Bonoda dayak ve kıyak ayırımı kalkıyor

DÜNKÜ Hürriyet’te okudunuz. Hazine bonosuna yatırımda, "yerliye dayak yabancıya kıyak" uygulamasına son veriliyor.

Maliye Bakanı Unakıtan, dün okuduğunuz açıklamasında; hazine bonosu yatırımında, yerli-yabancı ayırımını ortadan kaldırmayı planladıklarını belirterek "Mevcut durumda, yabancılar hazine bonosuna yatırım yaptığında vergi ödemiyor. Onlar için vergi sıfır, Türkiye’deki vatandaşlarımıza ise yüzde 10 idi. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Hazine bonosuna yatırımda, vergi açısından yerli-yabancı ayırımı kalmayacak" diyordu...

OLAY NEYDİ?

2006 yılı Temmuz ayına kadar; yabancıların Türkiye’de elde ettikleri Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz geliri, yüzde 15 stopaja (vergi kesintisine) tabi idi. Yabancılar, "Biz bu vergiyi ödemek istemiyoruz" dediler. Olurdu olmazdı derken, hepinizin bildiği bir Kanun çıktı (Bkz. 7 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5527 sayılı Kanun). Bu kanunla da yabancıların Türkiye’de elde ettiği Hazine bonosu, Devlet tahvili faizi, borsa kazancı ve daha birçok gelirinin vergisi 7 Temmuz 2006’dan itibaren sıfırlanmıştı. Türkler için de yüzde 10’a düşürülen stopaj oranını, sıfırlama konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmişti.

YERLİLER DE YABANCI OLMUŞTU

8 Temmuz 2006 tarihli "Vergiler Sıfırlandı Yabancılar Yaşadı" başlıklı yazımızda;

"Yabancıların elde ettiği kazançlardaki ’vergi sıfırlaması’ buna tepki gösteren yerlileri de harekete geçirecek.

Şimdi izleyin, çok kişi parasını yurtdışına ’vergi cenneti’ ülkelere çıkaracak ve o ülkede kuracakları ya da kurulmuş olarak satın alacakları şirketler aracılığıyla, elektronik posta yoluyla bile işlem yaparak, Türkiye’de bono, tahvil, eurobond ve borsa geliri elde edecek ve her iki ülkede de bir kuruş ya da dolar vergi ödemeyecekler.

Bu arada, aracı kuruluşların alacağı komisyon da yurt dışına gideceği için, burada da ’vergi kaybı’ olacak. Özetle, vergi cenneti ülkelere gidenler yaşayacaklar. ’Bıyıklı yabancı’ diye adlandırılan Türklerin, vergi cenneti ülkelerde yapacakları işlemlerin, bu ülkelerle Türkiye arasında, vergi anlaşması olmadığı için, Maliye’ce saptanması da çok zor...

Sonunda, yerlilerin de vergisi sıfırlanırsa, şaşırmayın!.."

demiştik. Aynen öyle oldu. Şimdi yerlilerin vergisi de sıfırlanıyor.

YURTDIŞINDAKİ PARALAR

Tutarı 125-150 milyar dolar civarında ifade edilen yurtdışındaki paraların, hiç değilse bir kısmının Türkiye’ye getirilmesi için yasa tasarısı hazırlandığı şu günlerde, uygulamanın ilgi görebilmesi için, paranın yurtdışına gidiş nedenlerinden biri olan "stopaj eşitsizliği"ni ortadan kaldırmak gerekiyordu. Gecikmeli de olsa kaldırılıyor.

Şimdi, getirilen paradan, yüzde yarım ile iki arasında bir vergi alınması tartışılıyor. İşin doğrusu, yüzde yarım vergi bile, yurda getirilecek parayı olumsuz etkiler.

Bu arada, dünyada "mevduat güvencesi" tutarı artırılırken, Türkiye’de 50 bin YTL ile sınırlı kalması da paraların Türkiye’ye getirilmesini engelleyebilir.

İşin doğrusu, yurtdışındaki paraların Türkiye’ye getirilmesindeki başarı, "Varlık Barışı" adı altında çıkacak yasanın, başta verilecek güvenceler olmak üzere içeriğine bağlı...
Yazarın Tüm Yazıları