Son dakika!.. Bozdağ'dan NATO toplantısında HDP'li vekille tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika.. Bozdağdan NATO toplantısında HDPli vekille tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 12:02

NATO Parlamenterler Asamblesi'nde konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bu sırada salonda bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ile Bozdağ arasında "istifa" tartışması yaşandı.

Haberin Devamı

NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu’nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katıldığı oturum, yabancı parlamenterin OHAL sonrası uygulamalara ilişkin sert eleştirilerine sahne oldu. Toplantıda Bozdağ’la HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir arasında tartışma çıktı, Pir salonu terk etti. Avusturya milletvekili Peter Pilz’in “Tutuklu HDP milletvekillerini Silivri Cezevinde ziyaret edebilmemiz için cumhurbaşkanımızın yazdığı mektuba hala cevap vermediniz” şeklindeki tepkisine ise Adalet Bakanı Bozdağ, ““Sayın Cumhurhurbaşkanı’nın mektubuna cevap vermemek saygısızlık olur, ben ona mutlaka baktıracağım, cevabınızı vereceğim” diye yanıt verdi.

NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu İstanbul’da başladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Darbe Girişimi ve OHAL Önlemlerinin Uygulanması” başlıklı bir konuşma yaptığı oturumda, Belçika, İngiltere, İtalya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupalı parlamenterlerden OHAL sonrası uygulamalara ilişkin sert sorular ve eleştiriler geldi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE KENDİNİ İZOLE TEME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA KALIR’

Toplantıda Belçika Milletvekili Brigitte Grouwels, “Darbe girişiminin ardından ordudan yüzlerce asker atıldı ve tutuklandı, aynı zamanda binlerce kamu çalışanı işlerinden uzaklaştırıldı. Buralarda hukukun üstünlüğü ilkesi gözetildi mi? Türkiye NATO’da çok önemli bir ülkedir ama insan haklarının güvence altına alınması gerekir yoksa Türkiye kendi kendini izole etme riskiyle karşı karşıya kalır. Buradan, tutuklu meslektaşlarımızla dayanışma dileklerimizi bir kez daha iletmek isterim” dedi.

‘ALDIĞINIZ TEDBİRLER ORANTILI DEĞİL’

İtalya Milletvekili Bruno Censore ise “Biz burada hep bir ağızdan sizinle dayanışma göstermekteyiz. Ancak benzer bir fikir birliği darbe teşebbüsünden sonra gerçekleştirilen görevden almalar, kovuşturmalarla ilgili de yaşanıyor. Siz ‘teröristler’ dediğinizde size belki de şu sorulmalı aslında: O hakimler, öğretmenler, akademisyenler madem teröristtiler, o zaman neden darbe teşebbüsünden önce haklarında bir işlem yapılmadı? Bir de aklımıza şu soru geliyor: Aldığınız tedbirlerden bazıları hiç de orantılı değil. Basında tecavüz, işkence, zorbalık, baskı altına alma yönünde suçlamalar var. Financial Times gazetesi, eski Erdoğan taraftarlarından birinin ‘Türkler liderlerine katılmasalar bile artık seslerini çıkarmaktan korkar oldular' diye yazdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

“AVUSTURYA CUMHRUBAŞKANI’NIN MEKTUBUNA YANIT ALAMADIK”

Avusturya Milletvekili Peter Pilz ise dört HDP’li milletvekilini ziyaret etmek üzere Silivri Cezaevi’ne gittiğini, fakat polisin kendilerini oradan uzaklaştırdığını söyledi. Pilz, şöyle konuştu: “Oraya gitme amacımız şuydu: Avusturya Meclisi, bir hafta önce tutuklu milletvekilleriyle dayanışma göstermemiz için bize bir yetki verdi ve bunun için, özellikle Sayın Demirtaş’ı ziyaret etmek için Türkiye’ye resmi bir mektup da gönderdik. Ama bizim cumhurbaşkanımızın size yolladığı o mektubu bugün bile hala yanıtlamadınız. Biz bu tutuklamadaki ithamların uydurulmuş ithamlar olduğuna inanıyoruz fakat hukukun üstünlüğü ilkesine de inanmak istiyoruz. İstanbul’da Pazartesi akşamına kadar kalacağım, siz bana ve Avusturya heyetine şu imkanı verir misiniz? Tutuklu meslektaşlarımızı cezaevinde ziyaret edebilir miyiz?”

Haberin Devamı

Bekir Bozdağ, Avusturya milletvekilinin sorusuna ilişkin “Sayın Cumhurhurbaşkanı’nın mektubuna cevap vermemek saygısızlık olur, ben ona mutlaka baktıracağım, cevabınızı vereceğim” dedi. Bozdağ, cezaevindeki HDP milletvekilllerinin ziyaret talebine ilişkin de “Onu değerlendireceğim” yanıtını verdi.

“BİZ TÜRKİYE’Yİ BELÇİKALILARDAN DAHA İYİ DÜŞÜNÜRÜZ”

Bozdağ, Belçika milletvekilinin, darbe girişiminin ardından çok sayıda subayın tutuklanmış ya da görevden alınmış olmasına ilişkin sorusuna da, “Türkiye’yi biz sizden daha iyi düşünürüz, ondan hiç endişe etmeyin. Biz Türkiye’yi Belçikalılardan çok daha iyi düşünürüz. NATO’daki yerimizi de daha iyi düşünürüz, Türk ordusu bugün dünyanın en büyük ordularından biri ve NATO’nun da ikinci büyük ordusu. Bizim generallerimiz, askerlerimiz, hepsi liyakatı bakımından NATO’da olanlar kadar kalitelidir” dedi.

Haberin Devamı

“HANGİ DOSYADAKİ DELİLERİ BİLİYORSUNUZ?”

Bozdağ şöyle devam etti: “Herkes dosyaların içindeki dellilleri biliyor. A şahsı masum, B kişisi masum, Türkiye soruşturma makamları masum insanları soruşturuyor. Allah aşkına siz hangi dosyyaı incelediniz de bu kanaate vardınız? Hangi dosyadaki delilleri biliyorsunuz? Hiç kimsenin bir bilgisi yok ama konuşurken ‘Dosyalar boş, deliller yok, siz hukuk tanımıyorsunuz’ deniliyor.”

“ERDOĞAN’IN ALEYHİNDE KONUŞURSAM TUTUKLANIRIM DİYENLER YALAN SÖYLÜYORLAR”

Bozdağ, İtalyan ve Alman milletvekillerinin sorularına ilişkin de şunları söyledi: “İtalya ve Almanya temsilcileri ‘darbenin gerekçelerine baktınız mı’ dedi, ben çok rahatsız oldum. Darbenin ne gerekçesi olurmuş? (...) İşte bir AK Partili diyormuş ki ‘Ben Erdoğan’ın aleyhine şunu bunu dersem hemen tutuklanırım.’ Bunu diyenler çok büyük yeminle söylüyorum, yalan söylüyorlar. Onlar Tayyip Edoğan’ın ekibinden değil, onlar Erdoğan’ın azılı düşmanları, onu itibarsızlaştırmak için yapıyorlar. En büyük eleştirileri şimdi sayın cumhurbaşkanımıza yapıyorlar. Türkiye’de tutuklu gazeteciler yok mu, var. Ama bunlar gazetecilik mesleğine mensup oldukları için tutuklu değil. Yazdıkları çizdikleri için de tutuklu değil. TCK’da ve bizim bazı ceza kanunlarımızda suç sayılan bazı fiilleri işledikleri için tutuklu veya hükümlüler. Adam öldürmeden tutuklu olan gazeteci var. (...) Düşünce açıklaması nedeniyle Türkiye’de en ağır eleştiriyi yaptıkları için tutuklu olan kimse yok.”

Haberin Devamı

“İSPAT EDERSENİZ İSTİFA EDECEĞİM”

Bekir Bozdağ, bazı HDP Milletvekillerinin tutuklanması ve belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili sorulara yanıt verirken "Mahkeme çağrısına uymayanlarla ilgili zorla getirme kararı uygulandı. Bütün ülkelerde mahkeme davetine uymayana bu yapılır" ifadelerini kullandı. Bozdağ ayrıca, “mahallelerde hendek kazan teröristlerin belediye araçlarıyla kaçtıklarını, bazı belediyelerin belediye kaynaklarını terör örgütüne aktardıklarını” savundu. Bu sırada salonda bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Bozdağ'ın konuşmasına müdahale etti. Bozdağ, Pir'e dönerek, "Bunların hepsini yapıyorsunuz. Hepsini yapıyor belediyeler. Patlayan araçlarda belediyelerin araçlar var" yanıtını verdi.

Bozdağ'ın konuşmasının ardından söz alan Pir, "Zorla gözaltına alınan bir milletvekili olarak konuşuyorum, sayın bakan, 'bir çağrı tebliğ edildiğinde buna uymazlar zorla mahkemeye götürülürler' diyor. Bu doğrudur. Hukuk budur. Bana, Ziya Pir olarak evine, makamına, ya da avukatına bir çağrının tebliğ edildiğini ispat edin, ben Pazartesi TBMM'ye gidip istifa edeceğim" dedi.

“İNSANLARIN GÖZÜNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEDİ”

Pir'in konuşması devam ederken basın kuruluşlarına yapılan ortak yayın kesildi. Pir, daha sonra Bozdağ’ın cevabını beklemeden salonu terk etti. Bozdağ, Pir’in salonu terk etmesinin ardından cevap sırası kendisine geldiğinde şöyle konuştu:

“Konuştu, gitti, umarım haftaya istifa eder, çünkü bu kadar insanın gözünün içine baka baka yalan söyledi ve gitti. Bana tebligat yapılmadı diyor ama tebligat hepsine yapıldı. Şimdi siz ona inanırsanız benim size yapacağım bir şey yoktur” dedi.

NATO ÜLKELERİNE FETÖ UYARISI

Bozdağ, konuşmasında FETÖ ile ilgili de katılımcı NATO ülkelerinin milletvekillerine şu uyarılarda bulundu:
"Bizim bu noktadaki dostlarımıza uyarılarımızı ve bu örgüte karşı tedbir alma konusundaki taleplerimizi, dost ülkeler değerlendirmezlerse umarım 10 sene sonra bugün Türkiye'nin almak zorunda kaldığı tedbirlerden daha ağırlarını almak zorunda kalmazlar. Çok net söylüyorum; bunların okullarında yetişen kişiler, hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun, emin olun onların kullandığı usul ve yöntemle orada yetiştikten sonra sizin ülkelerinize, anayasanıza, milletinize ve devletinize sadakatten çok, örgüt liderine bağlılıkla hareket edeceklerdir. Türkiye bunu 40 yıllık bir tecrübeden sonra görmüştür."

 

Cinsel istismar yasası 'Romanların sorununu çözmek için'

Bozdağ, toplantıda cinsel istismar yasası düzenlemesi hakkındaysa şöyle konuştu: “Türk toplumunda evlilik yaşı, bizim kanunlarımıza göre 17 yaşından gün alan bir kişi, mahkeme karar verirse evlenebiliyor. 18 yaşından gün alan bir kişi de velisi mukafakat ederse evlenebiliyor. Bazı yerlerde, Roman vatandaşlarımız da daha yoğun olmak üzere, bu yaş altında aileler düğün yapıyorlar. Tören yapıyorlar. Ve evlendiriylorlar. Bunu biz tazvip etmiyoruz. Bunu ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Yasalarımızı onun için de ağırlaştırdık. Ama böyle de maalesef Türkiye’de yaşanan bir sıkıntı var. Sonuçta aileler baskı yapıyor. Bu kişileri evlendiriyor. Kanunumuza göre de 16 yıl hapis cezasını gerektirdiği için ceza alıyor. Erkek içerde. Kadın dışarda. Bunları bu evliliğe zorlayan anne baba da azmettirmekten ayrıca ceza alıyorlar. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bunların çocukları da var. Biz bu mücadeleyi yapacağız ama ortada da böyle bir sorun var. Bu mücadeleye zarar vermeden, bu sorunu nasıl çözeriz?”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!