Bölge Ticaret Odaları Hatay’da bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Bölge Ticaret Odaları Hatay’da bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2016 10:54

SURİYE’ye sınırı bulunan ve en çok Suriyelinin yaşadığı şehirlerin Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından oluşturulan ’Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu’nun’ 10’uncu toplantısı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

’Suriyeli mültecilerin meslek edinmelerini sağlamak için projeler geliştirilmesi’ ana teması etrafında toplanan Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu üyeleri, özellikle sınırda bulunan illerde yaşayan Suriyelilerin meslek edinmeleri ve kayıt altında çalışmalarını değerlendirdi. Antakya, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile bu illeri kapsayan Kalkınma Ajansı temsilcilerinin katıldığı toplantının açık konuşmasını yapan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, "Güç Birliği Platformu Diyarbakır’ın da katılımıyla 9 oda başkanının katılımıyla bugün 10. toplantısını gerçekleştiriyor. Suriyeli misafirlerin kayıt altına alınması, çalışma izinleriyle ilgili geniş detaylar içeren bir toplantı olacak. Meslek edindirmelerinden tutun, eğitimlerine kadar, bölge ekonomisine katkıları, verebilecekleri zararlar hepsini masaya yatırıp konuşacağız. 9 odanın da ortak sorunu zaten Suriyeli misafirler. Bu konuları istişare edeceğiz. Suriyelilerin çalıştıkları bir gerçek, ama kayıtlı yoksa demek ki kayıt dışı çalışıyorlar. Bunların kayıt altına alınması hem işveren için önemli, hem de çalışan açısından önemli, çünkü iş kazalarında yeni yasalar işverenlere çok büyük sorumluluklar yüklüyor" dedi.

2016’DA GAZİANTEP’TE 6 SURİYELİ ÇALIŞMA İZNİ ALDI

Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık yaptığı açıklamada, yaklaşık 3.5 milyon Suriyelinin ülkede yaşadığını hatırlattı. Eyüp Bartık, "Suriyeli misafirlerin meslek edinmeleri ve iş hayatına girmeleriyle ilgili önemli bir çalışma yaptık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde, bu kabul gördü, yüzde 10-15 bizim teklifimizdi, yüzde 10 olarak Suriyeli mültecilerin çalışmasına izin verildi. Fakat yılın ilk 4 ayında baktığımız rakamlar, henüz çalışma hayatında çok altyapı oluşmadığı için sayı yeterli değildi, Gaziantep’te şuanda 6 tane Suriyeli misafire çalışma izni verildi. Bu konuda biz toplantılar yaptık, amacımız Suriyelilerin artık bu konunun farkına varması, iş dünyasının da kalifiye eleman ihtiyacının oradan karşılanmasıydı. Bugünde bu konuya dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için, Suriyeli misafirlerin iş hayatına girmelerini sağlamak için bu toplantıyı yapıyoruz. Çünkü onlar burada daha uzun süre yaşayacak gibi gözüküyor, dönseler dahi akıllarında Türkiye iş dünyasıyla ilgili önemli bir veri olsun istiyoruz" diye konuştu.

Toplantıya katılan Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş ise yaptığı açıklamada, Kilis’e 18 Ocak’tan bu yana düşen roketlerin ardından ilde hayatın adeta durduğunu, ticaret ve sanayi alanlarında da bu durgunluğun etkisini yaşadıklarını söyledi. Öndeş, Kilis’teki üniversiteden ilkokula kadar tüm öğrenim veren okulların Mart ayından bu yana eğitim veremediğini gayrı resmi tatil olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!