Bombardıman göçmen kuşları yok etti

Güncelleme Tarihi:

Bombardıman göçmen kuşları yok etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 01:28

Afgan Savaşı'nda El Kaide ve Taliban'la birlikte doğal yaşam da yok oluyor. Pakistanlı kuşbilimciler, göçmen kuşlarının göç yollarının Afganistan üzerinden geçtiğini vurgulayarak, ‘‘Savaş yüzünden kuşlar, Pakistan'a ulaşamıyor. Bu bir felaket’’ dediler.

Pakistanlı ornitologlar (kuşbilimciler), Afganistan'da haftalardır süren bombardımanının, göç yolları bu ülke üzerinden geçen Sibirya turnası gibi bazı kuş türlerinin azalmasına neden olduğunu iddia etti.

İslamabad'a 10 dakikalık mesafedeki başlıca koruma alanlarından olan Rawal Gölü kıyısında bu yıl kuş sesleri duyulmuyor. Bütün bir kuş nesli ansızın ortadan kaybolmuş.

BİR TANESİ DAHİ GELMEDİ

Bölgedeki vahşi hayatı gözlemleyen biyolojik türler uzmanı Dr. Mesud Enver, normalde her yıl Orta Asya'dan bu bölgeye Afganistan üzerinden uçarak göç eden binlerce ördek ve diğer av kuşları gördüğünü söylüyor. Enver, ‘‘Ancak bu yıl daha bu zamana kadar bir tanesi bile gelmedi. Bu bir doğal felakettir. Burada biyolojik çeşitliliği korumaya çalışıyoruz ve bunun için kuşlara ihtiyacımız var. Kuşlar olmazsa doğal koruma da olmaz’’ diyor.

Benzer haberler Pakistan'ın her yanından geliyor. Onbinlerce ördek, turna ve diğer kuşlar kışın yerleşim alanı olarak Pakistan'a sığınıyor ve Afganistan bunların ana göç yolunu oluşturuyor.

YA ÖLDÜLER, YA KAÇTILAR

Pakistan Milli Doğal Hayatı Koruma Konseyi'nden ornitolog Ahmed Hanid, kuşların neden ortalarda görülmediğinin belli olmadığını söylüyor.

Hanid, ‘‘Bir nedeni kuşların bombardımanda doğrudan öldürülmüş olmaları, bu kuşların kullandığı sulak bölgelerin ya da diğer yerlerin zehirlenmiş olmasıdır. Diğer bir nedeni de belirli bir rota üzerinde uçan kuşların bombardımandan rahatsız olarak rota değiştirmiş olmaları olabilir’’ diyor.

SİBİRYA TURNASI TÜKENİYOR

En çok risk altında bulunanların turnalar olduğu belirtiliyor. Pakistan'da kışı geçiren üç çeşit turna ver. Bunlardan biri, dünya çapında nesli tükenmekte olan Sibirya turnası.

Kuşlar yerine kara dumanlar

Dünya Doğa Fonu üyesi Aşeyh Ahmed Han, ‘‘Şu an için işaretler çok rahatsız edici. Önceleri avcılar 50 - 55'erlik grup halinde turnalar görürdü. Bu yıl bir grupta üç taneden fazla görmediler. Grup çok fazla küçüldü, bu da bir yerlerde bir şeyler oluyor demektir’’ diye konuşuyor. Göl kıyısında doğa gözlemcileri son bir umutla gecikmeli de olsa kuşların gelmesini bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!