Bomontiada'nın tarihi atmosferi

Güncelleme Tarihi:

Bomontiadanın tarihi atmosferi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2017 15:50

Yaratıcı kültür kampüsü olan, müzik, performans ve sergi alanlarıyla düşünmeye ve yaratmaya ev sahipliği yapan Bomontiada’nın tarihi atmosferindeydik bu hafta sonu.

Haberin Devamı

Bu bina Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşma serüveninin bir parçası olarak İsviçreli Bomonti Kardeşler’e 1890 yılında yaptırılıyor. Asya’ya eski zamanlarda bu binanın böyle bir yer olmadığını, içinde makinaların olduğu gerçek bir fabrika bulunduğunu, O’nun hayret dolu bakışları altında, anlattım.

131 yıldır eğitim veren Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, anaokulu çağındaki çocuklara okul hayatını sevdirmek ve onları okula hazırlamak için ücretsiz hafta sonları etkinlikleri düzenliyordu Bomontiada’da.

Pazar trafik az oluyor, kendim pek çok kere gitmiştim Bomontiada’ya, şimdi ne güzel tasarım yapabileceği minik bir etkinlikle O’nu da bu tarihi yapıyla tanıştıracaktım. İyi ki gelmişiz. Avlusunda biraz dolaştık. Okulun düzenlediği Tasarımcı Çocuk atölyesine katıldık. Orada bir ev tasarladılar, atölyeye kılavuzluk eden Hilal Öğretmen gelip gidip Asya’ya atölyenin de amacına uygun olarak; tasarımın işleve paralel gitmesine dair tatlı müdahalelerde bulunsa da, Asya evin bir modülüne kelebek çiziyor, sorulunca da ‘burasının evin kendi odasının bulunduğu bölüm olduğunu  ve pencereden kelebekler gördüğünü, o yüzden kelebek çizdiğini anlatıyordu...Yani sanat henüz mimariyle, tasarımla tam birleşemiyordu ve ben bu durumdan tarifsiz bir mutluluk duyuyordum.

Haberin Devamı

İyi durumdaki tüm okullar toplumun tüm kesimlerine açık bu tür etkinlikler yapmalılar bence, hatta bunu geliştirmeli çocuk festivallerine dönüştürmeliler, hatta bir okul değil okullar elele vermeli her yıl bir çocuk şenliğiyle panayıra dönüştürmeli sokakları...Neden Olmasın!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!