Borsa üyelerinde dolar endişesi

Güncelleme Tarihi:

Borsa üyelerinde dolar endişesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 12:10

Borsa üyelerinde dolar endişesi

Haberin Devamı

DÖVİZDEKİ hareketlilik tarım ve süt ürünleri alıp satan İzmir Ticaret Borsası (İTB) üyeleri arasında tedirginliğe neden oldu. Üreticilerin önünü göremediği için malını satmadığı ve piyasalarda bir durgunluk yaşandığı belirtildi.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, çekirdeksiz kuru üzümde rekolte ve ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Çekirdeksiz kuru üzümün geçen sezon altın yılını yaşadığını anlatan Zincircioğlu, ihracatta bir rekora gidildiğini açıkladı. Ağustos sonu itibariyle 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapıldığını anlatan Zincircioğlu, "Geçen yıl 271 bin ton ihracatımız olmuştu. Bu yıl 8 ayda 280 bin tonu yakaladık. Geçen sezon kuru üzümde 'Altın yılı' yaşadık ama yeni mahsul için aynı iyimserliği göremiyorum. Bundan 1 ay önce kalitede herhangibir problem yokken ağustos ayında yağan yağmurlar neticesinde kalitede gözle görülür düşüş yaşandı. Borsaya yeni mahsul üzüm de gelmeye başladı. Yeni gelen ürünlerin kalitesi geçen seneye göre nispeten sıkıntılı, zor bir sene olacağını gösteriyor" diye konuştu. Doların hareketli olması ve yabancı kurun devamlı değişmesi nedeniyle ihracatçıların da sıkıntılı günler yaşadığını ifade eden Zincircioğlu, üreticinin doların durumunu net bir şekilde göremediği için beklemeye geçtiğini belirterek "Üretici doların ne olacağını bilemediği için malını satmak istemiyor. Bu da malın piyasaya girmesini biraz yavaşlatıyor. İhracatçı ise doların yükselmesi nedeniyle 'satış fiyatlarını düşürün' baskısı altında kalıyor. İnanıyorum ki bu açmaz bir şekilde aşılacak. Her sene sezon başında bilinmez parametreler oluşur, bir süre sonra taşlar yerine oturur" dedi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ YEM FİYATLARINI ARTTIRDI

Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatını 1 lira 70 kuruş olarak belirlediğini söyleyen İTB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emin Kentli de çiğ sütü işleyen firmaların baskıları neticesinde fiyatın 15 Ağustos'ta uygulamaya geçirilmesine karar verildiğini belirtti. Yaklaşık 5 aydır süt üreticilerinin ciddi sıkıntılar yaşadığını öne süren Kentli, "Üreticilerin sıkıntılarını azaltmak adına yeni fiyatları 1 Ağustos'tan itibaren uygulamaya geçirme kararı aldık. Borsa tarafından yazı hazırlayıp Ulusal Süt Konseyi ve Bakanlığımıza ilettik. Biz bu kararı alırken dolar 5 lira 28 kuruştu. Birdenbire dolar 7 liraya çıktı. Süt yeminin çuval fiyatı 75 lira seviyesindeydi. Bugün 85 liraya çıktı. Böyle olunca 1 lira 70 kuruşluk fiyat da yetersiz hale geldi" diye konuştu. Yem ve süt fiyatlarına arka arkaya zam geldiğini belirten Kentli, fiyatların revize edilmesini istedi. Yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğini vurgulayan Kentli, süt fiyatlarına verilen desteklemelerin litrede 3 kuruşa kadar düştüğünü belirtti. Kentli üreticinin güven kazanması için desteklerin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!