiben parayla ilgileri kalmadığını düşünmek yanlış olur. Pop Kralı Michael Jackson’ın, geçen yıl ölümünden bu yana varlığına 170 milyon dolar eklendi. 1977 ölen rock’n roll yıldızı Elvis Presley son bir yılda 55 milyon, 37 yıl önce ölen Marilyn Monroe 27 milyon, karikatürist George Schultz 25 milyon, Beatle John 12 milyon, Elizabeth Taylor 12 milyon, ilim adamı Albert Einstein 10 milyon dolar kazandılar. Bu meblağların çoğunluğu hediyelik, hatıra malzemeleri ve CD, plak, film satışlarından sağlandı.

 

Yazarın Tüm Yazıları