Bozkır’da, Denizcilik Bayramı

GEÇEN hafta sonu Kabotaj ve Denizcilik Bayramı denizde değil Hirfanlı Baraj Gölü’nde kutlandı. Hem de ilk kez değil ikinci kez.

İlk kez geçen yıl Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlaması Hirfanlı’da yapıldı. Bu yılki kutlamalar geçen yıla göre çok daha renkli geçti. Yelken ve yüzme yarışları yapıldı. Yelken yarışına, Anadolu’nun gençleri büyük ilgi gösterdi. Yelken yarışına Ankara, Adana, Mersin, İskenderun, Antalya, Burdur, Isparta, Van, Trabzon, Rize, Samsun, Sinop’tan gelen 60’a yakın genç sporcu katıldı.

Tekne gezisine talep patlaması

Kırşehir ahalisinin ve Ankara’dan otobüslerle gidenlerin tekne gezisine gösterdiği ilgi görmeye değerdi. Jandarma, vatandaşları kuyruğa dizerek, tekne gezintisini intizama sokabildi. Jetskilerle yapılan gösteri de soluksuz izlendi. Türk Halk Müziği sanatçısı Gülşen Kutlu’da izleyenleri türküleri ile coşturdu.

Bir günlük deniz keyfi

Ankara’dan gelen vatandaşlar ve özellikle çocuklar masmavi suya girerek, baraj gölünde bir günlükte olsa deniz keyfi yaşadılar. Törende, Denizcilik Müsteşar Yardımcı Zeki Çitçi, denizi olmayan iç kesimlerde de bu tür etkinliklerle deniz sevgisini artırmayı amaçladıklarını vurguladı. Bu tür etkinliklerin su sporlarının ve bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Çitçi, şu mesajları verdi:

"Van Gölü’nde de Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlaması yapmıştık. Hirfanlı Barajı’nda bu kutlamanın ikincisini düzenliyoruz. Böylece, deniz sevgisini sahil yerleri dışındaki iç sularda da yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. 2004’te uygulamaya koyduğumuz ’Anadolu denizle buluşuyor’ kampanyamızla birçok iç su bölgemize tekneler gönderdik. Bu konudaki çalışmalarımız sürecek. Bu çalışmalarla birlikte buralarda su sporları gelişecek. Aynı zamanda bölge turizmine katkı sağlanacak."

AKP Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Mikail Arslan da Kırşehir’in tanıtımı, kültürel ve turistik faaliyetlerin artması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtikleri törende, Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, Hirfanlı Barajı’nda Denizcilik Bayramı kutlaması yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu tür etkinliklerle su sporlarının gelişeceğini ve bölgenin turizm merkezi haline geleceğini vurgulayan Erden, bunun için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını söyledi. Hafta sonu kutlamalarının özeti böyleydi.

Hedefimiz Ankara’nın denizi olmak

Hirfanlı Baraj Gölü’ndeki su sporlarının geliştirilmesi için bu yıl kurulan Hirfanlı Yelken Kulübü’nün hedefi ise büyük. Ankara’nın hem en yakın "denizi" hem de "su sporları" ve "yelken üssü" olmayı hedefliyor. Hirfanlı Yelken Kulübü’nün Başkanı Okay Kılıç, bakın ne dedi:

"Biz Ankara’nın denizi olmaya adayız. Anadolu gençlerine yelken sporunu sevdirmek istiyoruz. Ankaralılar için aslında en yakın deniz keyfi yapacakları yer inanın Hirfanlı. Hirfanlı’nın tanıtılması ana hedefimiz. Bölge milletvekillerimiz ve yerel yöneticilere bu konudaki katkılarından dolayı sonsuz teşekkür ediyoruz. Ankara Yelken Kulübü kardeş kulübümüz. Ankara Yelken Kulubünün Başkanı bizim kurucu üyemiz. Önümüzdeki yılki kutlamalara tüm Ankaralılara şimdiden davet ediyoruz."

Ankara’ya bir saat uzaklıkta

Kırşehir’in
Kaman ilçesinde bulunan Hirfanlı Barajı Ankara’dan 155 kilometre uzaklıkta ve otomobille yaklaşık bir buçuk saatte varılabiliyor. Yeni yapılan yolun tamamlanmasıyla Ankara ile mesafe bir saate inecek. "Turizm alanı" ilan edilmesinin ardından ilgi odağı haline geldi. Baraj alanı Kaman, Kırşehir merkezi, Evren, Şereflikochisar ve Sarayiçi ilçelerini kapsıyor. Tuz gölünün kuzey doğusunda Kızılırmak üzerinde yer alan büyük baraj gölü. En derin yeri 70 metre. Su kuşu sayısı 133 bin 809 adet olarak tahmin ediliyor. Kuş türleri arasında Macar Ördeği, Elmabaş Pakta, Tepeli Pakta, Dikkuyruk, Sakarmeke, Angıt ve Sumru var. Baraj çevresinde yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte plaj ve piknik alanları turistlerle dolarken, çamlıkları, plajları ve sosyal tesisleri ile son derece güzel bir görünüme sahip. Hirfanlı Barajı’nda turna gibi göl balıklarını bulmak da mümkün. Baraj çevresinde Toklumen, Sıdıklı Büyükoba, Davulağıl, Yeşilli, Uzunali ve Karaduraklı köyleri, doğal plajları bulunuyor. Hirfanlı barajındaki sosyal tesisler ile Toklumen kasabasındaki Aşık Sayit tesisleri ve Savcılı Büyükoba tesislerinden yararlanmak mümkün.
Yazarın Tüm Yazıları