Bozcaada’da pitalidis yemek

Doğrusu bir yemek yazarı olarak ben de ‘pitalidis’i ilk defa duydum.

Haberin Devamı

Bozcaada’daki Lodos restoranın sahipleri Nejat ve Türkan Işık çifti bir çeşit midye olan pitalidis’i o kadar çok anlattılar ki, bu lezzetli midyeyi tatmak için tekrar Bozcaada’ya gitmeye karar verdim. Ama bu restoranda pitalidis’ten başka bir sürü enfes yemek var tabii. Size de Lodos Restoran’da ahtapot salatasından ve kendi üretimleri olan balık pastırmalarından yemenizi tavsiye ederim.

Hazır Bozcaada’ya gitmişken çarşının tam ortasında bulunan çayevinde Safia’nın tarifiyle hazırlanmış olan muhteşem limonatayı da tatmadan gelmeyin derim. Antik çağlardan Osmanlı’ya uzanan tarihiyle çok zengin bir kültüre sahip Bozcaada. Buranın yemeklerinde zengin tarihsel yapının ve kültürün izlerini görmek mümkün. Bozcaada’da tadına doyulmaz Ege mutfağının ve Ege’nin muhteşem otlarının hemen her çeşidini bulabilirsiniz.

Benim favorim olan bademli domates reçelinden, gülelma reçeline, gelincik çiçeği ve akasya çiçeği reçelinden iğde çiçeği reçeline kadar her tür reçeli de tatmanız mümkün. Üzüm bağlarıyla ünlü olan Bozcaada’yı isterseniz bağbozumu döneminde de ziyaret edebilirsiniz. Burada bağbozumu, yani üzüm toplama zamanı ağustos-eylül aylarına rastlar.

Haberin Devamı

Elbasan tava

· 6 adet parça et (kuzu kol etinden elde edilmiş olmalı)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 yemek kaşığı bitkisel margarin
(Tereyağı da kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sosu için;
· 1 su bardağı yoğurt
· 1 su bardağı un
· 3 su bardağı et suyu
· 3 adet yumurta
· 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Kuzu koldan hazırlattığınız 6 parça kemikli eti geniş bir çelik tencereye koyup üzerine  yağı ekleyin. Soğanları soyup ortadan ikiye bölün ve yarımay şeklinde incecik doğrayın. Doğradığınız soğanları tenceredeki etin üzerine aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 6-7 dakika kadar kavurun. Üzerini tam kapatacak kadar sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serperek su kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp eti kısık ateşte en az 1 saat, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırıp tel bir çırpacak yardımıyla 1 dakika kadar çırpın.

Unu ve yoğurdu ilave edin. Haşlanıp soğuyan etin suyundan 3 su bardağı kadar alarak yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpıp tuzu ilave ettikten sonra sosu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan sosu ocaktan alın. Diğer taraftan, pişirdiğiniz eti derin ve geniş bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Hazırladığınız sosu, etlerin üzerini kapatacak biçimde fırın  kabına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, sosun üzeri kızarıncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları