Bomba mı fiyasko mu ?

FIFA, ara transferleri acelecilik ve yeterli bilgi alınamaması nedeniyle yasakladı. Ancak özerk olan milli federasyonlar bu konuda kendilerine uygun kararlar alabiliyorlar.

Örneğin İngiltere'de transfer yıl boyu devam edebiliyor. Böylece kimse telaşa kapılıp, ‘‘Aman transfer yapamadım’’ diyerek paniklemiyor.

Video pazarlaması

Medyada Güney Amerika, Afrika ve Avrupa'yı kapsayan bir transfer furyası kampanyası yaşıyoruz. Transferde özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri tarafından hedeflenen bir sürü futbolcu var. Bu futbolcular hakkında tüm bilgiler gazetelerde. Menajerlerinden oynadıkları maçlardaki video görüntüleri geldi. İşte bu video görünütülerine bakarak milyonlarca dolarlık futbolcu alınacak. Menajerler aptal değil. Herhalde bu videoları futbolcuların iyi oynadıkları maçlardan çektiler. Şu andaki formu ne durumda bilen yok. Kronik sakatlıkları var mı, o da belli değil. Bu gibi soruları araştıran yok. Canlı gözle bu futbolcular izlenmiyor.

Medya ise haber yokluğunda bombaları patlatıyor. Kimse çok kısa bir gelecekte bunların bazılarının fiyasko ve hüsranla sonuçlanacağını düşünemiyor. Gün kurtarılmaya çalışılıyor. Böyle bir yabancı transfer furyası için acaba Profesyonel Futbolcular Birliği ne düşünüyor. Bu konuda bazı girişimleri olması gerekli değil mi? Dünyanın ne büyük endüstrilerinden biri haline gelen profesyonel futbolda bilimsellik, çağdaş ve profesyonel yönetim gerçek bilanço ve kar ve zarar hesapları ve modern işletmecilik hiç ama hiç gündeme gelmiyor.

Menajerlere ne demeli ?

Birden bire ülkemizde bir futbolcu menajerleri kaosu başladı. Aslında menajerliğin gelmesini en başta isteyenlerdendim. Bunun Futbol Federasyonu'nun programı içine alınmasını da genel kurullarda talep ettim. Çünkü profesyonel futbolcu ile amatör yöneticilerin karşılıklı pazarlıkları her defasında iki taraf arasında husumet doğuruyordu. Renk aşkı ise gerçek hayat ve profesyonellik hep birbirine karıştırılıyordu. Ancak şimdi iş çığrından çıkta. Menajerlik adeta futbolcu simsarlığına döndü. Hemen hemen her gün menajerlerin uçuk transfer balonlarını görüyoruz. Aralarında ciddi çalışanları yok mu, elbette var. Ama gerçek menajerler bu konuda tepki göstermiyorlar. Böyle devam ederse, futbolcu menajerliği simsarlığa dönüşecek ve yazık olacak. Bu konuda da profesyonel futbolcular birliğininin Futbol Federasyonu ile ilişki kurarak, gerekli incelemeleri istemesi doğru olur diye düşünüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları