Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 14:31

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Zika virüsüne savaş açacağını belirtirken ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Rousseff, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Amerika kıtasında hızla yayılan Zika virüsüne karşı ortak mücadele yürütmesini önerdi. Öte yandan kürtajın yasak olduğu Brezilya'da, virüsten etkilenen kadınların bebeklerini aldırmalarına izin verilmesi isteniyor.

Haberin Devamı

Rousseff, Ekvador’un başkenti Quito’da gerçekleştirilen 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Zirvesi’nde bölgenin farklı ülkelerinden gelen 22 lidere hitap etti. 

Ekvador’un resmi haber ajansı Andes’te yer alan habere göre, Brezilya lideri, Zika virüsüne karşı 1 Şubat’ta Uruguay’ın başkenti Montevideo’da bir toplantı düzenleneceğini belirtti.

Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor

Rousseff, Güney Amerika Ortak Pazarı’na (MERCOSUR) üye ülkelerin sağlık bakanlarının Zika virüsüne karşı Montevideo’daki toplantıda bir araya geleceğini açıkladı.

Rousseff, toplantının CELAC ve Güney Amerika Devletler Topluluğu (UNASUR) üyelerinden katılmak isteyenlere de açılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Venezuela Sağlık Bakanı Luisana Melo da devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkede Zika virüsüne dair 4 bin 700 şüpheli vakanın kayda geçildiğini duyurdu.

Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor

OLİMPİYATLAR TEHLİKEDE Mİ?

Virüs yüzünden Brezilya'nın bu yıl başkent Rio de Janeiro'daki olimpiyatlara güvenli bir şekilde ev sahipliği yapıp yapamayacağı da sorgulanıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, olimpiyatların korunması için gereken önlemlerin alınacağını ve sporcular ile ziyaretçiler için rehber ilkeler yayınlanacağını bildirdi.

KÜRTAJ TALEBİ

Haberin Devamı

BBC Türkçe'nin haberine göre kürtajın yasak olduğu Brezilya'da bir grup avukat, aktivist ve bilim insanı da virüs kapan kadınların kürtaj olmasına izin verilmesini talep ediyor.

Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor

Brezilya'da ancak sağlık açısından acil olduğu durumlarda, tecavüz vakalarında ve 2012 yılından bu yana da bir başka beyin anomalisi olan anensefali durumunda kürtaja izin veriliyor.

2012 yılında anensefali için kürtaj yasağına istisna getirilmesini sağlayan grubun hazırladığı dilekçe iki ay içinde Yüksek Mahkeme'ye sunulacak.

BBC'nin edindiği bilgilere göre, dilekçede, virüsün yayılmasından "Aedes aegypti türündeki sivrisineklerin kökünü kazımakta başarısız kalan devletin sorumlu olduğu" belirtilerek, kadınların izlenen yanlış politikaların cezasını çekmemesi gerektiği kaydediliyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK BREZİLYA ETKİLENDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulundu.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor.

Brezilya'da nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" vakası normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken, virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.

Brezilya Zika virüsüyle savaşıyor

Ülkenin kuzeydoğusundaki Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor.

Haberin Devamı

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!