Borsa 27 bin sınırında

Borsada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Avrupa Birliği zirvesi öncesinde "sonuç bildirgesinde Türkiye’nin birliğe üyeliği aleyhinde açıklamalar yer alabilir" korkusu ile 25 bin puan seviyesine kadar inen İMKB 100 Endeksi, zirvenin ardından 27 bin puan seviyesini zorluyor.

Haberin Devamı

Zirveden Türkiye aleyhine bir karar ya da açıklama çıkmadı. Bunun aksine Avrupalı liderler önce bizim piyasaların bir hayli ürktüğü “genişleme ile ilgili” paragrafı metinden çıkardı, ardından da Birliğin verdiği sözleri tutacağını deklere etti. Bu açıklamada bizim açımızda “3 Ekim tarihinde müzakereler başlayacak” şeklinde yorumlandığı için piyasalar coştu.

Acaba?..

Endeks 9 Haziran tarihinde 25 bin 499 puan seviyesindeydi. Aradan geçen 9 işgününde mevcut konjonktüre kıyasla çok hızlı sayılacak biçimde 1500 puan yükselerek 27 bin puan seviyesine dayandı.

Ama bu yükseliş piyasaya yeni para  ve yatırımcı girişi olmadan yaşandı. İşlem hacmi de bu yükselişi desteklemiyor. Üstelik son bir kaç haftadır piyasalar arasındaki karşılıklı etkileşim de had safhaya çıkmış durumda. O zaman borsa yükselirken faizin de dövizin de gerilemisi gerekmez mi? Tamam o zaman şimdi bu piyasalara bakalım.

Haberin Devamı

Dolar TL karşısında yine son 4/5 işgünü içinde değer kaybetmeye devam etti. Ama hemen sevinmeyin çünkü içerde yine hareket yok. Dövizdeki hareket tamamen Avrupa’ya endeksli. AB’nin hem anayasa hem de bütçe alanındaki büyük sıkıntısı ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceği beklentisi euroyu dolar karşısında aşağı çekiyor, bunun da etkisi aynı anda iç piyasada kendini gösteriyor.

Faiz ise geçen hafta yüzde 16 seviyesinin altına gerilemiş olmasına rağmen bu seviyelerde sadece iki gün dayandı. Ardından hemen yükselerek yüzde 16 seviyesinin üzerine çıktı. Bu seviyelerin altına gelmesi ise beklenmiyor.

Yani borsa yükseliyor ama işlem hacmi düşük.
TL güçleniyor ama aslında euro zayıflıyor.
Faiz ise bir türlü yüzde 16’nın altına inmiyor.
Tüm bu bilgiler bana borsada kısa vadeli yükselişin sınırına geldiğimiz gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları