Brezilya ile uçak üretimi göründü, prototip 1 milyar dolara çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Brezilya ile uçak üretimi göründü, prototip 1 milyar dolara çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’da Embraer uçak fabrikasını gezdi, görüşmeler yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Brezilya ile ortak uçak üretimini gündeme aldıklarını söyledi. Yıldırım, uçağın prototipi için 1 milyar dolar kaynak gerektiğini bildirdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Brezilya seyahatinden Türkiye’nin ilk uçağını üretme girişimi çıktı. Dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi Embraer’in fabrikasını gezen Erdoğan, ortak uçak üretimi için stratejik ortaklık önerdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi:

Ender ülkelerdeniz

Türkiye’nin içeride ve komşu ülkeleri ile daha iyi bir ulaşım sağlaması için küçük ve orta gövdeli uçaklara ihtiyaç var. 2.5 saatlik uçuşla bölgesinde 50’den fazla ülkeye ulaşabilen ender ülkelerden biriyiz. Bunu değerlendirmemiz lazım. Yerli uçak sanayimizi de hem ticari hem askeri olmak üzere geliştirme ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Kendi uçağımızı yapmalıyız

Hem insan kapasitesi, özgün dizayn bakımından hem de fiziki altyapı şu anda Türkiye’de fazlasıyla mevcut. Buradaki tesisleri gördükten sonra rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bir an önce bir yapılanmayla Türkiye’de uçak imalatına başlamamız, kendi yerli uçağımızı yapar hale gelmemiz lazım.

TUK kurulacak

2005’de aldığımız kararla 2015 yılına kadar kendi uydumuzu yapma yönünde çalışma başlattık. TAI ile Türksat’ın ortak girişimi olarak kendi haberleşme uydumuzu yapmak için ciddi çalışma yürütüyoruz. Montaj merkezi, proje merkezi birlikte kuruluyor. Türk Uzay Kurumu’nun (TUK) kurulması yönünde kanun çalışması son noktaya geldi. Uydu imal etmek değil uzay araştırmaları yapmak.

Devlet sahip çıkmalı

Uçak yapımını sadece ticari faaliyet olarak görmemek lazım. Fiziki altyapı, insan kapasitesi var, ama olmuyor. Devletin sahip çıkması lazım. Desteklenmezse stratejik sektörün gelişmesi pek mümkün değil. Bilinen, stratejik ve ispat edilmiş bir modelin dizaynı gerçekleştirilecek.

Türkiye projesi olacak

Diğer taraftan kendi dizaynımızı gerçekleştireceğiz. TAI, TEİ, Ulaştırma Bakanlığı, Türk Hava Yolları diye bir ayrım yapmıyoruz. Özel sektörün de tüm imkanlarından yararlanacağız. Türkiye projesi olacak.

Yeni bir şirket kurulması gerekiyor. Devlet ve özel sektör var. Ar-Ge kısmı için Sayın Başbakanımız 1 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç gösteriyor. Mevcut bir modelin imalatı kolay. 2023 diye hedef koyduk ama o tarihe gelmeden bu işi bitirmeliyiz. Stratejik İşbirliği Eylem Planı diye bir belge imzalanacak.

Erdoğan: Abdurrahman Efendi başlattı, biz sürdürelim

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Sao Paulo Sanayi Federasyonu’nda düzenlenen Türkiye- Brezilya İş Forumu’nda şunları söyledi: “1800’lerde, Bağdat Kadısı Abdurrahman Efendi’nin de içinde bulunduğu iki Osmanlı gemisi rotasını kaybederek Rio sahillerine yanaşmış ve burada büyük misafirperverlikle karşılanmışlar. Yerliler arasında çok sayıda Müslüman olduğunu Abdurrahman Efendi büyük şaşkınlıkla müşahade etmiş. Rio’daki yerli Müslümanlar da ilk kez beyaz tenli bir Müslüman ile karşılaşmanın şaşkınlığını yaşamışlar. Yerlilerin, öğretmenlik çağrısını geri çevirmeyen Abdurrahman Efendi burada kalmış, evlenmiş ve hatıralarını da yazarak Bu temasların son döneme kadar ileri boyutlara taşınamadığını da ne yazık ki müşahede ediyoruz. Türkiye ve Brezilya arasındaki işbirliği sadece ikili düzeyde değil, bölgesel ve hatta küresel düzeyde de hızla gelişme kaydetmelidir ve kaydediyor da.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!