Borsaya yüksek faiz engeli

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Daha çok dışarıdan gelen olumsuz gelişmelerin etkisinde kalan bizim piyasalar, toparlanmak için beklenti arıyor. Fakat olumsuzluklar o kadar fazla ki, iyimser beklenti bulmak zor.

Bayram öncesi Brezilya kriziyle darbe yiyen piyasalara, tatilde S&P'nin kırık not bombası düştü. Kırık notun yolaçtığı hayal kırıklığı, önceki gün bono oranlarında 3-4 puanlık artış ve borsada yüzde 3'lük düşüşle atlatıldı. Brezilya'nın ardından Çin'de artan devalüasyon söylentileri dışarıda olduğu gibi bizim piyasalarımızı da olumsuz etkiledi.

Çin'de hükümet yetkililerinin devalüasyon yapılmayacağı yolunda yaptığı açıklamaların, dün uluslararası piyasaları biraz rahatlattığı gözlendi. Dış borsalardaki toparlanmada, Brezilya'dan yabancı sermaye kaçışının yavaşladığı yolundaki haberler de etkili oldu. Önceki gün 500 milyon doları aşan yabancı sermaye çıkışının dün 90 milyon dolar düzeyinde kaldığı belirtiliyor.

Asya ve Avrupa borsaları dün yükseldi. Uluslararası borsalardaki iyimser hava, bizim borsaya da olumlu yansıdı. Önceki gün biraz da kırık notun etkisiyle hızlı düşen İMKB'de, dün 31 puanlık ve yüzde 1.3'lük bir artış yaşandı. 2 bin 400 puanın altında fazla kalmayan endeks günü 2 bin 440 puandan kapattı.

Bizim borsada dünkü yükseliş, kalıcı bir toparlanmadan çok tepki çıkışı olarak nitelendiriliyor. Keza T.L. faizi cephesindeki gelişmeler, İMKB'ye para girişini frenliyor.

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği beş aylık ihalede, yıllık bileşik yüzde 143'lük faiz varken, borsaya para yatırmayı düşünen olamaz. Yüzde 143 faizli, beş aylık bonoların vadesini biraz uzun bulabilirsiniz.

Bankaların kısa vadeli repo oranları veya kırık vadeli mevduata verdikleri faizlerin resmi oranların 15-20 puan üzerinde olduğunu hatırlatmaya gerek yok. Bir kamu bankası, 32 gün vadeli, bir milyarın üzerindeki mevduata yüzde 90'nın üzerinde faiz veriyor. Yüzde 90'lık faizin aylık net getirisi yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşiyor.

İçerde, 18 Nisan'da yapılacak seçimler nedeniyle siyasi istikrarsızlık gölgesi devam ediyor. Dışarıda yaşanan olumsuzlukların ise ne zaman sona ereceğini kestirmek zor. Bu yüzden en azından seçimlere kadar, faizler cazibesini koruyacaktır. Faydalanmakta fayda var.



Yazarın Tüm Yazıları