Bonkör belediye

BAHTİYAR Uyanık, Maltepe Belediyesi'ndeki çeşitli imar yolsuzlukları iddiasıyla görevden alındı ve halen yargılanıyor.

Bir ay kadar önce de başkanlık görevine iade edildi. Göreve başladığı gün de, -ki uyuşmazlık zaptının imzalanacağı son gündü- sendika ile toplu sözleşmeyi imzaladı.

500'e yakın belediye çalışanları ve sendika bile şaşırdı; Başkan Uyanık kendilerine büyük bir jest yapmıştı.

İşçilerin maaşları ortalama % 100'e yakın artırılmıştı.

Başkanın sözleşme imzaladığı sendika Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası'ydı. Belediye işçileri çok memnun; memurlara da bir yol bulunarak 'sosyal denge' sağlanacak.

Yine Türk-İş'e bağlı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tez-İş) İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Nevzat Özbay ve yönetim kurulu üyelerinin imzasıyla kamuoyuna yapılan açıklamayı okuyalım:

‘‘Bir ay önce hükümet ortaklarından birinin, yani ANAP'ın Belediye Başkanı olan Maltepe Belediyesi, çalışanlarına yaptığı sözleşmeyle ortalama maaşlarda ilk yıl % 70, ikinci yıl da % 30 zam yaptı ve diğer sosyal haklarını da % 100 artırdı.

Şimdi biz de bütün ilgililere ve bilhassa hükümet edenlere soruyoruz. İlle de karnımızı doyurabilmek ve çocuklarımıza ayakkabı vs. ihtiyaçlarını alabilmek için hükümeti oluşturan partilerin belediyelerinde veya yan kuruluşlarında mı çalışalım? Şimdi ne olacak? Ama ümitlerimizi kaybetmeden mücadelemize devam edeceğiz. Ta ki, sözleşmemiz YHK'da neticelenene kadar...’’

Böyle bir zammın bazı belediyeleri güç durumda bıraktığı anlaşılıyor.

Bir örnek... İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında toplusözleşme görüşmeleri devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk altı ayda ancak % 12 zam verebileceklerini söylüyor.

Sendikanın şube başkanı Basri Çavuşoğlu da, ‘‘İşveren tarafından önerilen zammın işçilerin enflasyon kayıplarını karşılayamayacağını’’ söylüyor.

Aynı sendikanın İstanbul'da aldığı; İzmir'de ise kendilerine teklif edilen zam arasındaki uçurum dikkat çekiyor.

Peki Maltepe Belediye Başkanı Uyanık niçin bonkör davrandı acaba?

Cengiz İnşaat'ın yeni başarısı

TÜRKİYE
Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ) Giresun ihalesini, Cengiz İnşaat-Yüksel konsorsiyumu aldı.

İlgili komisyon önceki gün bir araya geldi; 'kapışma' noter ve bir kamera önünde gerçekleşti.

Giresun Limanı üç yıl kadar önce büyük sel baskını sırasında harap olmuş; 870 metrelik mendireğin 670 metresi çökmüştü. Mendireğin yenileme işini Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı DLH kaynağı olmadığından yapamadı; Denizcilik Müsteşarlığı da böyle bir onarıma sıcak bakmadı.

Bunun üzerine TDİ ilk kez mendirek ihalesi açtı. Mendirek bir limanın en önemli yapısı sayılıyor.

% 20'lik kırımın üzerine açık eksiltme-pazarlık usulüyle yapılan ihaleye baştan seçilen iki firma katıldı. Fenerbahçe 2. Başkanı Nihat Özdemir'in sahipleri arasında olduğu Limak ile İnted konsorsiyumu, yarışmada kırımı 29.05'e çıkardı. Ancak ihale % 29.10 kırımla Cengiz-Yüksel konsorsiyumunda kaldı.

TDİ Genel Müdürü Erkan Arıkan, ‘‘İhale açık ve saydam olduğu için isteyen istediği kadar kırdı’’ diyerek kırımla kuruma bu yıl yaklaşık 2.5 trilyon kazandırdıklarını söyledi.

Giresun mendirek inşaatı 2001 fiyatlarıyla 7.8 trilyonla ihaleye çıkmıştı.

İhaleyi alan konsorsiyum ortaklarından Cengiz İnşaat, İstanbul metrosu inşaatını da Albayraklar firmasıyla ortak yapmıştı. Cengiz İnşaat, Karadeniz otoyolu inşaatını yapan firmalar arasında da bulunuyor.

Altınok Altındağ'a da belediye başkanı olsun

30
yıldır Ankara'nın göbeği Altındağ İlçesi'ne bağlı İskitler'de oturmaktayım. Her seçimde farklı bir belediye başkanı gelmiş olmasına rağmen bu ilçede gözle görülür hiçbir çalışma yapılmamıştır. İskitler semtini ele alırsak; semtimizin kuzey kısmı Büyük Sanayi ve AKM-Hipodrom, batı kısmı K. Karabekir Caddesi-Kazıkiçi Bostanları, doğu tarafı Varlık Mahallesi-Demir Sanayii, güney tarafı ise 1011 Ana Tamir Fabrikası-Etlik Kavşağı ile sınırlıdır. İlçemizin dört bir tarafı pislik içindedir.

Yıllardır Hipodrom çevresinde bir düzenleme yapılmamıştır. Oysa ki Keçiören'deki örnekleri gibi güzel bir parklaşma ve orman alanı buranın çehresini tamamen değiştirecektir. Büyük sanayinin yıllardır Şaşmaz- Ostim'e kaldırılması gerçekleştirilemediği gibi küçük gecekondu ve barakalar da yıkılmamıştır. Ankara'nın pis çayı halen açıktan Varlık Mahallesi'nden geçmektedir. Kazıkiçi Bostanları denilen bölge hurdacıların pislikleriyle doludur ve her gece yakılan kablolar nedeniyle soluk alınamamaktadır. Üstüne üstlük bu semte bir de Melih Gökçek'in desteğiyle 10'a yakın kaçak LPG istasyonu kurulmuştur.

Benim ve arkadaşlarımın temennisi, belediyemize Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'un getirilmesidir. Hepimizin Keçiören'e taşınma şansı olmadığından 10 yıldır Keçiören'in çehresini değiştiren bu insanın ilçemize transfer olması için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Sayın Altınok'u ilçemize bekliyoruz.

(Not: FP kökenli olan başkanlardan Altınok (Keçiören) AKP'li;Ziya Kahraman (Altındağ) ise SP'li)

Mehmet DEĞİRMENCİ ANKARA


5 bin ev yıkılır mı

İMAR affından yararlanamayan 5000'e yakın ev hakkında yıkım kararı çıktı. Ege turistik bölgesinde olan bu ev sahiplerinin çoğu dış ülkelerde yaşamaktadır. Zamanında Türkiye'de imar affından haberi olmayıp aftan faydalanamayanların evleri de yerle bir edilmek için 'yıkım kararı' teker teker ev sahilerine gönderilmektedir.

Yalnız Çanakkale bölgesinde İl İmar Müdürlüğü'nden 700'ün üzerinde yıkım kararı çıkmıştır. Bunun mantığı olur mu?

Durumun ıslah edilmesi hakkında TBMM'ye verilen önergenin desteklenmesine yardımcı olunmasını istiyoruz. (0049-01708188876)

Nuri DEMİRSOY FRANKFURT


‘Ritm şehri’ İstanbul

BEĞENİN
veya beğenmeyin Turizm Bakanı Mustafa Taşar turizme 'siyaset üstü' bakarak arı gibi çalışıyor. Bu bakış açısı hiç olmazsa şimdilik böyle... Sezon öncesi gitmediği ülke ve turistik Anadolu kenti kalmadı. Kanada'da bile olsa aynı gün bir eleştiriyi yanıtlamaya çalışabiliyor. 500 medya mensubunu bir araya getirip onlara ödüller veriyor. Turizm acentacıları ve tur operatörleri ile göğüs göğüse savaş veriyor; pazarlıklar yapıyor.

ANAP'ın 'cin fikirli' ağır topu turizme inanılmaz bir stard vermiş...

TDİ Genel Müdürü Erkan Arıkan'ın 'Galata-Port' projesini sunuşundan sonra konuşan Taşar, İstanbul'a 'çağdaş bir kruvaziyer limanı, konaklama, kültür, sanat ve iş kongre alanları' kazandırarak İstabul'un ana turizm kapısı olacağını iddiasını ortaya koydu. ‘‘Ukalalık yapmıyoruz’’ derken çalışma arkadaşlarını ve sektör temsilcilerini de birlikte anması dikkati çekti. Mesut Yılmaz'ın direktifi ile başlatılan çalışmalar Bakanlar Kurulu'nda da tanıtılmış; bazı yabancı firmalar projeye talip olmuş.

Ancak bürokrasiyi aşabilmek için uzun bir süreç gerekiyor; ihale ondan sonra yapılabilecek.

Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki 20 milyar dolarlık pastaya ortak olabilmesi için çok şeyler yapılması gerekiyor. İstanbul'a gelen 2.5 milyon turist sayısının 5-7 milyona çıkartılması hedefleniyor. Araştırmalarda dışarda İstanbul'un imajı, Türkiye adından daha etkili olduğu ortaya çıkmış. 'Ritm şehri' sloganıyla Eylül'den itibaren İstanbul'un dış dünyada tanıtımına başlanacak.

'Galata Port' projesini mimar Murat Tabanlıoğlu hazırlamış. Bu pilot projeden sonra Beyoğlu için de bir 'fikir projesi' üzerinde çalışıyormuş. Bakana göre, Eminönü, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Beyazıt Meydanı ve Haliç ve Kilyos'ta yeni düzenleme çalışmalarından sonra sıra Osmanlı'nın başkentleri Bursa ve Edirne'ye gelecek.

Biliniz ki, bu ülkenin turizmden başka kaynağı yok.

MESAJ PANOSU

YENİBOSNA Eskidji'de 19.5.2002'deki açık arttırmayı yöneten kişi sürekli 'Eskidjiye güvenin' diyordu. Ancak anlıyorum ki, bu sözcük yanlış kullanılıyor. 454 nolu bilgisayarı 120 milyona satın aldım, evde çalışmadı. Monitörü, kasayı, klavyeyi birbirine uymayan üç parçayı nasıl bu şekilde arttırmaya sokabiliyorlar? Gelen mal kontrol edilmiyor mu?

Murat OKATAN-İSTANBUL

TORBAPAK
Madencilik AŞ adına vekili Av. Bayram Sarpdağ şu açıklamayı yaptı: İzmit Gümrüğü ile ilgili olarak bir katı atık olayını yazarken ayrıca Gebze’de antrepoda olması gereken Torba Pak firmasına ait 2 bin ton kömürün nasıl iç olduğunu' belirtiyorsunuz. Oysa, ithal ettiğimiz 9 bin ton kömürden 2 bin tonu kaçırılmamış, mahkemece teminat karşılığında serbest bırakıldığından komşu firmaya verilmiştir. Personelin mevzuat hatasından doğan bir durumdur, Gebze'deki yargılama ilgili personel hakkında sürmektedir.

DEFTERDAR Vekili Şükrü Dilvaer'den 'Seve seve fiş' (11.12.2001) başlıklı yazıya dün şu açıklamayı gönderdi: İlgide kayıtlı haber küpürüne istinaden Bağdat Caddesi üzerindeki işyerleri hakkında Vergi Denetmeni M. Serdar Güleç tarafından 26.4.2002 gün ve 20002/252-11-363-06 sayılı rapor tanzim edilmiştir.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Hiçbir ulus sürekli olarak Avrupa birliğinden dışlanmamalıdır.’’

(Winston Churchill)
Yazarın Tüm Yazıları