Böyle seçim olur mu?

BEN Biga’nın Gümüşçay Beldesi Belediye Başkan adayı olan Levent Karasioğlu’yum.

Beldemin, 1984-99 dönemi belediye başkanıydım. 1999’da seçimi DYP adayı Tamer Ergün’e karşı kaybettim. Bu arada Başbakanlık Basın Yayın’da görev aldım. 28 Mart için yeniden aday oldum. Beldemizde 1864 seçmen vardı, 1602 oy kullanıldı. DYP adayı 465, ben 422 oy aldık, diğerleri de sırasıyla CHP, AKP ve MHP arasında dağıldı. Yani seçimi 43 oyla kaybettim, ama nasıl? Bunu anlatmak istiyorum. Karşımdaki belediye başkanı, Gümüşçay’da oturmayan 216 kişiyi beldede oturuyormuş gibi gösterterek oy kullandırdı. Seçmen kütüklerine de bir yolla kaydedilmiş. Durumu geç fark ettik, 5 Ocak’ta listeler kesinleşti. Bursa, Çan, Bandırma, Çanakkale ve İstanbul’dan getirilen ‘taşıma’lardan 100’ü oy kullandı. Bunların Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Tarık Dağ tarafından organize edildiği söylendi. Daha önce Biga Kaymakamlığı’na suç duyurusunda bulunduk, ne yazık ki bir sonuç alınamadı. Seçim günü insanlar tehdit edildi; zorla kameralı telefonla oy kullanma yeri açık bırakılarak fotoğraflar çekildi. Gümüşçay Jandarma Komutanlığı, DYP’li adaya yakın durdu; öteki adayları sandıklara sokmadı. Hatta jandarmanın ‘robocop’ giysisi ile elinde cop bulunan DYP’li başkanın oğlunun sandık başında dolaştığını tespit ettik. Biz ise sandık başlarına sokulmadık; bazı gruplar bana ve oğluma küfürler ettiler. Hiçbirine tepki göstermedik. Afişlerimiz yırtıldı, jandarma müdahale etmedi.

Seçimden sonra taşıma oy kullanıldığını ilçe ve il seçim kurullarına bildirdik, ancak reddedildi. İl seçim kurullarının kararları genellikle onaylandığı için YSK’ya gitmedik. Jandarmanın tavrını da yetkililere bildirdik, bir şey olmadı. Bu arada seçimlerde satın alınan oyları ise ispat etmem mümkün değil. Hukuktan sonuç alamayınca ben de bugün (dün) Başbakanlık Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndaki işime dönmek için dilekçeyi vermek üzere Ankara’ya gidiyorum.’

ŞİKÁYETLER SONUÇSUZ

Bu seçimlerde yaşanan bir küçük bir olay.

Buna benzer yüzlerce örnek var; kıl payı taşıma oylarla seçimi kazanan başkanlar mazbatalarını alıp çoktan göreve başladılar bile. Ancak seçmen kütüklerinde yapılan yanlışlar ve YSK içtihadının farklı uygulanması gibi birçok şikáyet sonuçsuz kalmış durumda. Çünkü, YSK kararlarına itiraz edilemiyor.

Anayasa’da seçimlerin yargının yönetim ve denetiminde olduğu yazılıyor. Bu nedenle, YSK üyeleri Yargıtay ve Danıştay’dan seçiliyor; hiçbiri memur değil; tecrübeli hákimler...

Biz bu şikáyet tablosunu aktarıyoruz. Bunların yanıtlarını vermek de, YSK’nın yeni başkanı Sayın Cengiz Erdoğan’a düşüyor.

Anayasa ne diyor?

ANAYASA’nın 79. maddesinde seçimlerin ‘Genel yönetim ve denetimi’ başlığında şöyle deniyor:

‘Seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma ve seçim sürecince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları şikáyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama yetkisi Yüksek Seçim Kurulu’nundur. YSK’nın kararları aleyhine başka hiçbir merciye başvurulamaz.’

Koca çınar çöküyor

DYP’ye sorarsanız büyük başarı kazanılmış. Bunlar DYP’yi başka partilerle karıştırıyorlar. DYP % 9.9’la sevinemez. Ülke çapında bir il, 85 ilçe ve muhtarlık düzeyinde 298 belde belediye başkanlığı ile kimsenin ağzı kulaklarına varamaz. Genel Merkez’e ve İstanbul İl Başkanlığı’na durumun böyle olmadığını belirtip ya istifa edin ya da kendimizi savunun dedim, daha cevap alamadım. Koca çınar DYP çöküyor; arkadaşların haberi yok.

Şaban YİĞİT-DYP 7. Kongre Genel Başkan adayı-BAĞCILAR

Türkiye ve Yunanistan’da da referandum yapılmalıdır

ANNAN planı tamamen bir Bizans entrikasıdır. Planın Kıbrıs’ta uygulaması Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs’ta sonu olacağını anlamak için alim olmaya gerek yoktur. Bu plan uygulanmaya konsun huzur içinde yaşayan Kıbrıs adasının ne hallere geleceğini hep birlikte göreceğiz.

Tanju MÜEZZİNOĞLU

1950’
li yılların arşivini izleyin, Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş ve diğer mücahitlerle birlikte ne kadar güçlü bir mücadele verildiğini, TV olmadığı devirde nasıl bir kamoyu oluşturulduğunu, ‘Kıbrıs Türktür Türk kalacaktır’ sloganı ile milli duyguların nasıl şahlandığını anımsayın. Tarihi, milli görevi cesaretle üstlenilmelidir.

Nejdet GÜRBÜZ

YUNANİSTAN
ve Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs’ta %1 bir kayba dahi tahammülleri yoktur. Buna rağmen, Türkiye’de %1’lik kazanca bayram edenlere şaşıyorum.

Şükrü TANİDOĞAN-E.Albay

KKTC’
de 24 nisan referandumu izolasyon, ambargo, kuşatma ve abluka altında yapılamaz. Yapılırsa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre ‘serbest seçim yapma hakkının ihlali’dir. Ayrıca Türkiye ve Yunanistan’da da referandum gerekli değil midir?

Nurettin KAPTAN

Biliyor musunuz?

TEKİRDAĞ’ın Belediye Başkanlığı’nı kazanan ve kendisi ‘liberal’ olarak gösterilen AKP’li Ahmet Aygün’ün kendisini ‘milli görüşçü’ olarak tanıttığını; AKP’nin kampanyasında kenar mahallelere gıda yardımı, kömür ve altın dağıtıldığını; bu arada bir aday adayından para alınmasının hálá dillerden düşmediğini...

BAKIRKÖY Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in, Florya’daki müteahhitlere çivi çakılmaması için 15 gün süre verdiğini, bunun sonucunda kaçak olanları müteahhitlere yıktıracağını açıkladığını; bu arada konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan’la bir görüşme yapacağını...

EMİNÖNÜ Belediye Başkanlığı’nı SP’li Lütfi Kibiroğlu’ndan devralan AKP’li Nevzat Er’in ‘Eminönü’nün harap edildiğini’ söylemesi üzerine şimdi kendisinden bu tahribatı kimlerin yaptığının açıklanmasının istendiğini...

MİMARLAR Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, seçim sonuçlarını kaçak yapıların belirlediğini söylediğini...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

BÜYÜKADA’da geçen yıl kese kurdu felaketi yaşandı, Orman idaresi 60 milyon liralık ek bütçe bulamadığı için mücadele yarım kaldı. Makilik alanlarda başlayan yasadışı kesimler seçim heyecanı sırasında fırsat bilinerek yetişkin ağaçlara kadar uzandı. Rum Yetim Okulu ile Aşıklar yolu arasında kalan bölgede sağlıklı ağaçlar da kesildi. Yoksa bu ağaçlar faytoncular için mi kurban ediliyor?

S.Y.-İSTANBUL

HALKBANK
bünyesindeki personel vakfı tasfiye edildi. Şu anda ödenen 250 trilyon liralık nakit ödemelerinden mağdur olan, biz Halkbank emeklilerinin (1000-1500 kişi) vicdana ve insafa sığmayan büyük haksızlığına kim çare bulacak?

Sevgi OTMAN-İSTANBUL

DÜZCE’nin Konuralp kasabasındanım. Her gittiğimde değişen, gelişen çehresini görmekle mutlu oluyorum. Bu gelişmeyi sınırsız özverisi ile sağlayan ve yeniden belediye başkanlığına seçilen Sayın İbrahim Aykut’a çok teşekkür ediyorum. Takdir edilen başarının, başarı getireceğine inanıyorum.

Gülay ÖZGÜR-Yenimahalle-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları