Bolu'da 77 sanıklı FETÖ'nün üniversite yapılanması davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Boluda 77 sanıklı FETÖnün üniversite yapılanması davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 14:31

Bolu'da 77 sanıklı FETÖ'nün üniversite yapılanması davası başladı

Haberin Devamı

Mutlu YUCA/BOLU, (DHA) - BOLU'da, FETÖ/PDY'nin üniversite yapılanmasına ilişkin, aralarında 10 gün önce görevinden istifa eden Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile ikisi de firari olan eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin ve Fethullah Gülen'in doktoru kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Yazıcı'nın bulunduğu 31'i tutuklu, 10'u firari, 77 sanıklı dava başladı.
Bolu Ağır Ceza Mahkemesi salonu yetersiz olduğu için Belediye Nikah Salonu düzenlenerek duruşma salonuna dönüştürüldü. Duruşmada 31 tutuklu sanık ile eski rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun'un da aralarında bulunduğu 36 tutuksuz sanık hazır bulundu. Firari 10 sanık ise gelmedi. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilen sanıklar, kimlik tespiti yapılması ardından alfabetik isim sırasına göre savunma yapmaya başladı.
2 SANIK SAVUNMA YAPTI
Sabahki bölümde utuklu sanık Abdulkadir K. ile tutuksuz sanık Alim E., savunma yaptı. Abdulkadir K., "Eşim de ben de çalışıyoruz. Okul tam gün ve etütleri de olduğu için çocuğumuzu o okula verdik. 2014 yılının Eylül ayında Bank Asya'dan 50 bin TL kredi çektim. Bank Asya'ya para yatırdığımı da kabul ediyorum. Bu parayı ev alma niyetiyle çekmiştim fakat sonrasında ev alma planımızda değişiklik oldu. Para sonradan bu değişiklik nedeniyle hesapta kaldı. Sonrasında parayı çekip araba aldım. Örgütün liderinin çağrılarına karşı yapılmış bir hareket değildi" dedi.
Ali E. ise Bank Asya'dan 40 bin TL kredi çektiğiğini söyleyerek, "Daha sonrasında örgüt ile hükümet arasında ayrışmalar yaşandığını gördüm. Kredinin ilk taksidini ödedikten sonra sıkıntı yaşamamak için aynı miktarda başka bir bankadan kredi çekerek borcumu kapattım. 2004 yılından bu yana Bank Asya'yı kullanıyorum. 2013 yılında da aynı bankadan çocuklarıma bireysel emeklilik yaptırdım. O dönemde bu tür olaylar çıkınca bireysel emekliliği iptal ettirmek istedim fakat devletin verdiği yüzde 25'lik desteğin kesileceği söylendi. Bu nedenle ödemelerin bitmesine 3-4 ay kadar zaman kalmıştı bu süreyi bekledim" diye konuştu.
İki sanığın savunma yapması ardından duruşmaya ara verildi.
GÜLEN'İN DOKTORU ÖRGÜT YÖNETİCİSİ
İddianameye göre firari sanıklardan Fethullah Gülen'in doktoru AİBÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, örgütün üniversite yapılanmasında yönetici konumunda. Yazıcı ve Gümüştekin, kırmızı bültenle aranıyor.
Tutuklu sanıklar arasında bulunan Bolu Tabip Odası eski Başkanı Doç. Dr. Fatih Demircioğlu da söz konusu yapılanma içinde önemli isimler arasında yer alıyor.
REKTÖRE KADROLAŞMA SUÇLAMASI
Tutuksuz sanıklar arasında bulunan ve geçen 28 Nisan'da AİBÜ rektörlüğü görevinden istifa eden Prof. Dr. Hayri Coşkun ise "Kadrolaşmada ortam yaratmak, rektörlük seçimlerinde destek almak için bir takım kişilere aktif görevler vermek, paralel yapıya sahip olan kişilerin desteğini alarak seçimleri kazanması sonrası tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesinde insiyatifi onlara vermek, bilimsel araştırma projelerinde pralel yapıya mensup öğretim üyelerine kolaylık göstermek" ile suçlanıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!