Bolivyalı Bakan acaba kimi anlatıyor?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Dünyaya sosyalist devrim ihracı için yolu Bolivya'ya düşen Che Guevera'yı vuran Bolivyalı askere yakılan türküyü bilir misiniz?

Hani, ‘‘Bolivyalı küçük asker...’’ diye başlayanı.

İşte o askerin İçişleri Bakanı, 27 Ağustos 1997 günü Bolivya'da kurulan özel komisyona ifade verdi. 1982-85 yılları arasında bakanlık yapan politikacı, ülkesindeki terörün gerekçesini üç isme bağladı:

Klaus Barbie, Stefeno Delle Chiaie ve Pier Luigi Pagliai...

Tarihe ‘‘Lyon Kasabı’’ olarak geçen Nazi savaş suçlusu Klaus Barbie, Bolivya'ya Klaus Altman adıyla hizmet etti. Alman, İtalyan ve Avusturyalı paralı askerlerden kurulu ölüm mangalarını yönetti. İşkence ve terör yöntemiyle politik muhalefeti ezdi. 1980'lerin başında gerçek kimliği ortaya çıktı, Fransa'ya iade edildi.

Solu ezen Bolivya'nın İçişleri Bakanı'nın listesindeki ikinci isim Pier Luigi Pagliai... Pagliai, 1970'li yıllardaki ünlü tren sabotajının sorumlusu olarak biliniyor. Bu eylem Gladio'ya mal ediliyor.

***

Ve geldik listedeki son isme: Stefeno Delle Chiaie.

Namı diğer ‘‘Il Coccolo’’, yani ‘‘Kısa’’.

Ama Chiaie'nin suç sicili boyundan çok uzun. İtalyan Gladio'sunun şefi olarak tanınıyor. 1970 yılında hükümete karşı başarısız bir darbe girişiminden sonra ülkeden kaçtı.

Örtülü operasyonlardaki bilgisini Latin Amerika'daki diktatörlüklere kiraladı. Bilindiği kadarıyla 1975 yılında Şili'de muhalefet liderinin, 1979 yılında Salvador'da Papaz Romero'nun ölüm emrini verdi. General Franco'nun İspanya'sında özel timleri Bask gerillalarına karşı eğitti.

I1 Coccolo'nun Türkiye ile bilinen tek bağlantısını Sabah Gazetesi'nden Şebnem Şenyener yakaladı. Habere göre, ABD Gümrük Ajanları (US Customs Agency) rutin bir kontrolde Abdullah Çatlı'nın 9 Eylül 1982 tarihinde Miami'den ülkeye giriş yaptığını yakaladılar. Interpol Bülteni ile aranan Çatlı, gümrükten geçerken gerçek ismini saklamaya gerek duymadı.

Üstelik dahası da var. Aynı kapıdan iki dakika sonra giren isim de bulundu: Stefeno Delle Chiaie.

Çatlı ve Il Coccolo birbirlerine yakışır iki yol arkadaşı.

Yıllar sonra gazeteci Jean Marie Stoerkel, Roma'da Abdullah Çatlı'ya ‘‘Nasıl bu kadar kolay ABD'ye girebildin?’’ diye sordu, yanıtını aldı:

- Ortalığı karıştırma. Bizi o kadar çok gizli servis kullanmaya çalıştı ki, tahmin edemezsin...

***

Ülkesinin güvenliğinden sorumlu Bolivyalı İçişleri Bakanı, tespitini, teşhisle tamamlıyor:

- Biz Bolivyalılar'da terör ve suç kültürü yoktur. Biz terörist ve suçlu değiliz...

Zaten Türkiye dahil neredeyse her ülkede ezici çoğunluk bu olayları dehşet ve korku içinde izlemiyor mu?

Susurluk şehidi Abdullah Çatlı ve yol arkadaşları aslında bir avuç insan değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları