Boşanmış kadınlar için önce ÇOCUKLARI gelmeli

Sevgili Güzin Abla, yazılarınızı yıllardır okurum. Ancak darılmayın ama size yazan bazı hanımlara çok kızıyorum. Örneğin eşinden boşanmış çocuğu olan bazı genç kadınlar bir sevgili buluyorlar ve her şeyden önce iyi bir anne olmaları, çocuklarını iyi yetiştirmeleri gerektiğini unutup, bu saçma sapan ilişkinin peşine düşüyorlar. Bana göre, yalnızca cinsel ihtiyaçlarını tatmin etmek isteyen bir adamı önemseyip, size yazıyor, dert yanıyor ve ona nasıl davranmaları gerektiğini, ona güvenseler mi, güvenmeseler mi, diye öğüt bekliyorlar. Oysa bu adam onlara bir evlilik umudu bile vermiyor, çünkü genelde de adam evli oluyor. İşte bu tür kadınlar yüzünden dünya problemli çocuklarla, gençlerle dolu. Anne babası ayrılmış, annesi kendi aleminde, babası sorumsuz birçok çocuk sevgisiz ve mutsuz bir ortamda büyüyor. Ve tabii ki dünyaya yararlı bir insan olma fırsatı bulamıyor.

Ben bir kadının, önce anne olduğunu unutmaması gerektiğini düşünüyorum. Başarılı insanların ardında, mutlaka iyi ve onlara düzgün bir hayat sunmuş anneler vardır. Tabii bu benim düşüncem.

Ben de 12 yaşında bir kız çocuk annesiyim. Benim için dünyada her şeyden önce kızım gelir. Benim de hayatım pembe bir rüya değil, size yaşadığım mücadeleleri ve zorlukları anlatsam sayfalar dolar. Ama madem bir çocuk doğurdum ki o bu dünyaya gelmeyi istemedi; ben ona sebep oldum... O halde önce onun hayatı ve geleceği diyorum... Bilmem haksız mıyım?

RUMUZ: PEMBE DÜNYA ÖZLEMİ

Elbette haksız değilsin kızım, bir annenin, özellikle de bir kız çocuğu annesinin boşanmışsa, yeni bir ilişkiye ya da evliliğe adım atarken gerçekten çok dikkatli olması gerekir. Bu köşeyi izliyorsan, zaman zaman da üvey babalarının taciziyle karşılaşmış nice mutsuz genç kızın dramını da okumuşsundur. Bu nedenle boşanmayı düşünen çocuklu hanımlara iyi düşünmeleri gerektiğini tekrarlar dururum.

İyi bir anne olmak ve kızına yaşadığın acıları hissettirmemek için verdiğin mücadeleyi kutluyorum. Ancak bilirsin ki herkes bir olmuyor. Bazı kadınların daha eğitimsiz, daha zayıf, daha ezik, güçsüz ve mutlaka bir erkeğe sığınmaya muhtaç olduklarını da unutmamak gerekir. Onların da yardıma ve yol gösterilmeye ihtiyaçları var. Dediğin gibi bazen onları kullanan, bencil ve acımasız bir erkeğin eline düştüklerinde onları uyarmak gerekiyor. Ailelerinden yardım göremeyince, bana yazıyorlar. Ne yapsınlar?.. Onlara anlayış, büyük bir sabır ve hoşgörüyle yaklaşmak benim görevim.

Bir genç kadının çocuklu ve dul olmasının ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim. Annemle yaşadım ben bunu.

Ancak elbette ki boşanmış genç bir kadının da bir arkadaşa, bir erkeğin yakınlığına ihtiyacı olacaktır. Ama kuracağı arkadaşlıkta, ya da yeniden evlenmeyi düşünüyorsa, bu insanı çok iyi tanımak, mutlaka güvenilir biri olduğuna karar vermek zorunda.

Babası yaşında biriyle aşk yaşayıp beni aldatmış

Sevgili Güzin Abla, ben 20 yaşında bir gencim ve problemim kız arkadaşım. Onunla bir yıla yakın süredir birlikteyiz. Beni çok sevdiğini söylüyor ama bana 47 yaşında bir adamla ilişkiye girdiğini anlattı. Yani neredeyse babası yaşında biri... Benim bu durumu hoş karşılamamı bekliyor. Bu konularda onunla çok konuştuk ama değişmiyor. Üstelik bilmem kaderin bir oyunu mudur ama ben de onunla bir türlü sağlıklı bir ilişki kuramıyorum. Bu yüzden geleceğe dair kaygılar içindeyim. Bir yol gösterin.

RUMUZ: NE YAPMALIYIM

Oğlum, bilirsin insanın cinsel yaşamı tümüyle psikolojisine bağlıdır. Eğer anlatmak istediğin bir tür iktidarsızlıksa, senin yaşında insan elbette iktidarsız olamaz. Ama sen sevdiğin kızın davranışları karşısında elbette tutulmuş olabilirsin. Sanırım bu kız, oldukça havai bir insan. Seni seviyor olabilir ama senin dışında başkalarıyla da ilişki kurabiliyorsa, bu hoppalığını nasıl senin de kabul etmeni bekleyebilir? Bu nedenle sürekli tartıştığınıza göre, nasıl kendini rahat hissedip, normal bir ilişkiyi sürdüreceksin? Onun başkalarıyla beraber olduğu gerçeğini bile bile nasıl kendini ona karşı hazır hissedeceksin? Belki çok duygusuz, yalnızca sekse odaklanmış biri olsaydın, bu rahatlığı gösterebilirdin. Suçu kendinde arama...

Ama psikolojik yardıma ihtiyacın olabilir. Bunun için özellikle gençlerle ilgilenen bir psikologa örneğin Kalamış’ta Psikolog Ali Rıza Tanaltay’a gidebilirsin. Eminim sorunun sende olmadığını o da söyleyecektir. Ama bir çözüm de getirecektir. Bence bu sorumsuz arkadaşını bırak özgür ilişkilerine... Onu kafandan attığın anda düzeleceğine inanıyorum.

Solaryum gerçekten zararlı mıdır

Sevgili ablacığım, ben 26 yaşında çalışan bir genç kadınım. Cildim çok soluk, ama yaz aylarında bronzlaşınca yüzüme canlılık geliyor, beğenildiğimi hissediyorum. Buna karşılık, kışın solgun, silik görünüşümle neredeyse hasta gibiyim. Aşırı makyaj yapmayı asla sevmedim, bu da çare değil.

Bu yaz yüzümde kalan bronz rengi muhafaza etmek için solaryuma gitmeyi düşünüyorum. Bazı arkadaşlarım da gidiyorlar. Tatlı bir bronz renk alan ciltleriyle gerçekten sağlıklı ve çekici oluyorlar. Ancak endişeliyim. Bazı haberleri izleyince solaryumun zararlı olduğunu düşünüyorum. Cildim yanarsa, ya da cilt kanseri olursam diye korkuyorum. Umarım beni aydınlatırsınız.

RUMUZ: ENDİŞELİ


Güzel kızım, solaryum çok aşırıya gidilmemesi şartıyla insana sağlıklı bir ifade kazandırıyor. Bu seanslara kesinlikle karşı değilim. Ama abartmamalı... Her şeyden önce solaryum yaptıracağın enstitüleri iyi araştırmalısın, kullandıkları aletlerin en son teknolojiye uygun olup olmadığını incelemelisin. Burada sana ışın kaynağından ne kadar uzaklıkta bulunacağın, gözlerini, dudaklarını nasıl koruyacağın, kaç dakika kalacağın öğretiliyor. Cildine koruyucu krem sürülüyor. Bütün bunlara özen gösterdikten sonra bir sorun olacağını düşünmüyorum. Solaryumda güneşin tam tersine, zararlı ışınlar süzülerek, filtre ediliyor. Aslına bakarsan, günümüzde güneşte bronzlaşmak çok daha tehlikeli. Son zamanlarda uzmanlar güneş ışınlarının kansere davetiye çıkardığını sık sık tekrarlıyorlar. Bu nedenle, güneş kremlerinin koruma faktörü giderek yükseltiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları