“Boncuk atan tabanca” hayatınızı karartmasın

Güncelleme Tarihi:

“Boncuk atan tabanca” hayatınızı karartmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 15:39

Bayramlarda çocukların daha fazla rağbet ettiği boncuk atan tabanca, maytap ve benzeri patlayıcı maddelerin, körlük gibi kalıcı sakatlıklara neden olabileceği bildirildi.

Göz Hastalıkları Uzmanı İbrahim Taşkın, yaptığı açıklamada, bayramlarda büyüklerinden aldıkları harçlıklarla çeşitli oyuncaklar alan çocukların, özellikle “boncuk atan tabanca, maytap, roket, torpil, mantar” gibi son derece tehlikeli patlayıcılara kolaylıkla ulaşabildiğini söyledi.

Ramazan Bayramı öncesi anne ve babalara, çocuklarını havalı tabancalardan, patlayıcı ve yanıcı maddelerden uzak tutmaları konusunda uyarıda bulunan Taşkın, her yıl özellikle bayramlarda önemli bölümünü çocukların oluşturduğu çok sayıda kişinin, boncuk atan oyuncak tabancalara bağlı göz yaralanmalarına maruz kaldığını ifade etti.

Taşkın, yetişkinlerin de bu tür yaralanmalarla karşı karşıya kalabildiğine dikkati çekerek, “Geçen yıl bayramda bir avukat arkadaşım ailesiyle otururken yeğeninin sıktığı boncuğun gözüne isabet etmesi sonucu yaralandı. Şuan bir gözünde büyük oranda görme kaybı var. Bu arkadaşımızın durumu, herkese ibret olmalı. Boncuk atan tabancalar zaman zaman körlüğe dahi neden oluyor. İki liraya satın aldığınız bir oyuncak geleceğinizi karartmasın” dedi.

“Aileler daha dikkatli olmalı”

Bu tür oyuncakların satışının kesinlikle yasaklanması ve satanlar hakkında ağır cezai işlemler uygulanması gerektiğine değinen Taşkın, ailelere de bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Taşkın, bu oyuncakların neden olduğu yaralanma ve kalıcı rahatsızlıklarla ilgili internet ortamında birçok fotoğraf ve video bulunduğunu bildirerek, “Anne babalar, çocuklarına bunları gösterip 'eğer kullanırsan böyle bir şey bizim de başımıza gelebilir' diyerek telkinde bulunmalı. Çocuklara büyük zarar veren bu maddeleri bakkallarda dahi bulmak mümkün. Bunları satanlara caydırıcı cezalar uygulanması gerekiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!