Boşa konuşuyorlar

"A Milli Takımı küçülten, hakaret tarzı demeçler veren ya da antrenörünü yıpratmak amacıyla anlamsız konuşan kişilerin görüşlerinin benim gözümde hiçbir değeri yoktur. Bu kişilerin Türk basketboluna bugüne kadar ne verdiğini, ne yaptığını her isteyenle tek tek tartışabilirim."

BASKETBOLUMUZUN patronu Turgay Demirel, işlerin ters gittiği, eleştiri oklarının üzerlerine yöneldiği günlerde Tanjeviç’e sahip çıkmakla en doğru kararı aldıklarına değinerek, "A Milli Takım’ın başında iyi ahlaklı insanlar yer alacaktır" dedi.

Demirel, Avrupa Şampiyonası finalleri, 2010 Dünya Şampiyonası hazırlıkları, tesisler, bayan basketbolu ve BEKO Basketbol Ligi ile ilgili olarak HÜRRİYET’e ilginç açıklamalarda bulundu.

İşte Turgay Demirel’in sorularımıza verdiği yanıtlar...

Tanjeviç’e en zor günlerde hep destek verdiniz. Bu desteği verirken güvenceniz neydi? Tanjeviç’in alternatifi sizce kim olabilir?

Biz Tanjeviç ile 2004 yılından bu yana çalışıyoruz. 2010 Dünya Şampiyonası’nı da içine alan bir program yaparak bu işbirliğini başlattık. Dolayısıyla bu hedefimizin sonuna kadar kendisine güveniyoruz. Genç bir ekibi ileriye dönük hazırlıyoruz. Kesin olan bir şey var ki, Basketbol A Milli Takımı’nın başında ancak iyi ahlaklı insanlar yer alacaktır.

A Milli Takım’ın başında Türk antrenör olmalı diyenler var. Sizin bu konudaki düşünceleriniz?

Öncelikle biz A Milli Takım’ın başında görev alacak antrenörleri ırkına, milliyetine göre seçmiyoruz. Yeteneğine, tecrübesine ve kariyerine göre belirliyoruz. Tabii her şeyden önce A Milli Takım’da görev yapacakların ahlaklı ve dürüst kişiler olmasına da dikkat ediyoruz. Bu değerleri taşımayan kişiler bazı başarılar elde etmiş olsalar da bizim ölçülerimize göre, ay yıldızlı takımda hiçbir zaman yer alamazlar. A Milli Takımı küçülten, hakaret tarzı demeçler veren ya da takımın başındaki antrenörü yıpratmak amacıyla anlamsız ve mantıksız sürekli konuşan kişilerin görüşlerinin benim gözümde hiçbir değeri yoktur. Bu kişilerin Türk basketboluna bugüne kadar ne verdiğini, ne yaptığını her isteyenle tek tek tartışabilirim. Kimsenin geçmişinde yaptıklarını unutmaması gerekir. Ya da bu tür konuşmalar yapan kişiler geçmişlerini ve yaptıklarını gözden geçirmelidirler.

Tanjeviç’in başarısı

Avrupa Şampiyonası eleme grubundan 6’da 6 yaparak çıkmak sizin için sürpriz oldu mu?

Açıkçası, takımın performansı, çok iyi çalışması, çok iyi bir ekip havası oluşması ile beraber takımın başarılı sonuçlar alacağından emindim. Ancak hazırlık sürecinde takımın yüklenme idmanları sırasında kaybettiğimiz maçlarda kamuoyu A Milli Takım ile ilgili erken eleştiri yapan kişiler tarafından olumsuz yönlendirildi. Fakat Efes Cup ve Avrupa Şampiyonası eleme maçlarında Tanjeviç’in ne kadar iyi bir takım ortaya çıkardığını herkes izledi. Ben özellikle bu süreçte başta Hidayet ve Kerem olmak üzere hem A Milli Takım oyuncularına hem teknik kadroya, menajerlerim Harun Erdenay ve Barbaros Akkaş’a, oyuncularımın kulüplerine, başkanlarına teşekkür ediyorum. İki ay boyunca iyi dereceler elde edip, Avrupa ve dünya şampiyonaları öncesi çok önemli işaretler verdiler.

Avrupa Şampiyonası’nda başarı ve başarısızlığın ölçüsü sizce nedir?

Avrupa Şampiyonsı’nda A Milli Takım için başarı, çeyrek finali geçip yarı ve final maçlarında sahada olmaktan geçiyor. Biz Türkiye olarak önümüzdeki şampiyonalarda hep yarı final ve finale gelebilecek kadrolar yaratmalıyız.

Havlu sallamakla olmaz

Başkan koltuğundan A Milli Takımı nasıl görüyorsunuz?

A Milli Takım’da potansiyelli, tecrübeli pek çok oyuncu var. Kadroda bulunan veya girme şansı olan bu oyuncuların hepsinin takımlarında daha fazla, daha değerli süreler almaları, kendilerini geliştirecek takımlar da oynamaları lazım. Bu konuda maalesef büyük sıkıntı yaşıyoruz. Türk basketbolu bu konuyu aştığı taktirde zirve yapacaktır. Bazı genç oyuncularımız daha iyi bir oyuncu olabilecek bir ortamdaki kulüpler yerine yanlış yönlendirmelerle iyi paralar alıp bençte sadece havlu sallamakla kalıyorlar. Bu ne onlara, ne kulüplerine, ne de Türk basketboluna yarıyor.

Tesislerin son durumu nedir? Bir sıkıntı söz konusu mu?

Maalesef daha çözemediğimiz bir İstanbul sorunumuz var. Ankara’daki inşaat bu yıl sonuna kadar başlayacak. Büyükşehir 18 ayda bitirecek. Antalya’da inşaat başladı 18 ayda tamamlanacak. Dört salon garanti durumda. Finallerle ilgili olarak çok doğru bir yerde çok doğru bir proje yapılması için son aşamaya geldik. FIBA Başkanı’nın 16-17 Ekim’de İstanbul’a yapacağı ziyarete kadar onu netleştireceğiz.

Ligin kalitesi zirve yaptı

BEKO Basketbol Ligi’nin kalitesi geçen yıl zirve yaptı ve çok güzel, heyecanlı maçlar izledik. Play off’a girme, küme düşme, play off’ta mücadele basketbolseverleri tatmin etti. BEKO Basketbol Ligi’nin Avrupa’nın en önemli liglerinden biri olduğunu kanıtladı. Bir ligi kaliteli yapan en önemli unsur, oyuncuların ve antrenörlerin kalitesidir. Antrenörler ne kadar basketbolu geliştirecek birikime ve yeteneğe sahip ise basketbol ligi de o oranda gelişebilecektir. BEKO Basketbol Ligi o kadar çok zirve yaptı ki, tv yayınlarının ihalelerinin değeri daha önceki yayın dönemine göre kulüpleri tatmin edecek şekilde yükseldi .

Bayanlarda hedef Dünya Şampiyonası

BAYAN Basketbol Milli Takımımız da bu yıl yeni teknik heyetle 2009 Avrupa şampiyonası elemelerine çok erken bir tarihte başladı. Çok başarılı bir hazırlık dönemi, iyi bir programla oyuncuların önemli katkıları ile çok başarılı sonuçlar elde edilerek üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde edildi. Avrupa Bayan Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin çok iyi neticeler elde edeceğini bu eleme maçlarında gördük. 2009’da tarihimizdeki en iyi dereceyi, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’na katılma hakkını elde ederek gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 2012 Londra Olimpiyatları’na hem erkeklerde hem de bayanlarda katılmayı hedefliyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları