Borsa sonunda 4000'i aştı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa, seçimlerin ertelenme olasılığının iyice azalmasıyla sonunda 4 bin puanı aştı. Borsa endeksi 201 puan birden artarak 4 bin 88 puana çıktı. Hisseler ortalama yüzde 5.1 oranında arttı. Bono faizleri de tekrar inişe geçti. Önceki gün yüzde 106'ya kadar çıkan bono faizi yüzde 101'e düştü.

Piyasalarda tüm beklentiler bitti derken, nasıl olduysa, elbirliği ile yeni bir beklenti yaratılıverdi. Böylece beklentisiz kalan piyasalarda önce küskünlerin girişimi ile bir kaç gün seçimlerin ertelenebileceğini ciddiye alınıp tartışıldı. Kamuoyundaki bu tartışmalara paralel, piyasaların da rotası da yön belirlemeye çalıştı.

Seçimlerin ertelenme iddialarını önce ciddiye almayan borsa, önceki gün iyice artan bu tartışmalar nedeniyle inişe geçti. Seçim tartışmaları sadece borsada değil, faiz cephesinde de rahatsızlık yarattı. Hafta başında, düşük enflasyon rakamlarının da desteği ile yüzde 100'ün altına gerileyen bono oranları, önceki gün yüzde 106'ya kadar fırladı.

Dün sabah piyasalar açıldığında ise hálá siyasi tedirginlik hissedilmesine karşın, seçimlerin ertelenmesinin pek mümkün olmadığı inancı artmaya başladı. Bu inançla hareket eden yatırımcılar, borsada tekrar alıma geçti. Borsa ilk seansı, yüzde 2.2 primle 3 bin 974 puandan tamamladı. Endeks ilk senas sonunda 87 puanlık artış kaydetti.

Borsadaki iyimserliğin sabah açılışta faiz cephesinde yaşandığı söylenemez. Keza önceki gün yüzde 100'ün üzerine çıkan bono oranları, sabah açılışta yine yüzde 103-104'lük yüksek seyrini korudu.

FP’NİN AÇIKLAMASI

Fakat öğle saatlerinde yaşanan gelişmeler piyasaların rotasını değiştirecek türdendi. Fazilet Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Abdüllatif Şener, basın toplantısı düzenleyerek, seçimlerin ertelenmesine karşı olduklarını ve yarın Meclis'te yapılacak toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. Aynı saatlerde CHP yetkilileri de benzer bir açıklama yaptı.

Seçimlerin ertelenme olasılığını iyice azaltan bu açıklamaların ardından piyasaları öğleden sonra tekrar iyimserlik dalgası sardı.

Yüksek seyreden bono oranları inişe geçti. Bono faizleri çeşitli vadelerde, bir iki puanlık düşüşle tekrar yüzde 101 seviyesine geriledi.

Asıl sevinç borsa cephesinde yaşandı. Öğleden sonra alımlarla açılan borsa, daha seansın ilk dakikalarında, psikolojik sınır olarak kabul edilen 4 bin puan seviyesini yakaladı.

Son bir kaç hafta içinde 4 bin puanı, iki kez denemesine karşın bir türlü geçemeyen borsa, ikinci seansın ortalarına doğru 4 bin 99 puan kadar yükseldi. Kapanışa kadar alımların devam etmesiyle, borsa 4 bin puanın üzerinde kalmayı başardı. Böylece endeks 201 puanlık artışla günü 4 bin 88 puandan tamamladı. Hisseler de ortalama yüzde 5.1 oranında prim yaptı.

Borsada dünkü hızlı yükselişe karşın işlem hacmi 78 trilyon lira düzeyinde kaldı. Yüzde 5'lik artış da, genel bir çıkıştan çok, endeks ağırlıklı banka ve kamu hisselerindeki işlemlerle gerçekleşti.

Aslında piyasalarda son iki gündür yaşanan gelişmeleri, Nasrettin Hoca'nın bir hikayesindeki gibi ‘‘önce eşeği kaybettirip, sonra buldurmasına’’ benzetirsek, yanlış olmaz.



Yazarın Tüm Yazıları