Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'ten temyiz başvurusu

Güncelleme Tarihi:

Brezilya Devlet Başkanı Roussefften temyiz başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 09:45

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Senato'nun bugün yapacağı oylaması öncesi Yüksek Mahkeme'ye azil sürecinin durdurulması başvurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Brezilya Devlet Başkanı Roussefften temyiz başvurusu

Eğer Senato'dan Rousseff'in yargılanması yönünde bir karar çıkarsa, Brezilya Devlet Başkanı 180 güne kadar görevinden uzaklaştırılabilir.

Parlamentonun Başkan Vekili Waldir Maranhao, oylamadan 24 saat önce, Salı günü sürpriz bir açıklama yapıp, askıya alınan oylamanın askıya alınma kararını iptal etti ve azil sürecinin başlaması yönünde karar aldı.

Maranhao daha önceki açıklamasında 17 Nisan'da Kongre üyelerinin çoğunun sürecin başlaması yönünde oy kullandığı oturumun, Kongre kurallarını ihlal ettiğini ve usulsüzlükler olduğunu savunup iptal etmişti.

Bu karar da Çarşamba günü yapılması planlanan Senato oylamasını geçersiz kılmıştı.

Haberin Devamı

Fakat Maranhao, Salı günü azil sürecinin devam edeceğini duyurdu.

Brezilya Başsavcısı Eduardo Cardozo da Salı günkü açıklamasında Rousseff'in temyiz başvurusunda bulunduğu Yüksek Mahkeme'nin, 'siyasi' olduğunu öne sürdüğü azil sürecini iptal etmesi çağrısında bulundu.

Mahkeme temyiz başvurusunu değerlendiriyor ancak nasıl bir karar çıkacağı henüz bilinmiyor.

ROUSSEFF YANDAŞLARI SOKAKTA

Diğer yandan Rousseff destekçileri Senato'daki oylama öncesi ülke genelinde sokaklarda barikatlar kurup caddeleri kapattı.

Ağustos ve Eylül aylarında Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Rio de Janeiro'da göstericiler kenti Sao Paulo'ya bağlayan ana yolu kapattı.

Emniyet yetkilileri Brezilya'nın farklı eyaletlerinde 14 otoyola barikat kurulduğunu söyledi.

Gösteriler sol grupları kapsayan bir çatı örgütlenmesi olan Brezilya Halk Cephesi tarafından organize ediliyor.

Grubun Facebook'ta yayımladığı mesajda "Demokrasiyi korumak için her yerde mücadele edeceğiz. Brezilya darbeye hayır diyor!" ifadeleri yer alıyor.

Devlet Başkanı Rousseff de Salı günkü konuşmasında 'sonuna kadar mücadele etme' sözü verdi.

Rousseff, "İstifa etmeyeceğim, bu aklımdan bile geçmedi" dedi.

Rousseff Çarşamba günkü Senato oylamasını kaybederse, yargılanma süresinde yerine Başkan Yardımcısı Michel Temer geçecek.

Haberin Devamı

Rousseff, yardımcısı Temer'in 'demokratik yollarla seçilen hükümetine karşı siyasi darbe planlarına dâhil olan bir hain' olduğunu söyledi.

Rousseff, 2014 genel seçimleri öncesinde Brezilya'nın bütçe verilerini manipüle etmekle ve bu yolla seçim kampanyasına destek çekmeye çalışmakla suçlanıyor.

Senato'daki oylamadan azil soruşturması kararı çıkarsa Rousseff altı aylığına görevden uzaklaştırılacak.

Brezilya Devlet Başkanı Roussefften temyiz başvurusu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!