Boşanmış kadının kocası ve sevgilisi

EV hanımı olan kadın, kocasından boşanıyor.

Ölen babası ya da annesinden, kendine aylık bağlatıyor.
Buraya kadar tamam.
Ancak, bundan sonra durum karışabiliyor.
KADIN VE SEVGİLİSİ
Kocasından boşanan kadın, ayrı bir evde sevgilisi ile birlikte yaşıyor. Bu tamamen kendi özel hayatları. Yasal anlamda bir sorun yok.
Bu arada, babasından bağlanan aylığını da alıyor.
Bunda da bir sorun yok.
Hiç evlenmemiş kadının, hem babasından aylık alması, hem de nikahsız seviyeli bir beraberlik yaşamasında da yasal bir sorun yok.
KADIN VE ESKİ KOCASI
Eski kocaya gelince olay değişiyor.
Kocasından boşanan kadın, boşandıktan sonra, ölen anne ve babasından kendine aylık bağlatıyor.  Her ay düzenli olarak maaşını alıyor.
Diğer taraftan da boşandığı kocasıyla birlikte aynı evde yaşıyor.
İşte burada sorun var.
Anne babası ölen, onbinlerce hatta yüzbinlerce kadın, anne ya da babasından maaş alabilmek için “hülle boşanma” yoluna gidince, Sosyal Güvenlik Kurumu uyandı.
Kurum baktı ki; eşinden resmi olarak ayrılan kadınlar, bir yandan boşandığı eşiyle imam nikahı yaptırıp (ya da yaptırmayıp) aynı evde yaşıyor diğer yandan da kağıt üzerinde dul oldukları için ölen anne ve babasından maaş bağlatıyorlar. Bunların sayısı da çığ gibi artıyor.
ESKİ KOCA YASAĞI
Bunun önüne geçebilmek için bir çözüm bulundu.
1 Ekim 2010’dan itibaren, Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında yürürlüğe giren 5510 sayılı Yasa’nın 56. maddesine;
“Eşinden boşandığı halde, eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutar 96. maddeye göre geri alınır”
hükmü konuldu.
Bu hükme dayanılarak, gerekli işlemlere başlanıldı. O gün bu gün, ödenen tutarın, faiziyle geri alınmasının yanı sıra, Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusu yapılıyor.
SGK, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde de aynı adreste bulundukları görülen boşanmış çiftlere yönelik operasyonlara devam ediyor.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Zonguldak’ta boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden kadının, babasından aldığı maaşın kesilmesi üzerine yaptığı itirazı ciddi bulan mahkeme, yukarıda belirtilen maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Anayasa Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde verdiği bir kararla; boşandığı halde eski eşiyle birlikte yaşamaya devam ederek haksız gelir elde edenlere engel olan 5510 sayılı Yasa’nın 56. maddesini hukuka uygun buldu.
DURUM CİDDİ
Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte olay daha ciddi bir hal aldı. Ayrıldığı eşi ile yaşayan kadınlara bağlanan aylıklar, cezalı olarak geri istenecek.
Ayrıldığı eşiyle değil de sevgilisi ile aynı evde yaşayanlar için sorun yok. Onlar hem sevgilileri ile hem de bağlanan aylıkları ile
birlikte olabilecekler...
Yazarın Tüm Yazıları