Boğaziçi ve Gediz’den sonra Başkent’te de öne geçti, 6.1 milyar doları gözden çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi ve Gediz’den sonra Başkent’te de öne geçti, 6.1 milyar doları gözden çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2010 00:00

Başkent Doğalgaz ihalesini, Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet’in ortak şirketi MMEKA, 1 milyar 211 milyon dolarlık teklifiyle kazandı. Geçen hafta da Boğaziçi ve Gediz Elektrik ihalelerini kazanan MMEKA, bir haftada 3 ihale için 6 milyar 121 milyon doları gözden çıkarmış oldu.

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz ihalesinden fotoğraflar

BAŞKENT Doğalgaz’ın 2.5 yıl aradan sonra yeniden yapılan ihalesini, aile şirketi Aksa’dan ayrılarak yola Mehmet Emin Karamehmet ile devam eden Mehmet Kazancı kazandı. Kazancı ve Karamehmet’in ortak şirketi MMEKA, Başkent Doğalgaz’ın yüzde 80’i için 1 milyar 211 milyon dolar teklif etti. Geçen hafta yapılan elektrik dağıtım ihalelerinde de Boğaziçi Elektrik’e 2 milyar 990, Gediz Elektrik’e de 1 milyar 920 milyon dolar veren MMEKA, bir hafta içinde kazandığı 3 ihale için Özelleştirme İdaresi’ne 6 milyar 121 milyon dolar ödeme yapacak.

Aksa üçüncü turda elendi

Başkent Doğalgaz’ın Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında dün yapılan nihai pazarlık görüşmesine 7 şirket katıldı. İlk tekliflerin alındığı elemesiz turda en yüksek teklif 475 milyon dolar olurken, ilk elemeli turda bu rakam 1 milyon 99 milyon dolara çıktı. İkinci elemeli turda Yıldızlar SSS Holding elenirken, en yüksek tutar 1 milyar 99 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda en yüksek tutar açıklanmazken, elenen Aksa Doğalgaz oldu. Geçen hafta yapılan ihalelerde Trakya Elektrik ihalesini kazanan Aksa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, bu ihale için ‘kararlıyız’ demesine karşın bu noktada yarıştan çekildi.

1 milyon dolarlık jest

Böylece açık artırmaya 4 firma kalırken, başlangıç tutarı 1 milyar 208 milyon dolar, artırım aralığı da 2 milyon dolar oldu. Limak ve Akfen Holding başlangıçta çekilirken, ilk turda MMEKA 1 milyar 210 milyon dolarlık teklif verdi. Bunun üzerine mola isteyen Fernas İnşaat, kısa bir süre sonra çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine MMEKA jest olarak kendi artırdığı rakamı 1 milyon dolar yükselterek 1 milyar 211 milyon dolarlık en yüksek teklifi verdi. Böylece, MMEKA bir hafta içinde 3’üncü ihalesini de kazanmış oldu.

MMEKA peşin ödeyecek

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ihalenin ardından “Şartnamede peşin ödeme deniyor, peşin ödeyeceğiz” derken, şunları söyledi: “İstanbul, İzmir, Ankara gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinin elektrik ve doğalgaz dağıtımını aldığımız için mutluyuz. Sorumluluğumuzun büyük olduğunun bilincindeyiz. Elimizde sihirli bir değik yok ama halkımıza en iyi hizmeti, en kısa zamanda vermeye başlayacağız. Doğalgazdaki tecrübemizi Başkent Doğalgaz’a yansıtacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Enerji sektöründeki deneyimlerimiz herkes tarafından biliniyor. En hızlı şekilde devirleri gerçekleştirip halkımıza hizmet etmeye çalışacağız. Geçen gün enerji sektöründe yapmış olduğumuz ve herkesin çok yüksek dediği fiyatlar kesinlikle Türkiye’deki istikrarın getirisidir.”

Abone başına fiyat 1000 dolara yaklaştı

Yıllık 2 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştiren Başkent Doğalgaz, 8 bin 300 kilometre uzunluğunda boru hattına sahip Başkent Doğalgaz, 1000’in üzerinde doğalgaz dağıtım istasyonu işletiyor.
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük dağıtım şirketi olan Başkent’in abone sayısı ise 1 milyon 222 milyon 950 civarında. MMEKA’nın ihalede teklif ettiği fiyata göre, Başkent Doğalgaz’ın bir abonesinin değeri 990 doları aşıyor.

Doğazgaz abonesi değerli

MMEKA’nın teklifinin yüzde 80 hisse için olduğu düşüldüğünde, şirketin toplam değeri 1 milyar 513 milyon 750 bin dolar ediyor. Bu durumda, abone başına fiyat da 1000 doları buluyor.
Bir hafta önceki elektrik dağıtım ihaleleri ile karşılaştırıldığında doğalgaz abonesinin daha değerli olduğu ortaya çıkıyor. Geçen haftaki 4 ihalede abone başına fiyat, 218 ile 820 dolar arasında çıkmıştı.

İGDAŞ’a emsal olacak

Bu fiyat İstanbul’un doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ için emsal olacak. Başkent Doğalgaz’ın değerinin 1.5 milyar doları aşmaşından hareketle yapılan hesaplara göre, 4.5 milyon aboneli İGDAŞ’ın değeri 3.5 milyar doların altında kalmayacak.

Doğum günü hediyesi oldu, ‘3 yıl zam yok’ mesajı verdi

İHALEYİ kazanan MMEKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı’nın heyecanlı olduğu gözlenirken, aynı zamanda ihalenin doğum gününe denk geldiği öğrenildi. Aynı zamanda Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, Başkent Doğalgaz ihalesini alarak doğalgaz sektörüne tekrar dönüş yapmış oldu. Mehmet Kazancı, “Uzun zamandır beklediğim ihale nihayet sonlandı. Dün gece uyuyamadım. Ama profesyonel olduğum sektöre geri döndüm” dedi. Kazancı, yatırım programını en kısa zamanda uygulamaya koyacaklarını açıklarken, “Ben doğalgaza 2-3 yıl daha zam geleceğini düşünmüyorum” dedi.

Ortağım çok iyi koku alır

MEHMET Kazancı, açıklamasında yine ortağı Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’i anmadan geçmedi. Karamehmet’in “Çok iyi koku alma duyusu” olduğunu ve riski sevdiğini söyleyen Kazancı, “Başkent Gaz’ı da verdiği cesaretle almamızı sağladı” dedi. “Ortağım Sayın Mehmet Emin Karamehmet finansman konusunda duayenlerden birisi” diyen Kazancı, En iyi metodolojiyi mutlaka ortaya koyacaktır yurt dışı veya yurt içi” dedi.

Uçuk bir fiyat oluşmadı, finansmanı kolay olacak

BAŞKENT Doğalgaz ihalesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) danışmanlık yapan Garanti Yatırım’ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, ihalede oluşan fiyat için, “Değerleme raporumuzdaki fiyatın üzerinde olduğu için mutluyuz, ancak uçuk bir fiyatta oluşmadı, finansmanı kolay olacak, satışın yılbaşından önce tamamlanmasını öngörüyoruz” dedi.

Adaşına yemek ısmarladı

Bu arada Metin Ar, fiyata ilişkin değerlendirme yaparken, ihale öncesinde girdikleri iddiayı da şöyle aktardı: “Garanti Yatırım ekibinden, 5 kişi toto oynadık, tahminler 1.1 milyon dolar ile 1.3 milyon dolar arasında değişiyordu, zaten orta noktası da ihale verildi. Aramızdan bir kişi, adaşım Metin’in (Özhan) tahmini tuttu ve ona bunun için yemek ısmarladım.”

Kardeşler yine karşı karşıya

ÖZELLEŞTİRME ihalesi elektrik dağıtımda olduğu gibi dün de iki kardeşi karşı karşıya getirdi. Bir süre önce Aksa’dan ayrılan ağabey Mehmet Kazancı, Mehmet Emin Karamehmet ile kurduğu MMEKA ortaklığı ile ihaleye girdi. Aksa adına ise küçük kardeş Cemil Kazancı ihale salonunda yer aldı. Kazanan yine ağabey Mehmet Kazancı oldu.

Belediye yüzde 20 hisse devredecek, 470 milyon liralık borcu silinecek

ÖZELLEŞTİRMEDEN kısa bir süre önce Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre MMEKA, geri kalan yüzde 20’lik hisseyi ihale bedeli üzerinden satın alacak. Bunun için 302 milyon dolar daha ödeme yapması gerekecek. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Gaz’a özellikle EGO otobüslerinin kullandığı gazların paralarını ödememesi nedeniyle yaklaşık 470 milyon lira alacağı bulunuyor. İhaleyi kazanan MMEKA bu alacaklar için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile borç ve hisse takası konusunda masaya oturacak. Başkent Gaz’ın ihalesinden elde edilen gelirin 1 milyar liralık bölümü şirketin gaz borcundan mahsup edilecek, yani Özelleştirme İdaresi bu parayı Botaş’a ve Hazine’ye aktaracak.

1.6 milyar dolarlık ilk ihale global krize takıldı

BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesi için ilk ihale Mart 2008’de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. En yüksek teklifi veren her iki şirketin de global kriz yüzünden yükümlülüklerine yerine getirememesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla şirektin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait hisselerin özelleştirme kapsamına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirileceği karara bağlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!