Borsada Halis Ağa dopingi

Halis Toprak'ın tüm gayrimenkullerini Toprakbank aracılığıyla satacağı ve gelirin Toprakbank ve diğer şirketlere aktarılacağı haberi borsada Toprak Grubu hisse senetlerini coşturdu.

Onu herkes tanıyor. Hem magazin, hem siyaset, hem ekonomi alanında ismini geçtiğimiz yıllarda çok sık duyduk.

Halis Toprak.
Ya da ekonomi dünyasının tanıdığı ismiyle Halis Ağa.

Halis Ağa dün Milliyet Gazetesi'nin sürmanşetinde yayımlanan açıklamasında, ekonomik krizde tam 1 milyar dolar kaybettiğini ve tüm gayrimenkullerini satışa çıkarttığını söylüyor.

Açıklamasında sayıları 441'e varan işyeri, mesken ve arsaların sadece Toprakbank aracılığı ile satışa sunulacağını belirtiyor Halis Ağa.

Satışa sunulacak gayrimenkullerin toplam değerinin 36 trilyon lira civarında olduğu belirtiliyor. Ve yine Milliyet Gazetesi'nin haberine göre bu mecburi satıştan 21 trilyon liralık gelir bekleniyor.

Halis Ağa elde edilecek bu paranın Toprakbank ve 22 fabrikanın finansman ihtiyacı için kullanılacağını belirtirken bir de uyarı yapıyor:

"2002 yılı için çok endişeliyim. Devlet ne yapacaksa bir an önce yapsın. Bu koca tesisler çalışmazsa, sonumuz Bangaldeş'ten daha beter olur."

İşte reel sektörün çığlığı, Türkiye'nin en eski sanayicilerinden birinin durumu.

Bunu bir tarafa bırakalım şimdilik. Ve işin borsa ayağına bakalım. CNN TÜRK'teki yayınlarımda borsanın 4X100 metre bayrak koşusunda son 100 metrede bayrağı teslim edecek oyuncu bulamadığını ve yorulduğunu söylüyorum. Buna ek olarak bir de son iki haftadır neredeyse her gün papağan gibi "hisse bazında hareket"ten bahsediyorum. İşte size hisse bazında harekete en iyi örnek.

Halis Ağa 21 trilyonun ağırlıklı Toprakbank'a gideceğini söyledi ya, borsa oyuncuları da coştu. Uzun zamandır, "ha el konuldu-ha el konulacak" dedikodularının etkisi ile Toprakbank ve grup hisselerinden uzak duran borsa oyuncuları bu haber ile salı günü Toprak grubu hisse senetlerine adeta saldırdı.

Gün sonunda Toprakbank yüzde 20, Toprak Factoring 13 ve Toprak Finansal Kiralama da yüzde 12 oranında değer kazandı.

Ve gün sonu işlemlerinde bu hisse senetlerinde kimlerin alım-satım yaptığına bakıyoruz. Toprakbank hisse senedinde en çok net alımı gerçekleştiren aracı kurum Ayborsa Menkul Değerler. Gün sonunda 19 bin lotluk alım yapmış. En çok net satış ise 36 bin 706 lot ile İş Yatırım'dan gelmiş.

Toprak Factoring'de ise en çok net alımı 12 bin lot ile Ak Menkul, en çok net satışı yine bir İş Bankası iştiraki olan Yatırım Finansman 12 bin 658 lot ile gerçekleştirmiş.

Toprak Finansal Kiralama'da ise en çok net alımı 31 bin lot ile Toprak Menkul Değerler gerçekleştirmiş. Satışta ise 74 bin lot ile Yatırım Finansman Menkul Değerler görülüyor.
Yani yeter ki şirkete para gelecek olsun. Borsada müşteri çok!
Yazarın Tüm Yazıları